Hihetetlen, de igaz: a magyar nyugdíjasokat kényeztetik el leginkább
Befektetés

Hihetetlen, de igaz: a magyar nyugdíjasokat kényeztetik el leginkább

Portfolio
Jó pár éve folyik a vita - változó intenzitással - a politikai körökben arról, maradjon-e a magyar nyugdíjasoknak ingyenes közlekedést biztosító kedvezmény vagy valamilyen úton megreformálják. Az ötletet még Horn Gyula vezette be 1997-ben, amikor bejelentette, hogy ingyen utazhatnak a vonaton a 65 év felettiek. Mindeddig senki nem akart vagy mert hozzányúlni a magyar nyugdíjasoknak szóló kedvezményhez, amihez hasonló egyik szomszédunkban sincsen.A 65 év felettiek, illetve a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezmények itthon jelenleg az alábbiak szerint vehetők igénybe:
 • A MÁV-nál a 65 év felettiek számára díjmentes utazást biztosítanak, míg a 65. életévet el nem érő nyugdíjasok számára 50%, illetve 90%-os kedvezményt kínálnak, előbbi kedvezményt évente 16 alkalommal, utóbbit évente kétszer vagy kettő 50%-os összevonásával.
 • A BKK szolgáltatásait díjmentesen vehetik igénybe a 65 évnél idősebbek, a 65.évetmég be nem töltő nyugdíjasok pedig nyugdíjasbérlettel utazhatnak, aminek egyszeri kiállítási díja 250 forint.
 • A Volánnál is hasonló kedvezményeket kapnak az időskorúak: 65 év felett díjmentes az utazás (a távolsági kiegészítő jegyet azért meg kell venni), a 65. évet még be nem töltő nyugdíjasok pedig 50% kedvezményt kapnak a menetjegyből évente 16 alkalommal vagy 90%-os kedvezményt évente 8 alkalommal.

Ennek apropóján megnéztük, hogy a szomszédos országokban milyen kedvezményeket kapnak a nyugdíjasok és időskorúak, és elöljáróban elmondhatjuk, hogy a magyar nyugdíjasok utazási kedvezménye messze a leggálánsabb a vizsgált országok között.

Szlovákia

 • Vasút: Szlovákiában a 62 év felettiek jogosultak ingyenesen igénybe venni a vasúti szolgáltatást, de már a 62 év alatti nyugdíjasokra is vonatkozik ez a kedvezmény. Mindezzel nemcsak a szlovák idősebb korúak élhetnek, hanem minden, a fenti feltételeknek megfelelő idősebb EU-s állampolgár. Az utazási kedvezményre vonatkozó jogosultságot személyi igazolvánnyal, illetve a 62 év alatti nyugdíjasok esetében a társadalombiztosítási jövedelemről szóló igazolást is be kell mutatni (szlovák nyelven).
 • Tömegközlekedés: A 62 év feletti időskorúak esetében a pozsonyi tömegközlekedés kedvezménnyel vehető igénybe (50%-os kedvezmény). A korábbi adatok szerint 2015 novemberéig a 70 év felettiek ingyen vehették igénybe a tömegközlekedést, de ez is csak a szlovák állampolgárokra vagy a vízummal rendelkező külföldiekre volt érvényes.

Ukrajna

 • Vasút: az ukrajnai vasúti társaság oldalán található információk szerint külön nyugdíjasokra vagy idősebb korúakra vonatkozó utazási kedvezmény nincs.
 • Tömegközlekedés: a kijevi tömegközlekedés a nyugdíjasok számára ingyenes, egy erről szóló cikk szerint a nyugdíjasok mellett a háborús veteránok és a csernobili túlélők vehetik még ingyenesen igénybe a közlekedést.

Románia

 • Vasút: a nyugdíjba vonult állampolgárok számára 50%-os díjkedvezmény jár.
 • Tömegközlekedés: a nyugdíjasok számára ingyenesen igénybe vehető a tömegközlekedési szolgáltatás, amennyiben az erre való jogosultságot a nyugdíjas kártyával és egy személyivel bizonyítják. Ha maradunk az érdekességeknél, nem a kijevi tömegközlekedés az egyetlen, amely háborús veteránoknak biztosít ingyenes utazást. Bukarestben emellett ingyenesen utazhatnak még többek között az 1989-es forradalom forradalmárai és a forradalmi hősök leszármazottjai, továbbá a korábbi politikai foglyok is.

Szerbia

 • Vasút: konkrét időskori utazási kedvezmény nincs, de van olyan utazási kártya, amelynek birtokában az idősebb korúak kedvezményes jegyet vehetnek.
 • Tömegközlekedés: sajnos nem találtuk meg a belgrádi közlekedési vállalat oldalán az angol nyelv választásának lehetőségét, de amennyire sikerült értelmezni az oldalon elérhető díjtáblázatokat, a nyugdíjasoknak hasonló kedvezményt biztosítanak az utazáshoz, mint a diákoknak, de ez is csak a havi és félhavi bérletekre vonatkozik.

Horvátország

 • Vasút: A vonatközlekedést igénybe vevő nyugdíjasok számára a horvát vasúti társaság 50%-os kedvezményt ad.
 • Tömegközlekedés: a horvát közlekedési vállalat oldalán található információk szerint a nyugdíjasok számára 50%-os kedvezmény jár a menetjegyből Zágrábban.

Szlovénia

 • Vasút: A 60 éven felüliek, illetve a nyugdíjasok igénybe vehetik az időskorúaknak szóló utazási kártyát, amely 25-50% kedvezményt ad a jegyre attól függően, hogy mely napokon és hova utazik a kedvezményre jogosult.
 • Tömegközlekedés: Konkrét százalékos kedvezményeket a ljubljanai tömegközlekedési vállalat oldalán nem találtunk, de viteldíjakat tartalmazó tábla alapján az idősebb emberek számára biztosítanak valamekkora kedvezményt a normál árú jegyhez képest (igaz, ezt csak a havi bérleteknél lehet látni, az egy útra szóló jegyek esetében nincs kedvezmény).

Ausztria

 • Vasút: Konkrétan nincs az idősebb emberek számára kialakított kedvezményes jegy, de ha megveszik például az ÖBB Vorteilscardot, 50%-ot is spórolhatnak a jegyből.
 • Tömegközlekedés: A 63 éves agy annál idősebb korú emberek kedvezményes áron vásárolhatják meg a napijegyeket és az éves bérletet is.


(Forrás: a vizsgált országok tömegközlekedési és vasúti oldalai)

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street tőzsde