Bukunk a kötvényekkel, bukunk a részvényekkel - mi lesz most?
Befektetés

Bukunk a kötvényekkel, bukunk a részvényekkel - mi lesz most?

Portfolio
Nagyon csúnyán indult a 2018-as év a kötvénypiacokon és a részvénypiacokon is, a helyzet pedig nem sokat fog javulni az elkövetkezendő években. Magasabb volatilitásra kell, hogy számítsunk, ahogy a politikai és gazdasági kockázatok növekszenek, a jegybankok pedig elkezdik kivonni a likviditást a piacokról. Ennek ellenére még nem kell rettegnünk a recessziótól, a következő 1-2 évben még szépen megülhetjük a hullámvasutat, ha a vállalati és makrogazdasági adatokat jól megjátsszuk. A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2018 konferenciáján a befektetési szakemberek arról beszéltek, mi vár a kötvénypiacokra, magyar és külföldi részvénypiacokra egy ilyen környezetben.
Ann-Katrin Petersen, az Allianz Global Investors alelnöke a részvénypiacok kilátásairól beszélt:
 • a részvények hosszútávú növekedési sztorit jelentenek, melynek dinamikája nagyban függ a gazdaság alakulásától. Ennek vannak csúcspontjai és nehéz időszakai is. A volatilitás ellenére az amerikai részvénypiacok osztalékkal együtt éves átlagos 8,75%-os hozamot értek el 1871 óta. Ezért a hosszú távú portfólióknak kell, hogy legyen részvény-kitettsége, főleg alacsony hozamkörnyezetben.
 • Kockázattal súlyozva most történelmi szinten is magasak a hozamok, a VIX pedig nagyon nagyot emelkedett. Az "goldilocks"-környezet (aranyhaj) tíz évig tartott eddig, most lehet, hogy vége szakad.
 • A GDP-növekedés nagyon robusztus, kilenc éve tart, valószínűleg még 1-2 évig kitart a lendület, az Egyesült Államokban viszont már a ciklus végén vagyunk. Ez volt eddig a második leghosszabb felívelő ciklus az amerikai történelemben, innen már nem sokat lehet növekedni. Ezen a ponton már inkább a negatív meglepetésekre kell felkészülni, ha makrogazdasági adatokat vizsgálunk.
 • A munkanélküliség 5,5% Amerikában, a bérinfláció viszont még globálisan nem látszik, a globális maginfláció még mindig viszonylag enyhe. Ha nagyon elkezdenek növekedni a bérek, akkor a cégek kiadásai is nőnek, az inflációs környezetben a cégek viszont magasabb árakat is tudnak kiszabni, melynek jótékony hatása lesz a cégek bevételeire és profitmarzsaira.
 • A jegybankok likviditása, melyet a piacba öntöttek, 2006 óta megtriplázódott, most elkezdik leépíteni a mérlegüket, vagyis a GDP azon része, melyet a jegybankok termeltek meg, egyre kevésbé játszik majd szerepet a növekedésben. A piacoknak hozzá kell szokniuk egy olyan környezethez, ahol a jegybankok inkább felszívják a likviditást. Emiatt a volatilitás is növekszik majd, a részvénypiaci árak csökkenhetnek.
 • A politikai kockázatokat is érdemes figyelni. 2017 óta ezek szerencsére csökkennek, a francia választásokat követően. A színfalak mögött viszont rengeteg politikai kockázat van, nemcsak Európában, hanem máshol is. Ilyen a kereskedelmi háború kockázata, az európai politikai kockázatok.
 • A mostani korrekció ellenére még mindig nagyon túlértékeltek a részvények, a P/E ráták különösen magasak az Egyesült Államokban, Írországban, Japánban.
 • Idén nagyon egészségesnek tűnnek a bevételi kilátások, az elemzők pedig folyamatosan javítják ezeket, főleg az Egyesült Államokban, ahol Donald Trump elnök adócsökkentési csomagja jótékony a vállalatokra nézve.
 • Összességében a piacok kockázatosabbak lettek, viszont még nem mutatnak összeomlásra utaló jeleket. A hozamok viszont csökkenhetnek, míg a volatilitás növekszik. Egy ilyen környezetben az aktív kezelés kifejezetten fontos lehet.


