Befektetés

Erste: kardcsörte vagy világszintű kereskedelmi háború?

39-k
Erste Alapkezelő:

"Bár a globális növekedési kilátások továbbra is megnyugtatónak tűnnek, az elmúlt hetekben több olyan adat is megjelent, melyek arra utalhatnak, hogy a növekedés gyorsuló korszakának egyelőre vége. Az USA, az Eurózóna és Japán legfrissebb beszerzési menedzserindexei visszaestek a korábbi hónapokhoz képest, igaz, még most is a bővülést mutató tartományban vannak. A német Ifo sorozatban két hónapja, a francia INSEE bizalmi index három hónapja csökken. Ezzel összhangban az amerikai inflációs várakozások márciusban folyamatosan mérséklődtek, az eurózónában pedig negatív tartományba esett vissza a Citi meglepetés-indexe (azaz a makroadatok többsége a vártnál gyengébb lett). Az amerikai kormányzat által bejelentett kereskedelmi szankciók egyelőre nem túlzottan relevánsak makrogazdasági szempontból, de a fő kérdés az, hogy csak kardcsörtetést látunk, vagy a feszültség egy világszintű kereskedelmi háborúvá eszkalálódik.

Erste: kardcsörte vagy világszintű kereskedelmi háború?
Portfóliónk kockázati kitettségét enyhe mértékben tovább csökkentettük márciusban, a feltörekvő piaci vállalati kötvények súlyát mérsékeltük és átmenetileg megnőtt a pénzpiaci eszközök súlya. A feltörekvő piaci kötvényeket általában továbbra is relatíve vonzó befektetési alternatívának látjuk (főként a helyi devizában kibocsátott kötvényeket), viszont a vállalati kötvényeken elérhető hozamprémium túlzottan alacsony szintre süllyedt. Ráadásul a momentum-indikátorok sem túl biztatóak erre az eszközosztályra, ami részben az amerikai hozamok emelkedésével hozható összefüggésbe.

A részvénykitettségünk továbbra is semleges maradt. A tőzsdei vállalatok profitja az utóbbi negyedévekben gyors ütemben nőtt és az elemzők a következő negyedévekre is stabil növekedést várnak. A kötvénypiacokon elérhető alacsony hozamokhoz képest a részvények még mindig vonzó hozampotenciált tudnak felmutatni, az osztalékokból várható hozamok többnyire meghaladják a kötvényhozamokat. A globális gazdasági növekedés és a nagy jegybankok monetáris politikája rövid- és középtávon szintén támogatja a részvényeket, egy globális recesszió kockázata a következő 1-2 évben viszonylag alacsony. Regionális allokációnk sem változott: leginkább Japánt szeretjük, enyhén felülsúlyozzuk az európai részvényeket is, viszont alulsúlyozzuk az amerikai piacot. A feltörekvő piacokról csak Oroszországban vannak jelenleg pozícióink.

A fejlett kötvénypiacokon és a hazai államkötvénypiacon nem látunk érdemi hozampotenciált. A hozamok emelkedésére továbbra is nagyobb a tér, mint a folytatódó csökkenésre. Arra azonban nem számítunk, hogy drasztikus hozamemelkedésre kerülne sor: az eurózónában 2019 közepe előtt esélytelennek látszik a kamatok emelése, az amerikai hozamokban pedig már be van árazva a monetáris politika szigorításának egy jelentős része. A hazai kötvényeknél rövidtávon a napokban esedékes parlamenti választások eredménye hozhat mozgolódást, főként, ha az nem a papírformának megfelelően alakul."

Erste: kardcsörte vagy világszintű kereskedelmi háború?
bkv0223
brexit0923
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1077839366