Befektetés

A magyarok több mint kétharmada szerint összedől az állami nyugdíjrendszer

Portfolio
Egyre többen tesznek félre pénzt ínséges időkre, viszont egyre kevesebben nyugdíjas éveikre- derül ki a K&H Biztos Jövő Indexéből. Mindez annak ellenére tapasztalható, hogy a magyarok alig 21%-a számít arra, hogy kényelmesen meg tud élni nyugdíjából, 57%-uk nem szeretné elhagyni a jelenlegi lakását, annak ellenére, hogy a fenntartás gondokat okozhat és 71% arra számít, hogy valószínűleg összedől majd az állami nyugdíjrendszer.
Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási vezetője egy sajtótájékoztató keretein belül ismertette az index és az ehhez kapcsolódó kutatás eredményeit, melyet harminc évnél idősebb, nem nyugdíjasok végeztek el. Fontosabb részletei a következők:
 • jelentősen nőtt tavalyhoz képest a konkrét cél nélküli megtakarítási volumen, most már a lakosság 54%-a tesz félre ínséges időkre, a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya viszont jelentősen, 10 százalékponttal csökkent, 29%-ra.
 • Az átlagos megtakarítási összeg szintén csökken: 2018 második félévében átlagosan 1,2 millió forint megtakarítással rendelkeztek a válaszadók. Megtakarítással rendelkezők között ez a szám 1,8 millió forint.
 • Átlagosan 1,2 millió forintot tesznek félre az ügyfelek nyugdíjra (nem csak államilag támogatott termékekben), nyugdíjcélra átlagosan 364 ezer forintnyi megtakarítással rendelkeznek a válaszadók. Azok közt, akiknek van nyugdíjcélú megtakarítása, az átlag 1,8 millió forint.
 • A válaszadók 67%-a úgy véli, legfeljebb három hónapot tudna kihúzni a megtakarításaiból, alig 11% tudna legalább két évig elélni tartalékaiból.
 • A válaszadók 72%-a nem megy táppénzre, hanem megpróbál betegen is dolgozni, alig 45% válaszolta azt, hogy "inkább igaz," hogy hetente sportol, rendszeresen a válaszadók alig 21%-a sportol.
 • A most 30 éves magyarok átlagosan arra számítanak, hogy 70 évesen tudnak nyugdíjba menni. Átlagosan egyébként 57 évesen már szívesen nyugdíjba vonulnának a válaszadók.
 • A válaszadók 78%-a úgy véli, hogy fontos, hogy félre tudjanak tenni nyugdíjas éveikre. A válaszadók 71%-a arra számít, hogy nyugdíjas éveikre már összedől az állami nyugdíjrendszer.
 • A magyar emberek alig 21%-a gondolja azt, hogy nyugdíjából könnyedén meg tud majd élni. 11%-uk úgy véli, hogy egyáltalán nem kap majd nyugdíjat.
 • A legtöbben a válaszadók közül úgy vélik, jövedelmük alig 40%-át kapják majd meg nyugdíjasan.
 • A magyarok szerint 102 ezer forint kell a túléléshez átlagosan, kényelmesen 243 ezer forintból lehet majd kijönni.
 • A válaszadók 57%-a arra számít, hogy nyugdíjas korában a jelenlegi lakásában fog élni, 49%-uk viszont arra számít, hogy gondot fog okozni a jelenlegi lakásuk fenntartása. 38%-a kisebb lakásba költözne. A nyugdíjasok 7%-a egyébként a gyerekeihez akar költözni idősebb korában.
 • Az emberek 79%-a nyugdíjasként dolgozni tervez, hogy ki tudja egészíteni bevételeit, 45%-uk számít nélkülözésre és alig 28% van, aki szerint lesz pénze arra, hogy a hobbijának tudjon élni.
 • Azok közül, akiknek nincs nyugdíjcélú megtakarítása, 9% tervez biztosan nyugdíjcélú megtakarítást indítani, 39% talán.
 • A K&H becslése szerint havi 10 ezer forint megtakarításával 30 éves kortól államilag támogatott nyugdíjkonstrukciókkal 10 millió forintot lehet összerakni nyugdíjas korunkra.
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
India merriage