Az iszlám lehet a bitcoin jövője?
Befektetés

Az iszlám lehet a bitcoin jövője?

Portfolio
Egy indonéz fintechcég, a Blossom Finance, publikált egy jelentést, melyben azt írják, hogy az iszlám törvény, a saría szerint a Bitcoin halal, vagyis megengedett - számol be a Cointelegraph.
A kriptopénz iszlám törvénykezésnek való megfelelését Muhammad Abu Bakar, egy Mufti (vagyis az iszlám törvények elismert szakértője) és Haziz (egy olyan ember, aki elismerten fejből tudja a Koránt) ellenőrizte a Blossom Finance kérésére - konklúzióit egy 21 oldalas tanulmányban összegezte.

Korábban az egyiptomi főmufti, a török kormány és a palesztin fatva-központ is haramnak (azaz tiltottnak) kiáltotta ki a Bitcoint, Abu Bakar most az ő véleményüket is cáfolta. A Mufti szerint ők arra alapozzák a véleményüket, hogy a Bitcoin sehol nem elfogadott fizetőeszköz, viszont Abu Bakar szerint ez nem számít, hiszen ettől még pénznek számít, ami a blockchain-technológia miatt még biztonságosabb is lehet, mint ami jelenleg forgalomban van.

Mindezek ellenére befektetésnek nem ajánlja az saría-szakértő a Bitcoint, sőt figyelmeztet: az ICO-k között rengeteg a csalás.

Abu Bakar véleménye egyébként sokban megegyezik a Blossom Finance vezérigazgatójáéval, aki még 2015-ben azt mondta, hogy nemcsak halal a Bitcoin, hanem még jobban megfelel a saríának, mint széles körben forgalomban lévő pénzek, hiszen előbbi nem hitelen alapszik, hanem egy elvégzett munka bizonyítéka.

Tegnap egyébként hatalmasat ralizott a Bitcoin: bő egy óra alatt 6800 dollárról 8000 dollárra ugrott az árfolyama, ami persze még közelében sincs a decemberi, 19 000 dollár fölötti csúcsához.

Van egyébként egy kifejezetten iszlámhívőket célzó kriptopénz is, a Noorcoin, melynek elismervénye van a világ legnagyobb saría-testületétől arról, hogy halal.
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany