Befektetés

CIB: az amerikai állampapírokon a világ szeme

Csekő Zoltán
CIB Alapkezelő:

"Az elmúlt hónap legjelentősebb tőkepiaci híre, hogy a 10 éves amerikai állampapír hozam 3 százalék fölé emelkedett. 3-3,5 százalékos sávban utoljára 2011 közepén volt ez az irányadó instrumentum, az elmúlt 7 év rendkívül nyomott hozamszintjeinek úgy tűnik a végére értünk. Ez a részvénypiacok szempontjából nem feltétlenül jelent rossz hírt, hiszen a lassan felfelé ívelő inflációs ütemeket az USA-ban elsősorban a gazdasági növekedés fűti, ami az eredményvárakozások szempontjából jó hír. Az S&P 500 részvényeinek jelentési szezonja ennek megfelelően rendkívül jól kezdődött. Bár jelenleg még a jelentési szezon közepe felé araszolunk, annyi már most kijelenthető, hogy a már rendkívül optimista (10 százalékot meghaladó éves növekedés) elemzői jóslatokat is túl fogják szárnyalni a céges teljesítmények, várhatóan 20 százalék körüli eredménybővüléssel zárnak.

CIB: az amerikai állampapírokon a világ szeme
A várakozásunk abból a szempontból visszaigazolódott, hogy a nagy növekedési rátájú technológia cégek papírjaiban (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Apple) egyelőre nem álltak vissza az év eleji árszintek. A cégek problémái, például az adatkezeléssel kapcsolatos szabálytalanságok és az ebből következő potenciális büntetések, illetve a méretproblémák (az Amazon-nal kapcsolatban felmerülnek a trösztellenes szabályozások) mind hosszabb távon oldódhatnak csak meg. Ennek ellenére például a Facebook is kimagaslóan jól teljesített, 1,69-es egy részvényre jutó eredménye 25 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az Amazon 3,27-es EPS/részvény mutatója pedig 160 (!) százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ha nem is az Amazon elképesztő ütemű eredménybővülését, de hasonlóan jó teljesítményt várunk a tech szektor többi szereplőjétől is.

A fundamentumok szintjén tehát minden rendben van, a FED várhatóan májusban nem fogja 'megzavarni' a befektetőket egy újabb kamatemeléssel. Az emelés inkább a június 13-ai ülésen várható, ekkor nőhet 2 százalékra az USA alapkamat felső sávja. A június-júliusi időszakban az EKB is kénytelen lesz valamit mondani a szeptemberben véget érő QE programjáról. A gyors és lassú kivezetés (mennyiségi lazítási ütem csökkentés) két tábora közül mi inkább az előbbibe tartozunk. Bár az euróövezetben egyáltalán nincs inflációs nyomás, 1,5 százalék körül szóródnak a főbb inflációs mutatók, az európai kötvénypiacokon a még mindig nyomott hozamszintek lehetővé teszik a gyors kivezetést. (Abban az értelemben, hogy az EKB mennyiségi lazításának kivezetése várhatóan nem vezet majd a nagy adósságrátájú EMU tagországokban elviselhetetlenül magas, az adósság finanszírozást megnehezítő, hozam szintekhez a hosszú lejáratokon.)

A 22 százalékos részvényarányt és azon belül a régiós, hazai valamint a fejlődő részvények 14 százalékos összsúlyát továbbra is megfelelőnek értékeljük, különösen annak a fényében, hogy a lassan emelkedő olajár inkább a fejlődő régiónak kedvez. A VIX index 18-as értéken áll, tehát maradt a magas volatilitás, ami a gazdasági ciklus ezen érett szakaszában egyáltalán nem szokatlan. A befektetők keze ilyenkor sokszor megremeg, de historikusan elemezve a helyzetet, érdemes ilyenkor is a kockázatos eszközökben maradni. A negatív híreket továbbra is elsősorban kötvény oldalon várjuk, ezért tartjuk 0 súllyal a hazai kötvény pozíciót."

CIB: az amerikai állampapírokon a világ szeme
A jelen a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. marketingközelménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
An electrical charging port sits on the bodywork of a Kuga Vignale hybrid automobile displayed during a Ford Motor Co. launch event in Amsterdam, Netherlands, on April 2, 2019.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
váci utca_budapest_mti