Előfizetői tartalom

240 millió forintot is fizettek már magyar festményért

Orosz Márton
Lendületben van a hazai műtárgypiac: az aukciókon sorra dőlnek meg a rekordok, szinte minden évben kalapács alá kerülnek olyan festmények, amelyeknek leütési ára meghaladja a százmillió forintot. Jelentősen átalakult a gyűjtői kör is az elmúlt évtizedekben: az aukciók igazi társadalmi eseményekké váltak, megjelentek a fiatalabb gyűjtőgenerációk is. De mennyire számít jó befektetésnek a műtárgy, mennyire ismeri a nemzetközi közönség a magyar művészeket, és hogyan kell készülni egy olyan aukcióra, ahol csak a kikiáltási ár 650 millió forint? A Portfolio erről is kérdezte az egyik legnagyobb hazai galéria, a Virág Judit Galéria és Aukciósház vezetőit, Virág Juditot, Kelen Annát és Törő Istvánt.

Mennyire számít jó üzletnek Magyarországon a műtárgy kereskedelem? Bécs nyilván már egy másik kategóriát jelent, de milyen a budapesti piac Prágához vagy Pozsonyhoz képest? Törő István: Alapvetően a történelmi háttér határozza meg azt, hogy milyen a műtárgypiac a 21. században. A magyar festészet, mint Ausztria kapcsolt része és mint egy birodalom centruma a maga idején...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés