Befektetés

CIB: gyűlnek a viharfelhők a tőzsdék körül

Csekő Zoltán
CIB Alapkezelő:

"Folyamatosan gyülekeznek a zivatarfelhők a tőzsdék körül. Kérdés, hogy az apró negatív tendenciák a világgazdaságban a közeljövőben össze tudnak-e adódni, és egy komolyabb vihart tapasztalunk meg, vagy csak átmeneti felhősödés következett be, és újra derült lesz az ég. A legközvetlenebb fenyegetést a török helyzet jelenti. A török társadalom nagyon megosztott, és a társadalmi válságot a puccskísérlet tovább mélyítette. A tisztogatások miatti kaotikus légkörben a gazdasági növekedés az egyetlen biztos eszköz arra, hogy Erdogan elnök megszilárdítsa a hatalmát. A Törökországban mindig is jelenlévő magas infláció és magas kamatok problémájára sokáig úgy tűnt, gyógyírt jelentett a hatalmas török Hitelgarancia Alap, valamint a bankrendszer együttműködése, és relatíve olcsó hitelekkel tudták elárasztani a török gazdaságot, elsősorban a török KKV szektort. A hitelezés által túlfűtött gazdaságban erősödött ugyan a belső kereslet, de a növekedés importigénye magas volt, folyamatosan romlott a folyó fizetési mérleg hiánya. A látványos bérnövekedés pedig a gyenge termelékenység miatt nem tudta érdemben emelni a török növekedési ütemet, inkább infláció alakult ki, mint reálnövekedés. A török jegybank viszont nem szívesen nyúlt a kamatemelés eszközéhez, ezért ebben a helyzetben már nem az volt a kérdés, hogy a líra árfolyama kipukkad-e, hanem jóval inkább az, hogy mikor. Jelenleg 21 százalékos gyengülésnél tartunk éven belül a dollárhoz viszonyítva. Nem egyértelmű, hogy a diktatúrába hajló ország vezetése piaci megoldásokat szeretne-e alkalmazni a helyzet kezelésére, és ez a helyzet további eszkalálódásához vezethet. Amennyiben győz a józan ész, és Erdogan elnök a júniusi előrehozott választásoktól függetlenül hagyja a török jegybankot piaci alapon működni, akkor az első 300 bázispontos kamatemelés után (13,5 százalékról 16,5 százalékra emelkedett az alapkamat) ugyan még szükség lehet egy következő 300 bázispontos emelésre a következő napokban, de utána van rá esély, hogy stabilizálódik az árfolyam, és konszolidálódik a befektetői légkör. A török államadósságnak mintegy 22 százaléka van külföldi kézben, ha ezeket a befektetőket a politikai szólamokkal sikerül végképp elijeszteni, akkor a török líra folyamatosan tovább fog esni, és a gazdaságirányításnak előbb-utóbb el kell majd mozdulnia a kontrollált devizagazdálkodás irányába. Ez az egész fejlődő régióban komolyabb eladási hullámokat generálhat. Ennél a pontnál még szerencsére nem tartunk, és reméljük sikerül elkerülni ezt az eseményt.

CIB: gyűlnek a viharfelhők a tőzsdék körül
A világgazdaságra leselkedő másik komoly veszély - mely véleményünk szerint komolyabb, mint az előbbi - az olasz választások után kialakult helyzet, különösen a napokban szerencsére épp dugába dőlt kormánykoalíció néhol egészen elképesztő elképzelései a gazdaság élénkítésére (nagy arányú adócsökkentés és alapjövedelem az EU legeladósodottabb országában). A helyzet súlyoságát jelzi az olasz 10 éves hozam: 2 százalék alatti szintekről 2,9 százalékra emelkedett az elmúlt napokban, miközben a német 10 éves 60 bázispontról 28 bázispontra csökkent. A befektetők a flight to quality elv alapján, folyamatosan fordulnak el az ultrapopulista olasz kormánytól, és választják inkább biztonságot, akkor is ha ez nagyon alacsony hozamot jelent. Kérdés, hogy mi az a 10 éves hozamszint ami meggyőzne egy újabb olasz kormányt, hogy elképzeléseit nem osztják a befektetők.

A világgazdaság többi részének egészséges növekedése miatt a 22 százalékos, átlagosnak tekinthető, részvényarányon és azon belül a régiós-hazai-fejlődő részvények 14 százalékos összsúlyán a fenti kockázati faktorok ellenére egyelőre nem változtatunk. A negatív híreket - mint egész évben idáig - továbbra is elsősorban kötvényoldalon várjuk, ezért tartjuk 0 súllyal a hazai kötvénypozíciót. Ezzel szemben a nyersanyag eszközosztály relatíve magas 10 százalékos súlyát továbbra is tartjuk, a jó idei megtérülés ellenére sem zárjuk ezt a pozíciót."

CIB: gyűlnek a viharfelhők a tőzsdék körül
A jelen a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. marketingközelménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany