Befektetés

A párducokat begyógyszerezték, és levitték a fonóba

Portfolio
Január 3-mal életbe lépett a MiFID 2 az európai piacokon, a magyar érintett szereplők igyekeztek felkészülni az új szabályozás előírásaira, de sok megválaszolatlan kérdés van még. A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) mai konferenciáján a MiFID 2 első tapasztalataival kapcsolatban a hazai szakemberek kiemelték, a rengeteg adminisztratív teher olyan, mintha visszaléptünk volna az időben, az értékesítők oktatásával kapcsolatos előírások pedig odáig jutottak, hogy mára gyakorlatilag már mindent csinálnak, csak nem az értékesítéssel foglalkoznak.
Szabó Katalin Csilla, financial market infrastructure overseer előadásában az alábbi fontosabb, MiFID 2-n túlmutató jelentéstételi kötelezettségről beszélt:
 • Az árnyékbankolás ellenőrzésével (SFTR) kapcsolatban kiemelte, hogy az előírásoknak való megfelelés kiemelten fontos az alapkezelők oldaláról, de hatálya kiterjed minden értékpapír-finanszírozási ügyletet kötő félre, nem úgy, mint az EMIR esetében, ahol lehet találkozni kivételekkel.
 • Az SFTR-nek való megfelelést az alapok dokumentumaiban és a rendszeres beszámolókban is teljesíteni kell (a különféle értékpapírügyleteket és az erre vonatkozó engedélyeket is be kell mutatni)
 • A CSDR elsősorban azokra a szolgáltatókra vonatkozik majd, akiknek van letétkezelési engedélye, ezen belül azokat az ügyeleteket kell negyedévente jelenteni az MNB felé, amelyeknek végrehajtása a központi értéktáron kívül történik.
 • A CSDR kapcsán az Esma készül egy útmutatóval, hogy segítse a piacot, ez a közeljövőben jöhet ki.
 • A szabályzat többek között előírja, hogy a hatálya alá eső szereplőknek lehetővé kell tennie, hogy a nála vezetett számlákon elkülönítse az egyes résztvevők értékpapírjait a többi résztvevő értékpapírjaitól, és adott esetben a központi értéktár saját eszközeitől is.


A párducokat begyógyszerezték, és levitték a fonóba
Szarka Gergely, az MKB Bank szenior befektetési menedzsere a MiFID 2 első tapasztalatairól beszélt:
 • Elmondása szerint a piac inkább 2017 második felében ugrott igazán neki a MiFID 2-nek való megfelelésnek, és bár a szabályzatokat és belső folyamatokat nagyrészt kialakították az érintett szereplők, a januárral már hatályba lépett irányelvvel kapcsolatban sok nyitott kérdés maradt.
 • Fontos elemként emelte ki, hogy az ügyféltájékoztatásban jelentősen erősödött az elektronikus csatornák szerepe.
 • A MiFID 2 kapcsán úgy tűnik, az európai felügyelet szerepét betöltő Esma kissé túlvállalta magát, a beígért segítségek, tanulmányok és táblázatok közül sokat máig nem adott ki a hatósági szerv. Ilyen hiányosságok vannak még a LEI-kóddal vagy a PRIIPS-szel kapcsolatban is.


A párducokat begyógyszerezték, és levitték a fonóba
Az előadásokat követő panelbeszélgetésben a magyar piaci résztvevők a MiFID 2 első tapasztalatiról és a további kihívásokról meséltek:
 • Bálint Attila, a Raiffeisen Alapkezelő és Raiffeisen Privátbank vezérigazgatója úgy gondolja, hogy azok közé a piaci szereplők közé tartoznak, akik inkább túl komolyan vették a felkészülést. Az értékesítési munkatársak továbbképzése náluk már jóval a MiFID 2 életbe lépése előtt is fontos szempont volt, szerinte inkább az a gond az új szabállyal, hogy az értékesítő ma már nem értékesít, hanem papírokat töltöget az ügyféllel, és ez nem jó irány. Olyan, mintha a párducainkat begyógyszereztük volna és levittük volna őket a fonóba - teszi hozzá. Az egész szabályozásban talán a leghasznosabb rész a célpiac meghatározása - véli, szerinte ez az ügyfelek számára edukatív lehet. Személyes tanácsadás a Raiffeisennél már csak a prémium és privátbanki ügyfelek számára elérhető, a lakossági ügyfeleknél nem, de kiemeli, hogy az elektronikus értékesítés kapcsán figyelni kell az ügyfélvédelemre.
 • Kállay András, az Erste Group Privátbanki Kompetencia Központjának vezetője szerint nagyobb volt a pánik a piacon a MiFID 2 kapcsán, mint kellett volna, de ez nem feltétlenül baj. Sikerült olyan rendszerfejlesztéseket kialakítani, ami a szolgáltatók számára is hozzáadott érétket jelent. Úgy tudja, a felügyeleti vizsgálatok már elindultak a piacok, kérdés, mennyire lesz keményvonalas a magyar hatóság. A munkatársak képzéséhez elengedhetetlen volt a technika és az internet, a távoktatási és e-learning lehetőségek nélkül nehéz lett volna ennyi embernek megfelelő oktatást nyújtani. A portfóliókezelt mandátummal bíró ügyfeleknél okozta talán a legkisebb változást a MiFID 2, de összességében az ügyfelek nagy része a tanácsadás típusú mandátumokban volt érintett. Az ügyfelek részéről a nagy vízválasztó az lesz, amikor jövőre az ex post kimutatásokat is kézhez kapják, kérdés majd, hogyan reagálnak majd ezekre.
 • Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója elmondta, sok olyan kérdés volt, amit a bevezetés előtt tisztázni kellett a magyar felügyelettel, ráadásul az Esma tavaly év végén még kijött olyan részletszabályokkal, amelyek tovább nehezítették a határidőre való felkészülést. Az értékesítő munkatársak továbbképzésével kapcsolatban elmondta, időben kellett nekiállni az oktatásnak, de a munkatársak tudásának és képesítésének előszűrésére már jóval korábban sor került. Úgy látja, az ügyfelek nem azt érzik, mennyit változott a világ és mennyivel jobb lett az új szabályozással, sokkal inkább ennek kellemetlen oldalait látják és tapasztalják. Szerinte az ösztönzők kapcsán az európai és magyar felek sikeresen tudtak együttműködni és figyelembe vették, mi okoz nehézséget magyar oldalról. Szerinte a tanácsadással továbbra is foglakozni kell a retail ügyfeleknél is, de érezhetően előtérbe kerül az elektronikus érétkesítés, főként befektetési alapok esetén.
 • Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a pénzügyi és befektetési piac a legokosabb és legkreatívabb embereket vonzza, így nem csoda, ha néhány szereplő megtalálta vagy megtalálja azokat a kiskapukat, amelyekkel tovább tud működni. Szerinte nagy hibája a MiFID 2-nek, hogy olyan adminisztratív terhet ró a szereplőkre, amivel úgy tűnik, inkább visszaléptünk az időben, és ha most még nem is látszik, ez nagy hátrányt jelent majd a tőkepiacoknak. Az ösztönzőkre vonatkozó szigorúbb előírások is a piaci hatékonyság rovására mennek - teszi hozzá.


A párducokat begyógyszerezték, és levitték a fonóba
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28: Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1254532384_arany