Milliárdokat spórolnak a befektetők a legújabb trenddel
Befektetés

Milliárdokat spórolnak a befektetők a legújabb trenddel

Portfolio
Soha ilyen olcsón nem lehetett még Amerikában befektetési alapot venni, mint 2017-ben. Az alapok vagyonarányos költségterhelése tavaly 0,52%-ra csökkent a 2016-os 0,56%-ról, ami 8%-os díjcsökkenést jelent. A Morningstar legfrissebb tanulmánya szerint ilyen arányú díjcsökkenés eddig még nem volt, ezzel egy év alatt 4 milliárd dollárt spóroltak a befektetők.
Soha ilyen olcsón nem lehetett még befektetni, mint 2017-ben. Legalábbis, ami az amerikai befektetési alapokat illeti. A Morningstar legfrissebb felmérése szerint a vagyonarányos befektetési költségek tavaly 0,52%-ot tettek ki az amerikai befektetési alapok és ETF-ek esetében a 2016-os 0,56%-ról, ami 8%-os díjcsökkenést jelent. A tanulmány szerint ilyen nagy éves visszaesést a díjakban eddig még nem mértek, ezzel mintegy 4 milliárd dollárt spóroltak tavaly a befektetők.

Milliárdokat spórolnak a befektetők a legújabb trenddel
A Morningstar adatai szerint a vagyonnal súlyozott költségeknél látott 8%-os visszaesés elsősorban annak köszönhető, hogy mintegy 949 milliárd dollár áramlott a befektetési alapok azon 20%-ába, amelyek a piacon elérhető legalacsonyabb díjakkal dolgoznak. Ezzel az alacsony díjakkal operáló befektetési alapokba való tőkeáramlás 60%-kal nőtt a 2016-os 593 milliárd dollárról, miközben a tavalyi 949 milliárd dollár 70%-a passzívan kezelt alapokba áramlott.

Mindezek mellett az aktívan kezelt alapokat is sikerült a díjcsökkenés irányába vinni, az amerikai aktívan kezelt részvényalapoknál a részvénypiacok tavalyi kiugró teljesítménye felhajtotta az eszközárakat, ez pedig felül tudta múlni a tőkekiáramlás miatti vagyonvesztést és a méretgazdaságosság elérésével összességében hozzájárult a díjcsökkentéshez is. A kezelt vagyon növekedése és a méretgazdaságosság elérése mellett a díjcsökkenés irányába hatott az is, hogy tavaly egyre több alacsonyabb díjú részvény alapot dobtak a piacra.

A további fontosabb megállapítások:
  • A passzívan kezelt alapok esetében a vagyonarányos költségek 0,15%-ra csökkentek a 2016-os 0,16%-ról, ami 7%-os díjcsökkenés. Amellett, hogy az alacsonyabb költségű részvény- és kötvényalapokba is sok pénz áramlott, néhány alapkezelő az indexalapok további díjcsökkentéséről döntött, ezzel is hozzájárulva a passzív alapok olcsóbbá tételéhez.
  • Az aktívan kezelt alapok esetében a vagyonarányos díjak 0,75%-ről 0,72%-ra csökkentek egy év alatt, ami 4%-os költségcsökkenést jelent és egyben az elmúlt évtizedben a legnagyobb arányú csökkenés az aktív alapok díjaiban.


Milliárdokat spórolnak a befektetők a legújabb trenddel
  • A passzív alapokon belül a legnagyobb költségcsökkentések az amerikai részvény és kötvényalapoknál voltak, míg aktív oldalon a legnagyobb díjesést az amerikai és nemzetközi kitettségű részvényalapok produkálták.
  • Tavaly az amerikai befektetési alapok legolcsóbb 20%-ába összesen 949 milliárd dollár áramlott, ebből 70% passzív, 30% pedig aktívan kezelt alapokba. Az fennmaradó 80%-ából az alapoknak összesen nettó 251 milliárd dollárnyi tőke távozott, ami még így is kevesebb, mint a 2016-ban mért 414 milliárdos tőkekiáramlás.


Milliárdokat spórolnak a befektetők a legújabb trenddel
  • Mára a befektetési alapokban kezelt vagyon 83%-a olyan alapokban van az USA-ban, amelyek költségoldalról a legalacsonyabb díjú alapok 40%-ában vannak benne.


Milliárdokat spórolnak a befektetők a legújabb trenddel
  • Az alapkezelők közül továbbra is a Vanguard rendelkezik vagyonarányosan a legkisebb költségű alapokkal. Ez esetben az átlagos vagyonarányos díjak 0,1%-ot tesznek ki, ezt követik a State Street alapjai 0,16%-kal, majd az iShares alapok 0,25%-kal. Az elmúlt három év alatt a Vanguard alapjainak díjterhelése összesen 25%-kal csökkent, ami a legnagyobb csökkenés a 10 legnagyobb amerikai alapkezelő alapjainak körében. A második helyen a BlackRock iShares alapjai állnak 19%-os, a harmadikon pedig a Fidelity alapjai 14%-os díjcsökkenéssel.


Milliárdokat spórolnak a befektetők a legújabb trenddel
Címlapkép: MTI/ Kollányi Péter
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
wall street_shutterstock