Befektetés

Diófa: sell in May, vagy mégsem?

Beregszászi Máté
Diófa Alapkezelő:

"A februári-márciusi részvénypiaci lejtmenetet áprilisban enyhe emelkedés követte az európai részvénypiacok felülteljesítésével, mellyel sikerült ledolgozni az idei év lemaradását és abszolút értelemben is közelíteni a pozitív idei teljesítmény felé. Sőt, az európai index (EuroStoxx50) át is lépte a 0%-os idei teljesítményt, míg a német részvények továbbra is alulteljesítést mutatnak. A volatilitás még mindig magas, bár némileg enyhült a megelőző időszakhoz képest. Az utóbbi hetek leginkább az USA és Kína között zajló kereskedelempolitikát érintő hírekről szóltak, a befektetők a globális növekedésre gyakorolt negatív hatásoktól tartottak. Általánosan megfigyelhető volt a vezető fejlett piaci (német, amerikai) hozamok emelkedése, az amerikai 10 éves állampapír hozama 2013 óta először került a 3%-os szint fölé. Az EURUSD árfolyama oldalazó mozgást mutatott be az 1,22-1,24-es szintek környékén, az árfolyamot nem befolyásolták érdemben a jegybanki kommentárok, egészen a legfrissebb EKB döntésig és az azt követő nyilatkozatokig. Mario Draghi az euróövezeti gazdaságok átmeneti lassulását, a 2%-os célt el nem érő inflációt emelte ki, és óvatossággal tekint az európai monetáris politika jövőjére. Mindezek eredője a mostani kondíciók (0%-os kamat, eszközvásárlási program) fenntartásának irányába mutat, legalábbis a monetáris politika szigorítása irányába tett lépések elodázását vetíti előre. A piacok első reakciója szinte tankkönyvbe illő: részvénypiaci emelkedés, európai hozamcsökkenés és gyengülő euró árfolyam az 1,20-as szint felé.

Diófa: sell in May, vagy mégsem?
A hazai állampapír hozamok alakulására ható tényezőkben nem történt markáns változás: a kötvényhozamok alacsony szintjét támogatja az MNB monetáris politikája és az alkalmazott nemkonvencionális eszközök (jelképes méretű 3 hónapos betétállomány, devizaswap és IRS tenderek). A rövid oldal és a bankközi kamatok továbbra is alig 0% fölött tartózkodnak, a hosszabb lejáratok a "core"piacokkal (USA, Európa) mozognak együtt. Erre erősít az MNB kommentárja is, mely a laza monetáris politika fenntartását hangsúlyozza, és - sok más tényező mellett - figyelemmel kíséri az euróövezeti és régiós hozamokhoz képesti felárat a hosszú állampapír hozamok esetében. A hazai gazdasági fundamentumok továbbra is stabilak, a költségvetési, inflációs és növekedési előrejelzések nem változtak a következő 6-12 hónap vonatkozásában. A rövidebb szegmensekben (1-2 éves lejáratok) relatíve kevés értéket látunk.

Kiegyensúlyozott portfóliónkban nem változtatunk az eszközallokáción. Az alternatív befektetések súlya - tekintettel az alacsony hozamkörnyezetre -továbbra is jelentős marad.

Diófa: sell in May, vagy mégsem?
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany