Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül Putyin
Befektetés

Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül Putyin

Portfolio
A férfiak esetében öt, a nők esetében nyolc évvel emelné a nyugdíjkorhatárt az orosz kormány, mellyel előbbiek 65, utóbbiak pedig 63 évesen mehetnének nyugdíjba - számol be a hírről nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva a Bloomberg. Mindez azt jelenti, hogy a kormányzat számításai szerint a férfiak mindössze 5 évet töltenének nyugdíjban.
A források szerint az orosz kormány már 2019-től kezdve elkezdené a magasabb nyugdíjkorhatár bevezetését, ezzel a férfiak 65, a nők pedig 63 évesen mehetnének nyugdíjba a jövőben. Az orosz nyugdíjkorhatár egyébként az egyik legalacsonyabb a fejlett világban, igaz, az oroszok várható élettartam elmarad a fejlettebb gazdaságokban mérttől, főként a férfiak esetében, ahol jelenleg ez 68 év.

2024-re, mire az ügyre rálátó források szerint befejeződne a korhatáremelés, a kormány becslései szerint a férfiak várható élettartama 70, a nőképedig 80 év lesz.

Ezzel a férfiak esetében az 5 év nyugdíjban töltött idő az egyik legrövidebb időtartam lenne a fejlett világban.Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül Putyin
Az orosz statisztikai hivatal szerint nagy szükség van a korhatáremelésre, csak így lehet ugyanis csökkenteni az állami nyugdíjbüdzsében felhalmozódó hiányt. A becslések szerint a következő években folyamatosan idősödik majd a társadalom, a nagyobb nyugdíjterhek pedig magasabb adókban, nagyobb kormányzati eladósodottságban, illetve a nyugdíjak csökkentésében csapódhatnak le, ez utóbbiak már így is csak a bérek harmadát teszik ki.

Putyin múlt héten már belengette a korhatáremelést, mindezt úgy, hogy ezzel párhuzamosan magasabb életszínvonalat ígért a nyugdíjasoknak, akik egyébként Putyin szavazótáborának egy jelentős bázisát alkotják.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint évente a GDP mintegy 2%-át viszi el az, hogy a kormány pótolni tudja a kifizetett nyugdíjak és az erre szedett járulékok közötti különbséget. Egy korábbi becslés szerint ez 2050-re 3,6%-ra emelkedik, ha semmi más nem változik.

Ugyanakkor 2030-ra a hivatal tanulmánya szerint az orosz nyugdíjasok száma meghaladja majd a dolgozók létszámát, és mindezen az sem segít, hogy az oroszok mintegy harmada él a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével, miután sokan a katonaságnál vagy a rendőrségnél dolgoznak, de hasonló kedvezmények illetik meg a bányászokat vagy a táncosokat is.

Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül Putyin
Arról, hogy az OECD országokban milyen korhatáremelésre lenne szükség egy friss tanulmány szerint, itt írtunk korábban:Címlapkép: AFP/Alexander Khudoteply
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
wall street_shutterstock