Befektetés

Elárulják a magyar szakemberek, mit gondolnak a bitcoinőrületről

Portfolio
Hódít a mesterséges intelligencia, de még 50-75 év kérdése, mire teljesen automatizálódik a gazdaság, az egyszerűbb munkákat végzők viszont már 10-15 éven belül elkezdhetik félteni az állásukat. Ezen kívül a blockchain-őrület is tombol, van, aki szerint forradalmi áttörésről van szó, míg van, aki úgy véli, a Bitcoin egy lufi. A mesterséges intelligenciáról és a kriptodevizákról beszélgettek a Portfolio Investment, Wealth and Savings 2018 Konferenciáján a szakemberek.
Janza Ákos az MSCI Magyarország ügyvezető igazgatója a mesterséges intelligencia felfutásáról beszélt:
 • A mesterséges intelligencia (AI) ma ott tart, mint a komputerek harminc évvel ezelőtt. Most még nem kell senkinek amiatt aggódnia, hogy 5 éven belül a robotok miatt elvesztik a munkájukat.
 • 1955-ben egy héten kb. 10 ezer csekket tudtak lekönyvelni a Bank of Americában, majd egy új gépük, a 22 tonnás ERMA egy másodperc alatt meg tudta csinálni azt, amint egy könyvelő megcsinált. Most körülbelül ebben a fázisban vagyunk: nagyon kezdetleges dolgokat tudnak csak megcsinálni az AI-megoldások.
 • A teljes automatizáció nagyjából 50-75 évben valósulhat meg, vannak viszont, akik úgy gondolják, hogy inkább 200 év. 15 év múlva viszont már simán találkozhatunk (elsősorban Amerikában) automata bolti eladókkal.
 • Janza szerint elsősorban az alacsonyabb költségű munkahelyeket érinti majd az automatizáció a közeljövőben: főleg a kiszervezett (pl. India) munkafolyamatok költöznek majd haza.
 • 4 terület van, ahol a mainstreambe kerülhet az AI: az ügyfél-kapcsolatok ápolásában, a back office-tevékenységekben, a kereskedésben és a szabályozóknak való megfelelésben segíthet a technológia előretörése.

Végh István, a Saxo Bank közép- és kelet-európai régiós szenior menedzsere a kriptodevizák szerepéről beszélt a tőkepiacokon:
 • a befektetőket két csoportra lehet osztani: egy, aki nem befektető, hanem hazardőr és divatcikknek tekinti a kriptodevizákat, sokan közülük könnyű pénzszerzési lehetőségnek tartják és / vagy azért fektetnek bele, mert menő. A kisebb csoport az, aki tényleg tudja, hogy működik a blockchain és utánanéz a működésének.
 • A kisbefektető nem tudja eldönteni, hogy spekuláns-e vagy hosszútávú befektető. Miután az első pár trade után nem lesz igaza, úgy dönt, kiüli a veszteséget.
 • A kriptodevizák csak részben teljesítik azokat a feltételeket, melyekhez egy devizának kellenek. A befektetési eszköz fogalmát sokkal inkább teljesítik.
 • Az Egyesült Államokban a CFCT, a származtatott és futures-ügyleteket felügyelő szervezet felügyeli majd a kriptoeszközöket.
 • A felügyelet hiánya meggátolja, hogy nagy mértékben elinduljon a kereskedés a kriptodevizákkal. Kivétel ez alól Kína, ahol pont, hogy betiltották a kriptopénzeket. A bitcoin napi forgalma 5-20 milliárd forint, a teljes devizapiac forgalma napi több ezer milliárd dollár.
 • A kriptopénzekkel kapcsolatosan még mindig rengeteg kockázat van: a felügyeleti szervek fellépése, a biztonsági, jogi kérdések, az illegális tevékenységet végző szereplők részvétele a piacon.
 • Egy aránylag biztonságos befektetési lehetőséget jelentenek a bitcoin-követő ETN-ek.


A panelbeszélgetésben a következő fontosabb gondolatok hangzottak el:

