Befektetés

Diófa: vegyes a kép Európában

Beregszászi Máté
Diófa Alapkezelő:

"Májusban tovább tudtak menetelni az amerikai részvénypiaci indexek. Az európaiak vegyesen teljesítettek, míg a feltörekvő piacok gyengültek a hónap során. Nyugat-Európában az olaszországi hírek okoztak negatív befektetői hangulatot - a bizonytalanságokkal teli gazdasági irányvonalat képviselő leendő kormányerők a részleges adósságleírás lehetőségét is fontolóra vették. Az olasz kötvényhozamok májusban 70-90 bázisponttal emelkedtek és a milánói tőzsdeindex is több mint 8%-os mértékben esett. A feltörekvő piacokra általánosságban negatívan hatott a dollár erősödése, közülük most külön kiemelhető Argentína és Törökország: a dollárban jelentősen eladósodott és egyéb gazdasági egyensúlytalanságokkal küzdő gazdaságok hamar a befektetők célkeresztjébe kerültek. A török líra közel 20%-kal értékelődött le az amerikai dollárral szemben, mire a jegybank 300 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot, mely jelenleg megállította a líra további gyengülését. A fenti események sodrában a régió sem tudott kimaradni az eladói hullámból: a magyar BUX index 6,8%-kal, a régiós CECE index közel 5,0%-kal esett forintban mérve.

Diófa: vegyes a kép Európában
A hazai állampapírhozamok sem maradtak érintetlenek, miközben a jegybank kitart a laza monetáris politika mellett. A rövid oldal és a bankközi kamatok az elmúlt időszakban kis mértékben emelkedtek - jelenleg az egy éves referencia-állampapír hozama 0,25% körül tartózkodik, ami ha nem is óriási, de észrevehető elmozdulás a 0,00-0,05% körüli szintekről. A hosszú lejáratú "core" piaci (német) hozamok csökkentek, míg a magyar hosszú lejáratú állampapírok hozama a feltörekvő piaci hozamokkal, illetve az eurózóna perifériájával együtt emelkedett a hónap során - a 10 éves magyar állampapíré mintegy 60 bázisponttal. Az euró-forint árfolyamára is hatott a fejlődő piacokkal szembeni negatív megítélés, a 320-as szinteket is elérte az árfolyam. A hazai gazdasági fundamentumok továbbra is stabilak, a költségvetési, inflációs és növekedési előrejelzések nem változtak érdemben a következő 6-12 hónap vonatkozásában.

Kiegyensúlyozott portfóliónkban nem változtatunk az eszközallokáción. Az alternatív befektetések súlya - tekintettel az alacsony hozamkörnyezetre - továbbra is jelentős marad."

Diófa: vegyes a kép Európában
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1254532384_arany