Befektetés

Már annak is örülhetünk, ha nem bukjuk a pénzünket 2018-ban

Portfolio
Az infláció és az alacsony hozamkörnyezet miatt már annak is örülhetünk, ha sikerül nullára kihoznunk befektetésünk értékét, ennek ellenére viszont nem kizárt, hogy akár 5-10%-os hozamot elérjünk 2018-ban. Ehhez viszont kockázatosabb eszközöket, egyedi részvényeket kell vásárolnunk - hangzott el a Portfolio Investments, Wealth and Savings 2018 Konferenciáján.
Somlai László, az Erste Private Banking vezetője a tőkepiacok kilátásairól és a privátbanki ügyfelek igényeiről beszélt:
  • 2017 elején mindenki arra számított, hogy jó, ha ki lehet hozni nullára az évet. Ehhez képest csak az Erste PB-nél 5-10% közti hozamokat tehettek zsebre az ügyfelek. A hozamkörnyezet idén sem változott, most is nullás hozamokkal már meg lehetünk elégedve, de nem kizárt, hogy a tavalyihoz hasonló szép eredményeket láthatunk 2018-ban is.
  • A privátbanki ügyfelek kezdik elfogadni az alacsony hozamkörnyezetet, a nulla fölötti teljesítményt sokan már pozitív eredményként értékelik. Az infláció miatt jobb azt is tudatosítani, hogy 1-2%-ot el fognak bukni a vagyonukból azok minden évben, akik nem fektetnek be.
  • 2013-tól 2017-ig a vagyonstruktúrák változását tekintve érdekesség, hogy a likvid eszközök aránya nagyon megnőtt a pénzügyi eszközökön belül.
  • A legnagyobb probléma most a hagyományos és nem hagyományos eszközkategóriákban az alternatívák hiánya. A magyar példánál maradva: az ingatlanárak emelkedése megállt, a tőzsdék hatalmasat mentek, a kötvényeknél pedig hozamemelkedés tapasztalható. Nehéz most olyan eszközt találni, ami tuti befutó.
  • A forintra nehezedő felértékelődési nyomás folyamatosan el fog tűnni.
  • A magyar tőkepiac fejlődik, viszont még mindig nem túlértékelt, a tapasztalat egyébként az, hogy az ügyfelek becsomagolva, kezelve szeretnek részvénypiaci kitettséget szerezni. Kicsit pesszimisták azzal kapcsolatosan, hogy van-e még lehetőség a magyar vállalatok eredményeinek bővülésére. Egy-egy vállalatban lehet lehetőség talán.
  • Továbbra is az amerikai részvénypiacokat tekintik vonzónak, mivel nagyon jó profitkilátásokkal rendelkeznek az S&P 500-ban szereplő vállalatok. Támogató a monetáris politika, a fogyasztói várakozások, a makrogazdaság.
  • Európában is minden adott ahhoz, hogy továbbra is emelkedjenek a részvénypiacok.
  • Oroszországban lehetnek most jó befektetések, a szankciók miatt ugyanis alulértékeltek a vállalatok, de kezdenek nyereségesek lenni, a nyersanyagárak pedig mennek felfelé. Ez a piac persze továbbra is rendkívül kockázatos.


Már annak is örülhetünk, ha nem bukjuk a pénzünket 2018-ban
BET
An oil pumping unit, also known as a
panel_ingyenpenz_otthon melege1500
BEIJING, CHINA - AUGUST 06: A pedestrian walks past the People's Bank of China (PBOC) headquarters on August 6, 2019 in Beijing, China.
Telenor
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
revolut shutter