Lufi a kriptodeviza-őrület vagy hosszú távon a "nyertes" kriptopénzek a mostaninál akár lényegesen többet is érhetnek?
 • Csabai Csaba, kriptoblogger: jelenleg nagy a negatív hype a blockchain körül. A bitcoin nyílt és publikus, a személyekhez köthetően a tranzakciók, csak pszeudo-anonimitást kapnak a bitcoin-felhasználók. A technológia most éretlen és fejlődő történet.
 • Konkoly Miklós, vezérigazgató, Budapest Alapkezelő: a blockchain-technológia egy meghatározó változás, most viszont még nem változtatta meg a világot. Viszont kétség kívül most egy nagyon forró téma, a népesség széles körét érdekli.
 • Misik Sándor, a Corvinus oktatója: lehet, hogy lesz valami belőle, lehet, hogy nem. Más pénzek esetén is végignézhettünk kialakulási folyamatokat. Ha fundamentális alapnak vesszük az euró mennyiségét a bitcoin mennyiségével, még most is alulértékelt. Ha nem lesz belőle csereeszköz, nem lesz befektetési eszköz sem. Most ennek még sem jogi, sem elméleti háttere nincs meg.
 • Végh István, a Saxo Bank régiós menedzsere: kereskedési szempontból inkább lufi, nincs fundamnetális alapja. Amíg nem általánosan elfogadott és használt fizetési eszköz, addig nem fogjuk tudni fundamentálisan elemezni. A marketing jelentősége viszont nagyon nagy.

Lehet kriptodevizákkal kereskedni a Saxo Banknál és a Budapest Alapkezelőnél? Ha nem, miért?
 • Konkoly Miklós (Budapest): ennek még nem jött el a pillanata, rövid távon nem is lesz realitása. Még az ügyfelek nincsenek felkészülve arra a volatilitásra, amit egy ilyen eszköz hoz.
 • Végh István (Saxo): ha lehet az időjárásra spekulálni határidős termékkel, akkor kriptopénzre miért ne lehetne? Elérhető náluk bitcoin ETN, ezzel óvatosabban ki tudják a befektetők próbálni a terméket.


Mennyire tartják előnyösnek, hogy a kereskedéssel, tőzsdékkel ilyen termékeken keresztül ismerkednek meg a fiatalok?
 • Csabai Csaba (Blogger): ez nem feltétlen egy lottó, más eszközosztályok is vannak, mellyel el tudják bukni a fiatalok a pénzüket. Ez a piac kényelmes, elérhető, éjjel-nappal működik.
 • Konkoly Miklós (Budapest): a mai fiatalokra egyébként is jellemző, hogy belecsapnak a lecsóba. Illik a mostani fiatalsághoz ez a fajta kockázatvállalás. A bitcoin "inkább a vodka-redbull, mint a kisfröccs." A bitcoinnal amúgy megtörténik minden, ami egy befektetési termékkel megtörténhet, ez egészséges tapasztalatszerzés a fiataloknak.
 • Misik Sándor (Corvinus): a bitcoin és a tőkeáttételes devizakereskedés közt rengeteg hasonlóság van kockázati szinten. Bármelyik pillanatban jöhet egy hír, ami 20-30%-kal elmozdítja az árfolyamot. Egy devizánál talán egy fundamentális / technikai vélemény megalapozott lehet. A gyerekének egyébként inkább a devizapiacot javasolná.
 • Végh István (Saxo): a fiatalok gyorsan és hatékonyan fel tudják szívni a szükséges tudást, több idejük is van. A lányának ajánlaná, hogy ismerje meg a technológiát részletesen, hiszen nagy fejlődés vár rá, a spekulációt viszont nem erőltetne.


Mennyiben értékelődik le a hagyományos befektetések szerepe a kriptopénzek miatt?
 • Csabai Csaba (Blogger): már most is unalmasak, körülményesek ezek az eszközök. Ezeknek már most is a végénél tartunk. Az ICO-kba most is nyolc milliárd dollár beáramlott.
 • Konkoly Miklós (Budapest): ha az eszközosztályok tudják tisztelni egymást, tudnak egymás mellett működni a jövőben.
 • Misik Sándor (Corvinus): jó befektetés lehet a Bitcoin, mint egy portfólióösszetevő, mivel nulla közeli a korrelációja a hagyományos eszközökhöz képest.
 • Végh István (Saxo): a spekulatív környezet nagyot változott a tapasztalt traderek hiánya és az algoritmusok megjelenése miatt. Egyetért azzal, hogy diverzifikációként, kis részben egyes kriptodevizákba érdemes lehet befektetni, de az ICO oldalát érdemes megfogni.


Tizedelődik vagy tízszereződik a Bitcoin árfolyama?
 • Csabai Csaba: erőteljes korrekciós időszakban vagyunk, már lehet, hogy hamarosan elérjük az alját ebben a termékosztályban. Csodálkozna, ha tizedelődne a Bitcoin árfolyama.
 • Konkoly Miklós: megtörténhet mind a két eshetőség, inkább erre érdemes figyelni, mivel jól jellemzi a terméket.
 • Misik Sándor: nincs egyértelmű válasz, viszont ha 800-ra visszaesik, érdemes lesz venni. Ha válság lesz, az a bitcoin árfolyamát viszont ez inkább felfelé hatja majd.
 • Végh István: a nagyobb szabályozói lépések beszakíthatják az árfolyamokat, fundamentális szempontból viszont a technológiának van jövője.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
olaj