Befektetés

CIB: gyűlnek a viharfelhők a tőzsdék körül

CIB Alapkezelő:

"Folyamatosan gyülekeznek a zivatarfelhők a tőzsdék körül. Kérdés, hogy az apró negatív tendenciák a világgazdaságban a közeljövőben össze tudnak-e adódni, és egy komolyabb vihart tapasztalunk meg, vagy csak átmeneti felhősödés következett be, és újra derült lesz az ég. A legközvetlenebb fenyegetést a török helyzet jelenti. A török társadalom nagyon megosztott, és a társadalmi válságot a puccskísérlet tovább mélyítette. A tisztogatások miatti kaotikus légkörben a gazdasági növekedés az egyetlen biztos eszköz arra, hogy Erdogan elnök megszilárdítsa a hatalmát. A Törökországban mindig is jelenlévő magas infláció és magas kamatok problémájára sokáig úgy tűnt, gyógyírt jelentett a hatalmas török Hitelgarancia Alap, valamint a bankrendszer együttműködése, és relatíve olcsó hitelekkel tudták elárasztani a török gazdaságot, elsősorban a török KKV szektort. A hitelezés által túlfűtött gazdaságban erősödött ugyan a belső kereslet, de a növekedés importigénye magas volt, folyamatosan romlott a folyó fizetési mérleg hiánya. A látványos bérnövekedés pedig a gyenge termelékenység miatt nem tudta érdemben emelni a török növekedési ütemet, inkább infláció alakult ki, mint reálnövekedés. A török jegybank viszont nem szívesen nyúlt a kamatemelés eszközéhez, ezért ebben a helyzetben már nem az volt a kérdés, hogy a líra árfolyama kipukkad-e, hanem jóval inkább az, hogy mikor. Jelenleg 21 százalékos gyengülésnél tartunk éven belül a dollárhoz viszonyítva. Nem egyértelmű, hogy a diktatúrába hajló ország vezetése piaci megoldásokat szeretne-e alkalmazni a helyzet kezelésére, és ez a helyzet további eszkalálódásához vezethet. Amennyiben győz a józan ész, és Erdogan elnök a júniusi előrehozott választásoktól függetlenül hagyja a török jegybankot piaci alapon működni, akkor az első 300 bázispontos kamatemelés után (13,5 százalékról 16,5 százalékra emelkedett az alapkamat) ugyan még szükség lehet egy következő 300 bázispontos emelésre a következő napokban, de utána van rá esély, hogy stabilizálódik az árfolyam, és konszolidálódik a befektetői légkör. A török államadósságnak mintegy 22 százaléka van külföldi kézben, ha ezeket a befektetőket a politikai szólamokkal sikerül végképp elijeszteni, akkor a török líra folyamatosan tovább fog esni, és a gazdaságirányításnak előbb-utóbb el kell majd mozdulnia a kontrollált devizagazdálkodás irányába. Ez az egész fejlődő régióban komolyabb eladási hullámokat generálhat. Ennél a pontnál még szerencsére nem tartunk, és reméljük sikerül elkerülni ezt az eseményt.

CIB: gyűlnek a viharfelhők a tőzsdék körül
A világgazdaságra leselkedő másik komoly veszély - mely véleményünk szerint komolyabb, mint az előbbi - az olasz választások után kialakult helyzet, különösen a napokban szerencsére épp dugába dőlt kormánykoalíció néhol egészen elképesztő elképzelései a gazdaság élénkítésére (nagy arányú adócsökkentés és alapjövedelem az EU legeladósodottabb országában). A helyzet súlyoságát jelzi az olasz 10 éves hozam: 2 százalék alatti szintekről 2,9 százalékra emelkedett az elmúlt napokban, miközben a német 10 éves 60 bázispontról 28 bázispontra csökkent. A befektetők a flight to quality elv alapján, folyamatosan fordulnak el az ultrapopulista olasz kormánytól, és választják inkább biztonságot, akkor is ha ez nagyon alacsony hozamot jelent. Kérdés, hogy mi az a 10 éves hozamszint ami meggyőzne egy újabb olasz kormányt, hogy elképzeléseit nem osztják a befektetők.

A világgazdaság többi részének egészséges növekedése miatt a 22 százalékos, átlagosnak tekinthető, részvényarányon és azon belül a régiós-hazai-fejlődő részvények 14 százalékos összsúlyán a fenti kockázati faktorok ellenére egyelőre nem változtatunk. A negatív híreket - mint egész évben idáig - továbbra is elsősorban kötvényoldalon várjuk, ezért tartjuk 0 súllyal a hazai kötvénypozíciót. Ezzel szemben a nyersanyag eszközosztály relatíve magas 10 százalékos súlyát továbbra is tartjuk, a jó idei megtérülés ellenére sem zárjuk ezt a pozíciót."

CIB: gyűlnek a viharfelhők a tőzsdék körül
A jelen a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. marketingközelménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
idős_nyugdíj_shutter