Befektetés

Hajrájához közeledik a tavaszi aukciós szezon

Portfolio
Az eddigi tavaszi árveréseken a gyűjtők már milliárdos összegeket költöttek, de a hajrá még csak most következik, jelenti a műtárgy.com.
Nem véletlenül előzi meg a "kortárs" a "modernt" a Párisi Galéria május 17-i árverésének címében, ezúttal valóban a kortársak állnak a középpontban. Az induló árak skálája igen széles, kvalitásos munkákat vásárolhatnak a vékonyabb pénztárcájú gyűjtők is. Vadász Endre exlibriseihez akár már 4 ezer forintért hozzá lehet jutni, a legdrágább tételek viszont egymillió forint feletti kezdőárat kaptak. A legmagasabbról, 1,3 millió forintról Csurka Eszter nagyméretű vászna, a Táncosok indul. A kortárs szektort Csurkán kívü Radák Eszter, Orosz János, Szirtes János, Csató József, Cseke Szilárd és Újházy Péter, míg a modernt Schadl János, Bortnyik Sándor és Schönberger Armand neve fémjelzi.

Május 19-én zárul a Darabanth Aukciósház 29. (online) nagyárverése, ami főleg a filatélia szerelmeseinek kínál csemegéket. A színvonalra jellemző, hogy 19 tétel indul egymillió forintos, vagy azt meghaladó kikiáltási áron. A legmagasabb, ötmilliós induló árat az 1871-es kőnyomat 25 krajcáros címletének rendkívül ritka tizes tömbje kapta. A képzőművészeti anyagból Szőnyi István 1,1 millión induló Kertvendéglő című temperája emelkedik ki. A dokumentumok között nagy érdeklődést kelthet két, Horthy Miklóstól, illetve Apponyi Alberttől származó, trianoni vonatkozású 1920-as levél, melyek induló ára 300, illetve 150 ezer forint. Az árverés teljes anyagát itt lehet megnézni.

Az online művészeti aukciókon megszokottnál magasabb az árszínvonal a Pintér Aukciósház egy nappal később záruló árverésén. A csúcsművek a művészettörténet különböző korszakait reprezentálják: a kortárs Konkoly Gyula nagyméretű korai vásznáért 3,6 millió forintról; a XIX. századi Markó András Olasz családjáért 3 millióról, a XVII. századi Bassano-követő bibliai témájú festményéért 2,5 millióról, míg a modern Ámos Imre Templombelsőjéért 2,4 millióról indulhat a licit.

A Műgyűjtők Háza következő, május 23-i aukciójának anyagából a kortárs magyar grafikákat emeljük ki. A Párizsban megjelent Ady-mappa komplett példányáért 150 ezer forinton kezdve lehet harcba szállni, de számos neves művész, így ef Zámbó István, Deim Pál, Aknay János, Molnár C. Pál vagy Szabó Vladimir sokszorosított lapjait akár 15-20 ezer forintért is meg lehet szerezni. Az aukció tételeit itt lehet megnézni.

Hajrájához közeledik a tavaszi aukciós szezon
Vedres Márk Kisfiú madárral című márványszobra 5 millió forinton kezd a Nagyházi Galéria árverésén.
Május 28-tól négy napon keresztül tart a Nagyházi Galéria és Aukciósház monstre nyári árverése; az első napon régi és XIX. századi mesterek művei, a másodikon XIX-XX. századi festmények, az utolsó két napon pedig művészeti tárgyak kerülnek kalapács alá, előbb bútorok és szőnyegek, míg a záró napon ezüstök és ékszerek kíséretében. A régi mesterek között a neves 17. századi antwerpeni festő, Adriaen van Utrecht Baromfiudvarát és a Martin von Meytens körének tulajdonított Mária Terézia portrét emeljük ki; mindkét mű 8 milliós kezdő árat kapott. A hazai anyagból többek között Barabás Miklós férfiportréja, Lotz Károly freskóterve, Kernstok Károly lánykaportréja, Koszta József Faluvége című vászna, Schönberger Armand Varró lánya, továbbá Bernáth Aurél és Aba-Novák Vilmos egy-egy munkája kelthet komoly érdeklődést; ezek többnyire 1-4 millió forint között indulva várják a liciteket. A kortárs anyagból Konok Tamás régebbi, papíralapú munkái érdemelnek megkülönböztetett figyelmet. A szobrok között Vedres Márk márványból faragott kisfiújára 5 millió forinton kezdődhet a licit. A műtárgyak, bútorok, szőnyegek, ékszerek rendkívül gazdag választékából csak néhány, befektetésnek is kiválóan alkalmas tételt emelünk ki, így egy míves XVIII. századi faliórát konzollal (kikiáltási ára másfél millió forint), egy 2,8 millión kezdő XIX. század eleji ritka meisseni porcelánfigurát és a Wiener Werkstätte egyik különleges darabját, a Josef Hoffmann tervezte ezüst kosarat, amit 1,2 millióról indítanak.

Hajrájához közeledik a tavaszi aukciós szezon
A Brühl gróf kecskén lovagló szabója című, 2,8 millió forintos kikiáltási árú meisseni porcelánfigura a Nagyházi Galéria műtárgyaukciójának egyik sztártétele lehet
A Blitz Galéria május 29-i kortárs aukciójának 142 tétele a vékonyabb és a vastagabb pénztárcájú gyűjtőknek egyaránt jó kínálatot nyújt. A kikiáltási árak széles skálán, 50 ezer és 9 millió forint között mozognak; előbbi áron Erdélyi Gábor fotója, utóbbin Lakner László korai, nagyméretű olajképe indul. Fontos munkákra lehet licitálni Nyári Istvántól (6 millióról indulva) és Fehér Lászlótól (5,5 millión kezdve), de hétszámjegyű összegért lesznek megszerezhetők többek között El Kazovszkij, Jovián György és Baranyai Levente alkotásai is. Kerámiák és szobrok mellett a tételek között fotókat is találunk - utóbbiakat olyan neves mesterektől mint André Kertész, Lucien Hervé vagy Paul Almásy.

A Nudelman Numizmatika 16. aukcióján június 9-én magyar és erdélyi pénzek és emlékérmek szerepelnek. A több mint ezer tételt felvonultató kínálatból kiemelkedik egy 1699-es nyolcszögletű kolozsvári arany dukátcsegely I. Lipót babérkoszorús mellképével, ami 18 ezer euróról indulva várja a liciteket. A Ferenc József-korabeli pénzek különösen gazdag választékának sztártétele az 1906-os körmöcbányai ezüst ötkoronás, amiért legalább 15 ezer eurót várnak, de ritka darabokra bukkanhatunk még a napjainkban kibocsájtott emlékérmek között is. A Magyar Nemzeti Bank 2015-2017 között kiadott emlékérmeinek 10 példányban készült próbavereteire 64 tételben, illetve 12.500 euróról indulva együtt is lehet licitálni. Az aukció teljes anyaga megtekinthető itt.

Hajrájához közeledik a tavaszi aukciós szezon
A Nudelman Numizmatika árverésének 86. tétele lesz a 18 ezer eurós kikiáltási árat kapott kolozsvári arany dukátcsegely
Szerző: műtárgy.com
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany