Nem is gondolnánk, honnan fog érkezni a következő válság
Befektetés

Nem is gondolnánk, honnan fog érkezni a következő válság

Portfolio
Abban mindenki egyetért, hogy a következő 1-1,5 év még viszonylag nyugalommal telhet a piacokon, a nagy kérdés, hogy mi következik ezután. A Portfolio mai Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján a makrogazdasági szakemberek a piaci kilátásokról, a részvénypiaci befektetési lehetőségekről és arról beszélgettek, van-e még helye a kötvényeknek a befektetési portfólióban. A panelrésztvevők szerint több tényező is van, ami kirobbanthatja a következő válságot, és ezek között van olyan, amire sokan nem csak, hogy nem készültek fel, de még nem is tudnak róla.
A panelbeszélgetésen elhangzott fontosabb gondolatok:
  • Forián-Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a következő 1-1,5 év viszonylag békésnek tűnik, a nagy kérdés, hogy utána mi következik, mindenki erre kíváncsi. Az USA-ban véleménye szerint egy súlyos gazdaságpolitikai hiba zajlik, ugyanis pont a ciklus azon szakaszában nyomják meg az élénkítést, amikor azt még vagy már nem kellene. Európával kapcsolatban tavaly még mindenki nagyon pozitív volt, és bár még mindig jó a makrokép, a várakozások nagyon megemelkedtek, így nehéz pozitív meglepetést okozni. Szerinte az, aki eddig kockázatkerülő volt, nem most kell mindenét részvényekbe fektesse. Szerinte a vagyonkezelői piacon a részvények kissé túl vannak értékelve, ami érthető, tekintve a nyomott hozamkörnyezetet. Ugyanakkor Kelet-Európában még vannak olyan részvénypiacok, amelyek vonzó befektetési lehetőségeket nyújthatnak. A szakember nem tart attól, hogy a kötvénypiaci hozamok jelentik majd a bull piac végét, szerinte sokkal inkább olyan dolog hozza majd el a válságot, amire most még senki nem gondol (margin oldali kihívás a technológiai újítások oldaláról a bankpiacon), és senki nem készült fel.
  • Juscsák György, a JP Morgan Asset Management igazgatója szerint nem az a nem normális, hogy megjelent a volatilitás a piacokon, hanem az, hogy eddig nem volt. A volatilitás mostantól hosszú távon velünk maradhat, az amerikai hozamgörbe invertálódhat, miközben további két évig még nem vár recessziót az USA-ban. Nem látja még jelét egy buboréknak, ettől függetlenül szelektíven és diverzifikáltan kell befektetni. És ez nem csak a szektorok közötti, hanem a szektorokon belüli jó választást is jelenti: nem feltétlenül a Facebookra vagy Apple-re kell például koncentrálni, sokkal inkább a beszállítóikra és fejlesztőikre. Fontos, hogy sikerüljön egy olyan allokációt kialakítani, ami piaci zuhanás esetén kevésbé esik együtt a piaccal. Szerinte a piacokra nézve veszélyes lehet, ha az infláció a várakozásokhoz képest sokkal hamarabb megy fel, illetve egy nem várt geopolitikai esemény és a mesterséges intelligencia alulértékelése sem jó út.
  • Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető stratégája is egyetért abban, hogy az Amerikában látott jelenlegi stimulus felesleges a mostani formájában. Nagy kérdés, hogy a dollár merre megy, de nem törvényszerű, hogy gyengülni fog. Európában fontos hangsúly van az exporton, illetve azon, hogyan alakulnak majd a Brexit-folyamatok. Az USA jelenleg deregulál, oldja fel a szabályokat, ezzel szemben az EU a mély regulációról szól. A centrum-kötvényeket el lehet felejteni, mondja, ha valaki kötvénypiacokban gondolkodik, akkor a kisebb szektorbeli változó kamatozású kötvények jelenthetnek jó befektetést. A részvénypiacokon olyan cég lehet jó választás, ahol kicsi a tőkéáttétel, alacsony a bérköltség, és a cég monopol helyzetben van. Szerinte például az internetbiztonsággal foglalkozó vállalatokban jó lehetőségek vannak. És most már az se sem igaz, hogy a készpénz negatív hozamot hozna, éppen a dollár mond ellent ennek az állításnak - teszi hozzá. A reáleszközöknek az a legrosszabb forgatókönyv, ha reálkamatok vannak. Kérdés még, mi lesz a hozamgörbével, invertálódik-e, és kérdés az is, hogy a főként bóvli kötvénypiaci felárak hogyan alakulnak.
  • Ann-Katrin Petersen, az Allianz Global Investors befektetési stratégája úgy véli, még mindig van tér a globális növekedés előtt, de már csak rövid távon. A mostani gazdasági ciklus még kitarthat 1-2 évig, de az olyan fejlett gazdaságokban, mint az USA vagy az eurózóna, az öregedő munkaerő és a lassuló termelékenységi trendek is fontos szerepet játszanak a gazdasági növekedés ütemének lassulásában. A részvénypiacon továbbra is hisznek az amerikai részvényekben, itt főként az adójóváírások miatt, de az európai piacon is látnak potenciált, miközben a brit részvények már kevésbé kedvezőek a Brexit miatt. Szerinte a monetáris politika és a mennyiségi lazítással, illetve taperinggel kapcsolatos várakozások még jelenthetnek jelentős kockázatot a piacoknak.
  • Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója úgy véli, hogy rövid távon a befektetőket a termékek árfolyama és árazása fogja érdekelni: tudnak-e érdemben változni, illetve stabilak-e annyira, hogy egy-egy hír ne rengesse meg őket túl mélyen. Kérdés, hogy a MiFID 2 pont egy ilyen időszakban való belépése a rendszerbe mit okoz majd a likviditással a piacon. Részvénypiacokon érdemes lehet olyan szektorok között keresgélni, amelyek a szórakoztatóiparra és a fogyasztásra építenek, igaz, ezek nem annyira recesszió-álló szektorok. Véleménye szerint az átlagemberek nagyon magabiztosan nézték végig, ahogy az elmúlt években sok nagybank a csőd szélére jutott, az államadósság szintje globálisan rekordon van. Kérdés, mikor jön el (újra) az a pillanat, amikor valakinek már nem lesz kedve még egy bankot kimenteni? A bizalom az, ami összetartja a mostani rendszer, így akkor jöhet az igazi fordulat a piacokon, amikor ez a bizalom eltűnik a világból. Láttunk már ilyet 2008-ban.


Nem is gondolnánk, honnan fog érkezni a következő válság
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
shutterstock_1077839366
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
shutterstock_1467481148
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1077839366