Befektetés

Raiffeisen: a hazai kötvényeket preferáljuk

Pekár Dávid
Raiffeisen Alapkezelő:

"Szeptemberben a fejlett részvénypiacok viszonylag kis volatilitás mellett oldalaztak. Ebben szerepet játszott, hogy jelentős hatású esemény nem volt a hónap során. Egy-egy az Egyesült Államok által indított kereskedelmi háborúval kapcsolatos hír okozott rövid távú izgalmat csupán, ezeknek azonban piacmozgató hatása érdemben nem volt. Ennek vélhetően az az oka, hogy nagyon gyorsan változnak az álláspontok a téma kapcsán.

Fontosabb változás, hogy a hosszú hozamok ismét elindultak felfelé, a 10 éves amerikai államkötvény hozama 3.1%-ra emelkedett, azaz a májusi csúcsok közelébe. A Fed nem okozott meglepetést a szeptemberi kamatdöntő ülésén, ismét 0,25%-kal eltolták az irányadó kamatsávot. Ennek a döntésnek jelentős hatása nem volt, az érdekes kérdés továbbra is az maradt, hogy merre látják a Fed döntéshozók a hosszú távú egyensúlyi kamatszintet. Jelenleg a hosszú távú várakozások medián értéke 3%, ami meg is felel a hosszú kötvények árazásának. Az amerikai részvénypiac némileg elszakadt a világ többi piacától, és új csúcsra emelkedett szeptemberben. Ebben szerepet játszik, hogy erősek az EPS növekedések, és egyelőre nincsenek jelentős recessziós félelmek. Továbbá az inflációs várakozások is 2% fölött maradtak, így egy viszonylag alacsony hozamkörnyezetben a részvény jellegű befektetések reálhozama attraktívabb lehet. Az augusztust meghatározó török válság rövidtávon enyhülni látszik, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy továbbra is durván 200 Mrd dollár rövid adósságot kell a török bankoknak refinanszírozniuk. Az eurózóna szempontjából fontosabb, hogy milyen irányban haladnak az olasz költségvetési tárgyalások, illetve ebből hosszú távon milyen fenntarthatósági pályát vizionál a piac.

Raiffeisen: a hazai kötvényeket preferáljuk
A hazai piacon a nemzetközi trendeknek megfelelően enyhe hozamemelkedés volt jellemző. A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülésén vegyesen értékelhető változásokat vezetett be. Egyik fontos pont, hogy kivezetik év végével a monetáris politikai célú kamatcsere ügyleteket, melyek a hosszú hozamok leszorításáért feleltek. Továbbá a jelzálogkötvény vásárlás is véget ér idén. Ez a két hatás első körben inkább a szigorítás felé mutat, bár jelentős hatásuk nem volt a hozamokra. Az MNB bejelentette továbbá, hogy újraéleszti a Növekedési Hitelprogramot, mely 1000 Mrd forint forrást biztosít a kis- és középvállalkozásoknak. Ez az utóbbi intézkedés a fentiekkel ellentétben inkább lazítást jelent. Így összességében kevésbé valószínű, hogy jelentős irányváltás akart az MNB a fenti intézkedésekkel sugallni. Tekintve, hogy a magyar hosszú hozamok jelentősen emelkedtek idén, és az MNB-n sem látszik a szigorítási szándék, a hazai kötvénysúlyt megemeltük a portfólióban."

Raiffeisen: a hazai kötvényeket preferáljuk
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bitcoin automata shutter