Íme a számok: kiszámoltuk, mennyit buksz a lakástakarék kivégzése miatt
Befektetés

Íme a számok: kiszámoltuk, mennyit buksz a lakástakarék kivégzése miatt

Portfolio
Mindössze másfél napot hagytak a kormánypártok, hogy még az utolsó nagy rohamban lakás-takarékpénztári szerződést kössön, akinek nincs éppen ilyenje. Mivel tegnaptól már egyik lakáskasszánál sem lehet szerződni, valószínűsíthető, hogy tízezrek maradtak le a lehetőségről azok közül, akik tervezték e rendszeres megtakarítás elindítását. Megnéztük ezért, mekkora állami támogatást buktak ők el ezzel.
Az állami támogatás mértéke egy lakás-takarékpénztári szerződésre havonta befizetett összeg 30%-át teszi ki. Mivel a támogatás felső korlátja évi 72 ezer forint, ezért évi 240 ezer, azaz havi 20 ezer forint befizetésével lehetett maximalizálni a támogatást. Az utóbbi években ez a havi 20 ezres konstrukció volt a lakás-takarékpénztárak leggyakoribb termékmódozata. Az törvény lehetőséget adott arra, hogy a családtagok (egyenesági rokonok, házastársak, testvérek) szerződéseit ugyanazon célra használják fel a szerződők, ezért egyrészt futamidő, másrészt szerződésszám alapján néztük meg, ki mekkora állami támogatást bukott a megtakarításról lemaradók közül.

Íme a számok: kiszámoltuk, mennyit buksz a lakástakarék kivégzése miatt
Az egyes lakás-takarékpénztárak kondíciói több szempontból is eltértek valamelyest a fentiektől, pl. a futamidő és a betéti kamat általában nem egész évre és nem nullára kerekített volt, ezért a fenti táblázat kalkulációit közelítő számításként érdemes kezelni. Aki egy szerződést tervezett elindítani 4 éves futamidővel, közel 288 ezer forintot bukott a törvénymódosítással. Aki 5 szerződést 10 évre, az 3,6 millió forintot. Nagy kérdés, a lakás-takarékpénztárak mit lépnek, új, állami támogatás nélküli termékeiket (ha egyáltalán lesznek ilyenek, és az Aegon LTP-hez hasonlóan nem zárják be a boltot) vajon milyen kamattal kínálják majd. Ha 0% fölöttivel, akkor a lakás-takarékpénztárti szerződést így is elindító ügyfelek a fentieknél összességében valamivel kevesebbet bukhatnak, a pozitív kamat kis részben kompenzálhatja a kieső állami támogatást.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
franklin templeton_getty_editorial