Befektetés

Erste: fordulat állt be az Atlanti-óceán két partján elhelyezkedő gazdasági térségek kilátásainak megítélésével kapcsolatban

39-k
Erste Alapkezelő:

"Az elmúlt másfél hónapban a dollár masszívan erősödött az euróval szemben, ami jól tükrözi, hogy ismét fordulat állt be az Atlanti-óceán két partján elhelyezkedő gazdasági térségek kilátásainak megítélésével kapcsolatban. Az eurózónában újra kitört a szinte menetrendszerűen visszatérő Olaszország-para, ami ismét megnövelte a kételyeket, hogy az Európai Központi Bank mikor zárhatja le az eszközvásárlási programját és kezdheti meg a kamatok normalizálását. A menedékeszköznek is tekintett német 10 éves államkötvények hozama több mint 20 bázispontot esett néhány hét alatt, miközben a makrogazdasági mutatók nagy többsége a vártnál gyengébben alakult, a piac által árazott jövőbeli infláció lefelé indult, a fő előrejelző indikátoroknak tekintett beszerzési menedzserindexek pedig ugyancsak lefelé tartanak. Ugyanakkor az óceán túlpartján a kamatemelések folytatódása egyre biztosabbnak látszik, a gazdasági adatok többnyire még mindig a vártnál jobbak, és a beszerzési mendzserindexek is jobban tartják magukat.

Erste: fordulat állt be az Atlanti-óceán két partján elhelyezkedő gazdasági térségek kilátásainak megítélésével kapcsolatban
Az olaszországi kormányalakítás körüli feszültségek mellett számos más tényező is növeli a bizonytalanságot és a piaci volatilitás emelkedett szintjének fennmaradására utal: a Trump-kormányzat által kilátásba helyezett kereskedelmi korlátozások, az iráni szankciók, az Észak-Koreával kapcsolatos kockázatok, a török piac (egyelőre még) miniválsága, satöbbi. A jegybanki monetáris politikák fokozatos (bár továbbra is nagyon lassú) szűkítése, a vállalati beruházások beindulása és az amerikai költségvetési hiány növekedése eközben csökkenti a pénzügyi rendszerben lévő likviditási többletet, ami ugyancsak a jelentős piaci ingadozások korszakát vetíti előre.

A piacok tavalyi rendületlen emelkedéséről tehát valószínűleg le kell mondanunk egy időre, viszont a számos kockázat mellett azért akadnak biztató jelek is. A gazdasági indikátorok csökkenése egy viszonylag magas szintről indult, úgyhogy még most is stabil növekedési kilátásokról lehet beszélni a főbb régiók esetében. Az inflációs kockázatok az olajárak masszív emelkedése ellenére sem nevezhetőek jelentősnek (ráadásul az olaj jegyzése az utóbbi napokban komoly korrekciót futott be). Az első negyedéves tőzsdei beszámolók elég erősek lettek, főleg az Egyesült Államokban, ahol a profitok átlagos növekedése megközelítette a 25 százalékot, ami 8 éves rekord.

Portfóliónk összetételén csak kis mértékben változtattunk az elmúlt hónapban. A részvények súlyát enyhén emeltük, mivel a stabil gazdasági növekedés, az erős vállalati eredmények és a kötvénypiachoz képest vonzó hozamkilátások továbbra is támogatják ezt az eszközosztályt. A dollár erősödése és az amerikai hozamok emelkedése miatt a feltörekvő piaci vállalati kötvényeinket eladtuk. Miután a hazai 10 éves államkötvény hozama 3 százalék fölé ugrott, a portfólió átlagos hátralévő futamidejét ebben a szegmensben visszahoztuk a semleges szintre, mert a kockázatokat innen már jóval szimmetrikusabbnak látjuk, mint korábban."

Erste: fordulat állt be az Atlanti-óceán két partján elhelyezkedő gazdasági térségek kilátásainak megítélésével kapcsolatban
ai5
shutterstock_560416219
SZG_9534
BÉT
Frankfurt Stock Exchange
People protest  with a camp over the 9 de Julio Avenue outside the Social Development Ministry calling for a food emergency in Buenos Aires, Argentina, on 5 September, 2019. (Photo by Mario De Fina/NurPhoto via Getty Images)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1254532384_arany