Bukunk a kötvényekkel, bukunk a részvényekkel - mi lesz most?
Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő Zrt. kötvény üzletágvezetője a kötvénypiacok várakozásairól beszélt:
 • nehezen indult az év a kötvénypiacok számára, jelentős hozamemelkedésen vagyunk túl, ami a részvénypiaci korrekciónak is kiváltó oka volt. A vegyes portfóliókban most nem volt a kötvényeknek kockázatcsökkentő funkciója, ami tovább csökkenti majd a kockázatvállalást.
 • Az Egyesült Államokban egy harminc éves bikapiac után egy trendcsatornából kitörni látszanak a kötvényhozamok. Most ott vagyunk, ahova az év végére várták az elemzők a hozamokat.
 • A kötvénypiacoknak ellenszelet jelenthet a következő hónapban az, hogy az infláció alját már láttuk, főleg a fejlett piacokon láthatunk már emelkedő inflációt.
 • A maginfláció még mindig bőven a Fed célja alatt van, jól tette az amerikai jegybank, hogy szigorítani kezdett. Az EKB és a japán jegybanknál még szó sincs erről, az eszközvásárlás leállítása viszont napirenden van.
 • A jegybanki piacnak nyújtott likviditás jelenleg a csúcson van, a kötvényvásárlások leállítása pedig likviditást fog kiszívni a piacból.
 • Az adóreform után jelentősen megugrik az amerikai bruttó kibocsájtás, egy 400 milliárdos ugrást fogunk látni idén.
 • Az inflációs várakozás komponensein úgy látszik, már nincs olyan sok tér emelkedni. Amikor 3-4% volt az infláció, akkor se tudott 2,5% fölé menni.
 • Pozitívum lehet viszont (amely miatt megállhat az eladási hullám), hogy az adatok már nem nagyon tudnak javulni. Amerikában az ISM bizalmi index rekordmagasan van, a Citi elemzői indexében pedig nem számítanak meglepetésre, ami azt jelentheti, hogy a hozamemlekedésre kevesebb esély van.
 • A 10 éves amerikai állampapír nettó short állománya nagyon alacsony.
 • Az elmúlt öt év eseményeit tekintve (amikor nagy hozamemelkedés volt), mindig egy hosszabb konszolidáció követte ezeket a hozamemelkedéseket. Egy 80-100 pontos hozamemelkedés ebben az alacsony hozamkörnyezetben a hosszú távú befektetőknek nagyon jó beszállási pontot jelent.
 • A feltörekvő piacokat két dolog segítette: az alacsony amerikai kamatkörnyezet és a gyenge dollár. A kamatok növekedését eddig elég jól átvészelte a piac, főleg azért, mert a dollár gyengülni tudott.
 • A rövid oldallal kapcsolatosan még nincs miért aggódni, a hosszú kötvények viszont volatilisek lehetnek a következő években. Középtávon inkább negatívak az alapkezelő kilátásai, rövid távon várható konszolidáció, nagy kérdés most, hogy mikor jön recesszió - érdemes figyelni a héten az új összetételű Fed első ülését.


Bukunk a kötvényekkel, bukunk a részvényekkel - mi lesz most?
Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedésért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese a magyar tőzsdével kapcsolatos várakozásokról beszélt:
 • a magyar részvények P/E ráta alapján még mindig olcsók, a magyar vállalatok implikált tőkeköltsége még mindig magas,
 • a magyar pénzügyi kockázatvállalási hajlandóság nagyon alacsony, a háztartások vagyonának mindössze 1,2%-a van részvényekben (összehasonlításképp Németországban 4,6%, Olaszországban 7,4%),
 • a családi vállalkozások aránya a BÉT-en 1% alatti, az EU-s átlag 16%. Megoldás lehet egy külön középvállalati kereskedési platform bevezetése.
 • 2018 első negyedévében indul a Nemzeti Tőzsdefejlesztési alap, amely kifejezetten kisebb cégekbe fektet majd be, hogy serkentse azok forgalmát.


Bukunk a kötvényekkel, bukunk a részvényekkel - mi lesz most?
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28: Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1254532384_arany