Újabb bejelentés: beléphet a magyar állam a nyugdíjpiacra!
Befektetés

Újabb bejelentés: beléphet a magyar állam a nyugdíjpiacra!

Portfolio
Csúcstartók vagyunk Európában a lakosság magas állampapír-állományával - hangzott el Barcza György ÁKK-vezérigazgató előadásában a Portfolio mai Öngondoskodás 2018 konferenciáján. Mivel a nyugdíjcélú megtakarítások területén viszont hátul kullogunk, Barcza bejelentette: az ÁKK-nak a kormány asztalán fekvő javaslata szerint az állam beléphet a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára, hogy fellendítse ezt a megtakarítási szegmenst. Úgy tűnik tehát, versenytársat kaphatnak a nyugdíjcélú megtakarítási piac eddigi szereplői.
Barcza ismertette:
  • 2018 augusztusában 28 592 milliárd forint volt a központi költségvetés állampapír-állománya, ebből 7344 milliárd forint volt lakossági állampapír.
  • A lakossági forint állampapírok bruttó adósságon belül részaránya a 2012 eleji 2,3%-ról 2017 végére 25% fölé emelkedett. Európában Magyarország az első, Írországban ez az arány 12%.
  • Jelenleg - Eximbank nélkül - 71,3% az államadósságráta, ezt az Alaptörvény értelmében 50% alá kell csökkenteni. Stratégiai kérdés, hogy az adósságráta csökkenésével melyik részhalmaz csökken a nagybani forint, a nagybani deviza és a lakossági állampapírpiac közül.
  • Ha folytatódik a tendencia és a stratégia, a szocializmusból örökölt és azóta felépülő devizaadósságot akár le is rázhatjuk magunkról.
  • A lakossági állampapír portfólión belül a legnagyobb állomány az infláció feletti hozamot fizető PMÁP-ból és az 1MÁP-ból épült fel, utóbbi tette ki emellett a legnagyobb részét a július és szeptember közötti nettó kibocsátásoknak.
  • Összesen 13 féle lakossági állampapírt forgalmaz az ÁKK 3 különféle csatornán (pénzügyi szolgáltatók, posta, MÁK) keresztül, a futamidő 6 hónaptól 18 évig (babakötvény) terjed.
  • Az ÁKK szerint fontos a pénzügyi tudatosság, amely népszerű fogalom, de nem elégséges. Lényeges, hogy mindenki rendelkezzen pénzügyi ismeretekkel, de ez nem helyettesítheti a pénzügyi szolgáltató szektor felelősségét.
  • Etikus termékekre van szükség a tájékoztatás és a költségek területén is. A lakossági állampapírok előnye, hogy nincsenek burkolt költségek.
  • Írországban az állampapírpiac szlogenje, hogy "nincs költség, nincs kockázat, nincs adó" - ez le is fedi az etikus termék fogalmát.
  • Az ÁKK azt javasolja, hogy a magyar állam a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára is belépjen, mert alulteljesítők vagyunk e téren nemzetközi összevetésben. A kormány asztalán van a javaslatuk, amelyről egyéb részleteket Barcza egyelőre nem árult el.

Úgy tűnik tehát, versenytársat kaphatnak a nyugdíjcélú megtakarítási piac eddigi szereplői (pl. biztosítók, nyugdíjpénztárak), illetve a termékei, mint pl. a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíjpénztári megtakarítás vagy a NYESZ. Egyelőre többet nem tudunk.

öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bitcoin automata shutter