Befektetés

PwC: néhány éven belül eltűnik az aktívan kezelt alapok egy része

Portfolio
Egy friss tanulmány szerint ötödével eshetnek vissza az alapkezelői díjak, ez pedig jelentősen megkurtíthatja a profitokat. A szűkülő termékpaletta miatt pedig 2025-re az aktívan kezelt alapok negyede tűnhet el a piacról - írja a Financial Times.
A PwC friss elemzése szerint 2025-re a hagyományos befektetési alapok által felszámított díjak közel 20%-kal csökkenhetnek, így a tavaly év végi átlagos 44 bázispontos költségszint 36 bázispontra csökkenhet. Ennek oka a tanácsadó cég szerint részben a befektetők magasabb hozamelvárásában, illetve a felügyeleti szervek növekvő ellenőrzésében keresendő. A PwC egyik szakembere szerint az alapkezelői piac még csak most kezdi felvenni a fonalat a költségcsökkentési hullámban, amely más iparágakban már sokkal hamarabb elkezdődött. Már az is figyelemre méltó, hogy a fix alapkezelési költségmodell ilyen sokáig fent tudott maradni - teszi hozzá.

Régiónként és befektetési alaptípusonként azonban jelentős eltérés lesz abban, mikor és mennyivel csökkenek az alapok díjai. A legnagyobb verseny várhatóan a passzívan kezelt alapoknál lesz, az ETF-eknél már most is látszik a "vérre menő" harc. A PwC becslése szerint az európai passzívan kezelt alapok díjai 2025-re 15 bázispontra csökkenhetnek a mostani 23-ról, ez 35%-os csökkenést jelent. A sokkal érettebb amerikai piacon, ahol a passzív alapok már egy szerves részét képezik a befektetők portfóliójának, a mostani 13-ról 11 bázispontra csökkenhetnek az alapkezelési díjak 2025-re.

Az aktívan kezelt alapok sem lélegezhetnek fel, az itteni díjak is legalább ilyen hangsúlyosan csökkenhetnek a jövőben. A PwC várakozásai szerint az európai aktív alapok esetében a mostani 78 bázispontról 26%-kal, 58 bázispontra csökkenhetnek a díjak, míg az USA-ban a 43-ról 38-ra.

A tanácsadó cég előrejelzése szerint 2025-re az aktívan kezelt alapok negyede el fog tűnni, miután a szolgáltatók szűkítik a termékpalettájukat.

onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
wall street_shutterstock