Befektetés

CIB: a fundamentumok szintjén minden rendben van

Csekő Zoltán
CIB Alapkezelő:

"Az utóbbi hetekben különböző, okok miatt, eladási hullám uralkodott a nagy növekedési rátájú technológia cégek papírjaiban (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Apple). Az Amazon tulajdonosának Jeff Bezosnak egyes elemzők szerint elsősorban politikai természetű konfliktusa van Trump amerikai elnökkel. Előbbi a Washington Post (Bezos tulajdona a lap) címlapján keresztül éles politikai támadásokat intéz az elnök ellen, utóbbi egy teljesen más síkon, az adórendszert átalakítva próbál az Amazonnak problémákat okozni. Emellett republikánus belső körökben népszerű téma az Amazon feldarabolásának lehetősége (a trösztellenes szabályozások alapján), ha Trump erre a kommunikációs vonalra is rááll, még ha csak egyszerű tweetek szintjén is, az komoly aggodalmat okozhat a tőzsdéken. Ezzel párhuzamosan - véletlen az egybeesés - a Cambridge Analytica felhasználói adatkezelési botránya a Facebook részvényeire vetett árnyékot (a Facebook saját belső szabályzatát megszegve, áttételesen ugyan, de felhasználók adatait értékesítette). A két tech óriás körüli hírek magával rántották az egész technológiai szektort, a volatilitás index (VIX) 2 éve nem látott magasságba, 20-as szint fölé érkezett. A március közepe óta tartó tőzsdei lejtmenet során még egy Fed kamatemelést is érkezett, ami szintén nem javított a hangulaton.

CIB: a fundamentumok szintjén minden rendben van
A fundamentumok szintjén minden rendben van, a növekedés a tengerentúlon 3 százalék (GDP nowcast), Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter adócsökkentési javaslatai pedig még ezután fogják majd kifejteni élénkítő hatásukat. Az infláció 1,5-1,8 százalék között mozog attól függően melyik mutatót nézzük (alapinfláció, PCE, core PCE, GDP deflátor) és enyhén emelkedik. A Fed a fokozatos lassú kamatemelések sorozatával várhatóan nem okoz hirtelen törést az eszközárakban értékeltségi oldalon.

A fenti megállapítások eredője, hogy bár összességében jó részvénypiaci teljesítményre számítunk a felívelést több ponton megszakíthatja akár egy a februárihoz hasonló hirtelen hozamemelkedés, akár politikai természetű problémák, mint például Trump kereskedelmi háborúja vagy Trump és Bezos személyes konfliktusa. A mostani korrekciót még nem tekintjük újabb beszállási pontnak, egyelőre kivárunk és az átlagosnak tekinthető részényarányunkon egyelőre nem változtatunk, mivel az Amazon és a Facebook problémájának megoldása is időt igényel.

A 22 százalékos részvényarányon belül a régiós-hazai-fejlődő részvények 14 százalékos összsúlyát megfelelőnek értékeljük, különösen annak a fényében, hogy amennyiben újabb negatív hírek érkeznek az várhatóan megint az amerikai piacot fogja érinteni. Emellett a kiemelkedően jó növekedési környezet és a 64-66 dolláros sávban mozgó WTI olajár is kedvező környezetet jelent a korábban felülsúlyozott fejlődő és régiós részvényeknek. A hazai kötvények súlyát továbbra is nullán tartjuk. A volatilitás megnőtt és ehhez a megváltozott környezethez kell alkalmazkodni a befektetőknek is a következő időszakban."

CIB: a fundamentumok szintjén minden rendben van
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany