Befektetés

Örülhet, aki nulla hozamot ér el a következő években - itt a hét szűk esztendő?

Portfolio
Hosszú és viharos időszak következhet most a világ tőkepiacain, örülhet az, aki a következő években pozitív hozamot ér el - hangzott el a Portfolio Investment, Wealth and Savings konferenciáján. Ilyen környezetben jó menekülőútvonalat jelenthetnek az abszolút hozamú alapok, de a stratégiájuk alapján hatalmas eltérés lehet ezeknek a hozamai között.
Horváth István (K&H Private Banking): Hogy indult az év a viharos tőkepiaci körülmények közepette?
 • Loncsák András (Aegon Alapkezelő): az Alfa és a Marathon alapok hozama pozitív eddig idén.
 • Zsiday Viktor (Plotinus): a tőkepiacokon régóta tartó tetőzést látunk, december-januárban S&P put opciókat vásárolt, így elég jól indult az év.
 • Büki András (OTP Alapkezelő): részvény-, és kötvénypiaci shortra rendezkedett be, illetve a dollár erősödését várja.


Horváth István: Mennyire elégedettek most az ügyfelek az abszolút hozamú alapokkal?
 • Zsiday Viktor: Magyarországon az abszolút hozamú alapoknak jó a piaca, mint a '90-es évek elején Amerikában, amikor tapasztalt szakemberek menedzselnek kevés alapot. Az ügyfelek nem azt kapják, amit szeretnének kapni, mert azt nem lehet kapni. Amikor ezek az alapok a 2000-es évek elején elindultak Magyarországon, az ügyfelek még a bankbetét +1-3%-os hozamot várták tőlük el. Ma már nagyon megváltozott a környezet, most az alapoknak a hozamokért sokkal nagyobb kockázatot kell vállalniuk.
 • Büki András: az ügyfelek szeretik nézni az alapok hozamait naponta, pedig ezt fölösleges. Kifejezetten káros, hogy ezek az alapok teljesen likvidek, az Egyesült Államokban a hedge fundok még van, hogy havi készpénzkivételt sem engednek.
 • Loncsák András: hozzászoktak az ügyfelek, hogy alacsony volatilitás mellett lehetett nagy hozamot elérni. Január vége óta egyébként védekező pozíciókat vesznek fel és likviditást tartanak, hogy jó beszállási pozíciókra le tudjanak csapni. Egyelőre egy nagyobb korrekciónak van esélye, nem pedig egy medvepiacnak.


Horváth István: Mi az az ügyfélportfólió-arány, amit ma abszolút hozamú alapokba érdemes elhelyezni?
 • Büki András: A jelenlegi környezetben magasabb teret kell engedni ezeknek az alapoknak. A kötvény-, deviza- és részvénypiacokon is visszatér a volatilitás.
 • Zsiday Viktor: a jegybanki politikák miatt a jövőből kölcsönöztük a hozamokat, a következő 5-10 évre nem maradt hozam. A legtöbb privátbankban vegyes portfóliók vannak, a következő években 0 hozamot érnek majd el a kezelt privátbanki portfóliók. Globálisan 20-30 éve először kezd munkaerőhiány kialakulni, ez pedig a profitokra is hatással lesz.
 • Loncsák András: a 100%-os abszolút hozamot elosztaná több portfóliómenedzser közt. A jegybanki likviditási csap időszaka nagyjából lezárult, a részvények jövője viszont borongós. Ha egy komoly összeomlás lesz, a defenzív szektorban sem lesz menekvés: adni fogják azt, amit lehet. Előre be kell rendezkedni az esésre, majd akkor venni, amikor vér folyik a piacon. A legerősebb ralik a medvepiaci ralik.
 • Zsiday Viktor: aki éves 5-6%-ot fog tudni a következő években csinálni, az nagyon elégedett lehet. Várható, hogy akár olyan környezet is lesz, ahol 15-20%-os mozgások lehetnek minden irányba, éveken keresztül.


Horváth István: milyen pozícióik vannak?
 • Zsiday Viktor: nincs jelenleg semmilyen pozíciója. Alapvetően akkor érdemes szerinte pozíciót nyitni, ha erős véleménye van az embernek, neki most nincs és ha nem is lesz a következő fél évig, akkor nem is lesz semmilyen pozíciója.
 • Büki András: a bitcoinmánia megmutatta, mennyire vágynak az emberek arra, hogy szerencsejátékozással költsék el a pénzüket. A piacokat vagy a mohóság vagy a félelem irányítja. Most a mohóság irányít. Szupermodellek reklámozzák most az ICO-kat, ez már azt jelenti, hogy a kockázatvállalás tetőzik. Ezeket a trendeket nehéz shortolni, de meg kell próbálni. A német állampapírhozam teljesen irracionális, ez az eszköz szét van manipulálva. Nem kizárt egyébként, hogy az amerikai részvénypiacokon most hét szűk esztendő következik.
BET
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bitcoin automata shutter