Befektetés

Sok a baj a MiFID 2-vel, és ennél csak rosszabb lehet

Portfolio
Januárban lépett életbe az európai uniós piacon a MiFID 2, az irányelvvel kapcsolatban azonban sok még a kérdőjel - számol be a hírről a Financial Times.
Az Esma adatai szerint a drak poolokban a részvényügyletek volumene jelentősen csökkent, korábban a részvényügyletek teljes piacának 9%-át tették ki a bankok, tőzsdék vagy független szolgáltatók által üzemeltetett privát kereskedési helyszínek, ez most 0,15%-ra csökkent. Erre a kifejletre a MiFID 2 életbe lépésével egyébként számítani is lehetett.

Az irány tehát jó lenne, hiszen a szabályozás egyik fő célja z ügyletek átláthatóságának növelése, csakhogy az adatok szerint a dark poolokból kiszoruló ügyletek jelentős része nem a tőzsdéken csapódott le, hanem a tőzsdén kívüli piacokon, illetve speciális aukciókon. Májusban például 188 milliárd eurót tett ki az OTC piacokon keresztülfolyó volumen, ami háromszor akkora mint tavaly decemberben.

Vannak olyan értékpapír-piaci területek, mint a kötvény és a swappiac, ahol a MIFID 2 életbe lépésé elhalasztották. Az Esma adatai szerint a 71 ezer piacon lévő kötvénytípusból mindössze 221 tartozik a valós idejű adatszolgáltatási kötelezettségek alá. egyes szakértők szerint a kötvények esetében további gondok is vannak. Elvárás például, hogy a kötvényügyleteket két napon belül jelentsék a szolgáltatók a felügyelet felé, holott vannak olyan illikvid papírok, amelyek esetében nem feltétlenül tud teljesülni az ügylet ennyi idő alatt.

Szeptemberben a Nemzetközi Fizetések Bankja is kiadott a MiFID 2-vel kapcsolatban egy elemzést, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a hatósági szervek által gyűjtött adatok a szabályozás piaci hatásairól sok esetben félrevezetőek lehetnek, mert azokat nem azonos gyakorisággal és szempontok szerint gyűjtik.

Ráadásul ott van a britek kilépése is az EU-ból, amivel a jogalkotók a MiFID 2 hatásainak várható elemzése során anno még nem kalkuláltak. Márpedig London, mint jelenlegi pénzügyi központ jövőbeni szerepe jelentős befolyással bírhat az uniós piacra.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1254532384_arany