Előfizetői tartalom

Változás jöhet a nyugdíjpénztáraknál: garanciarendszert akar az MNB

Portfolio
Az OBA-hoz és a BEVA-hoz hasonló garanciarendszer felállítását szorgalmazza az MNB az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészség- és önsegélyező pénztárak esetében - hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) mai konferenciáján. A felügyelet a koncentrálódó szektor felügyeletét is szigorítaná, valamint egy új költségmutatót is bevezetne, ami a termékek transzparenciáját javítaná az ügyfelek számára. Windisch László, az MNB alelnöke emellett kritizálta a pénztárakat, amiért magas az állampapír-kitettségük, holott fontos szerepük lehetne a magyar tőzsdefejlesztésben és vállalatfinanszírozásban is. Végül figyelmeztetett: a várható tagdíjbevétel-csökkenés miatt stabilitási problémák merülhetnek fel egyes pénztáraknál.

A 2,2 millió nyugdíjpénztári, valamint egészség- és önsegélyező pénztári tag alig 47%-a fizeti csak rendszeresen a tagdíját - mondta el Windisch László, az MNB alelnöke. Jelenleg a pénztári portfóliók fedezeti tartaléka 1417 milliárd forint összesen. A legnagyobb öt egészségpénztár kezében van a piac 70%-a, míg az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén a koncentrációs...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái