Befektetés

Változás jöhet a nyugdíjpénztáraknál: garanciarendszert akar az MNB

Portfolio
Az OBA-hoz és a BEVA-hoz hasonló garanciarendszer felállítását szorgalmazza az MNB az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészség- és önsegélyező pénztárak esetében - hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) mai konferenciáján. A felügyelet a koncentrálódó szektor felügyeletét is szigorítaná, valamint egy új költségmutatót is bevezetne, ami a termékek transzparenciáját javítaná az ügyfelek számára. Windisch László, az MNB alelnöke emellett kritizálta a pénztárakat, amiért magas az állampapír-kitettségük, holott fontos szerepük lehetne a magyar tőzsdefejlesztésben és vállalatfinanszírozásban is. Végül figyelmeztetett: a várható tagdíjbevétel-csökkenés miatt stabilitási problémák merülhetnek fel egyes pénztáraknál.
A 2,2 millió nyugdíjpénztári, valamint egészség- és önsegélyező pénztári tag alig 47%-a fizeti csak rendszeresen a tagdíját - mondta el Windisch László, az MNB alelnöke. Jelenleg a pénztári portfóliók fedezeti tartaléka 1417 milliárd forint összesen. A legnagyobb öt egészségpénztár kezében van a piac 70%-a, míg az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén a koncentrációs folyamat megállt, de a top5 intézmény még mindig a piac 60%-át fedi.

2007 óta folyamatosan csökken az intézmények létszáma, az 1-1 intézménynél lévő tagok és a kezelt vagyon mértéke viszont növekszik. Az intézmények növekedése és a koncentráció a felügyeletnek is új szerepkört ad, hiszen újfajta kockázatok jelentek meg. A kihívásra válaszul új pénztári megfigyelési mechanizmusokat indított és tervez indítani az MNB: például több intézmény van, melyet egyedileg értékelnek, szektorspecifikus kockázati étlapot alakítottak ki, 5 éves ciklusokon belül egy-egy témára, kockázatokra fókuszáló operatív célvizsgálatokat kezdtek el tartani, illetve napi szinten monitorozzák a befektetetési portfóliókat - utóbbi jövő januárban indul majd el.

Az MNB egy egységes garanciarendszer felállítását is szorgalmazza, ami az OBA-hoz, BEVA-hoz hasonló biztonságot adna. Elképzelésük szerint a garancialimit más szektorokhoz hasonlóan 30 millió forint lenne tagonként.

A pénztárak hosszú távú reálhozama továbbra is 3% körül mozog, ami összefügg az állampapírok teljesítményével. Nem csoda, hiszen a pénztári portfóliók jelentős része - köze 60%-a - állampapírokban van. Más EGT-tagállamokban ez az arány alig 30%. Rengeteg pénzt tartanak egyébként a magyar pénztárak más befektetési alapokban is (a portfóliók közel 30%-át), az EU-s átlag 4%. Az alelnök kiemelte: először negatív a hozam a féléves mérésnél.

Windisch feltette annak kérdését, hogy vajon mennyi hozzáadott értéke van a pénztáraknak, ha ekkora részarányban állampapírokat vásárolnak? Ezt a lakosság is meg tudja tenni, az államkincstáron keresztül díjmentesen.

Miért kell pénztártagnak lenni azért, hogy állampapírt tartsunk? Ezt sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani

- mondta az alelnök.

Windisch szerint érdemes átgondolni más befektetési eszközök tartását nagyobb arányban az állampapírokon kívül, a pénztárak például részt tudnának venni a tőzsdefejlesztésben is.

Az MNB célja az is, hogy rövid időn belül a pénztárak díjstruktúrákat is átszabja, az NGM segítségével a díjszabást vagyonarányossá alakítanák át, így nem lesz érdekelt a portfóliómenedzser állampapírokat tartani.

A BUX index értéke megháromszorozódott az elmúlt években. Nagyon komoly hozampotenciált vesztettek el az ügyfelek azzal, hogy nem vállalak kockázatot a portfóliómenedzserek

- mondta Windisch. Hozzátette: "Ha távol vannak a nyugdíjas évek, lehet nyugodtan kockázatot vállalni, hiszen a BUX-on is látszik, hogy ezek a kockázatok hosszú távon simulnak."

Windisch szerint megvan a szektor lehetősége arra, hogy jobban támogassa a magyar vállalatokat, magyar munkahelyeket.

A pénztártagok létszámának csökkenése tavaly megállt, még nem látszik trendforduló, de ez mindenesetre jó jel. Az alelnök szerint a számokban látszik korreláció a pénztárak marketingbüdzséje és a taglétszám alakulása közt.

Ha megnézzük a pénztári tagok korösszetételét, látszik, hogy a 16-35 évesek körében a lefedettség 7%-ra csökkent, pedig 2002-ben ez az arányszám még 13% volt. Vagyis az idősödő tagokat nem pótolják fiatalabb pénztártagok.

A marketingre oda kell figyelni és aktív tagtoborzásra van szükség,

mondta el Windisch.

Az egészségpénztárak esetén 40%-ra csökkent a tavalyi 50%-ról a nem fizető tagok aránya, ami jelentős javulást jelent.

A díjterhelési mutatók 0,8% körül stabilizálódtak. Ennek a mérőszámnak a korszerűsítése is hamarosan elkészül, melynek segítségével a pénztári termékek is átláthatóbbá válnak majd.

A szektor 4-4,5%-os növekedést tervez a következő évekre, az MNB szerint 8% körüli, felzárkózási növekedési pálya várható, melyet az MNB ösztönözni is szeretne. Ennek segítségével fel tudunk zárkózni a régiós megtakarítási számokhoz.

Az MNB szerint a legrosszabb forgatókönyv szerint negyedére csökken a munkáltatói befizetés és a tagdíjfizetés nem nő.

Legjobb verzió szerint is 26%-os tagdíjcsökkenést látunk majd jövőre - ez két pénztárnál is stabilitási problémákat okoz majd, ha nem látunk költségcsökkenést. Egészségpénztárak esetén ugyanez a szám négy pénztár, de ebből három költségcsökkentéssel sem fog tudni stabilan működni, így újabb beolvadások várhatók.

Az MNB fintechlaborja kiderítette, hogy a digitális megoldások egyelőre nem fenyegetik a pénztárakat, bár a piaci szereplők látnak potenciált a digitalizációban.

Földcsuszamlásszerű változásokra a digitalizáció miatt még nem lehet számítani

- mondta Windisch.

A pénztártagokon kívül a munkáltatók hozzájárulására is szükség van az öngondoskodás hatékonyságának támogatása érdekében- mondta el Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.
Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Frankfurti tőzsde
GettyImages-466499300
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél
D_KOM20170213009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
NYSE, trader, broker, válság