Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának
Befektetés

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Elfogadta az országgyűlés a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését - a javaslatot 125 képviselő támogatta, míg 49 képviselő ellene szavazott, tartózkodó nem volt.
72%-os többséggel elfogadta a parlament a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését. A szavazáson 25 képviselő nem vett részt. Az ellenzéki képviselők azzal érveltek a szavazás előtti vitában, hogy lakossági fogyasztók milliói elől zár el egy kiváló öngondoskodási rendszert a kormány, a rendszer teljes eltörlése helyett érdemes lett volna megfontoltan megvizsgálni más hatékonyságnövelő intézkedések implementálását és hogy túl kevés idő jutott a javaslat megvitatására. Többen kiemelték: a fiatalok eleve nehezen jutnak lakáshoz, az LTP-rendszer támogatásának eltörlése még inkább megnehezíti a dolgukat. Bánki Erik, a javaslat fideszes előterjesztője szerint az ellenzék a külföldi bankokat védi, az LTP-ket üzemeltető cégeknek pedig jobban kellett volna forgatniuk a pénzt ahhoz, hogy az állami támogatás nélkül meg tudjanak élni.

A támogatási rendszer megszüntetésére tett törvényjavaslatot tegnap nyújtotta be Bánki, a gazdasági bizottság fideszes elnöke az országgyűlésnek. A javaslat főleg azzal indokolta az állami támogatás megszüntetését, hogy az LTP-k hatékonytalanul működtek, hiszen sokszor nem új lakások, hanem "szaunák és medencék" épültek a termékekben megtakarított vagyontömegből, az LTP-szolgáltatók pedig jelentős extraprofitra tettek szert az állami támogatásnak köszönhetően.

A parlament.hu-n megjelent törvényjavaslat indoklása szerint "ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak."

A lakástakarék-rendszer a törvénymódosítással nem szűnik meg teljes egészében, csak a lényegét adó állami támogatást törlik el.

Ezek a konstrukciók úgy működtek, hogy a lakástakarék-szolgáltató betéti kamatot is fizetett (1-3%), ehhez járt éves, befizetésarányos 30%, maximum 72 ezer forintos állami támogatás alanyi jogon. Így akár 10%-os hozamot is el lehetett érni négy éves időtávon - az állami támogatás nélkül a jelenlegi hozamkörnyezetben ez már nem lesz elérhető.

A korábban megkötött LTP-szerződésekre még jár majd az állami támogatás, az újonnan kötött szerződésekre viszont már nem.

2017-ben 62 milliárd forintot fordított LTP-támogatásra az állam.

A javaslat értelmében az LTP-kre eddig fordított állami támogatás nagy része a csokhoz megy át. A CSOK mellett marad még egy lakáscélú államilag támogatott megtakarítási forma, amihez egyelőre nem nyúlt hozzá az állam: a Nemzeti Otthonteremtési Közösség konstukciója. A NOK keretében a tagok közösségekbe szerveződve, közösségi megelőlegezéssel a futamidő vége előtt vásárolhatnak új építésű lakást a 3 havonta sorra kerülő kiválasztás (sorsolás és licit) alapján. A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet.

A lakás-takarékpénztári támogatás megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, illetve annak indoklását mi itt véleményeztük:Videó: először a Portfolio konferenciáján beszélt cége jövőjéről a Fundamenta vezérigazgatója.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street tőzsde