Befektetés

Equilor: még egészséges a korrekció

Győry Péter
Equilor Alapkezelő:

"Hónap közepén jelentősebb esést láthattunk a nemzetközi piacokon, mely nagy lendülettel vitte át a közeli támasz szinteket. Az előző havi ajánlónk címében is utalt nyári könnyedebb hangulatnak és az alacsony volatilitásnak már nyoma se látszik a piacokon. A félelem-indikátorként is ismert VIX index az év első felében tapasztalt hirtelen emelkedő mozgását ismét megmutatta. Az amerikai kötvényhozamok sok éve nem látott szintekig emelkedtek, a 10 éves hozam járt 3,2 százalék felett is október első felében. Ez meghaladta az S&P 500 index 2 százalék körüli osztalékhozamát. Az olasz kormány ugyan beadta határidőre a költségvetési tervét az Európai Bizottságnak, ám azt október végén visszaküldték egy újabb revízióra. Ez a vita rendeződéséig továbbra is nyomás alatt tartja az európai piacokat és magasan az olasz kötvényhozamokat.

Equilor: még egészséges a korrekció
Az októberi kínai adatok nem a legszebb képet mutatták. A reál GDP 2017 közepétől folyamatosan lassuló tendenciáról ad számot, emellett az ipari teljesítmény is csökkent az elmúlt hónapokban. A kereskedelmi háború hatásai ugyan a negyedéves GDP adatokban még nem érvényesültek, de a másik mutatóra már érzékelhető hatást gyakoroltak. Ezek, illetve az indexek esései aggodalmakra adnak okot, de úgy véljük egyelőre még az egészséges korrekciós tartományban vagyunk. Az alacsonyabb szinteket kihasználjuk a korábban megnövelt pénzállomány kis mértékű csökkentésére. Fejlett piaci részvény kitettségünkbe belevesszük a japán piacot új belépőként. Az amerikai portfóliónkban az energiaszektor felülsúlyozását áttesszük a technológiai szektorra. A közmű felülsúlyozást változatlanul hagyjuk. A fogyasztói cikkekkel kapcsolatos vállalatokból álló részének felülsúlyozását a novemberben kezdődő leárazások, illetve az év végére koncentrált bevételek következtében továbbra is megtartjuk.

Az MNB Monetáris Tanácsa továbbra is változatlanul hagyta az alapkamatot, az inflációs adatok ismét kedvezők lettek, ám ehhez nagyban járultak hozzá idén a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak. A hosszú távú inflációs célszint fenntartásához továbbra is szükségesnek ítélik meg az alapkamat jelenlegi szinten való tartását. A hazai részvényindex az elmúlt hónapban kitűnt az európai és amerikai társai közül a kevésbé negatív teljesítményével. Nem fog teljesen függetlenül mozogni a nemzetközi hangulattól a BUX sem, viszont novemberben minimálisan emelünk a kitettségi arányon a korábbi hónapokhoz képest.

Az olajár lefordult a hónapban felállított idei éves csúcsáról. Elképzelhetőnek tartjuk ugyan a további emelkedését, ám a portfóliónkban az ehhez kapcsolódó korábbi felülsúlyozást (mely a román és lengyel olaj-és gázipari cégeket érintette) visszaállítjuk semlegesre. A portfólióban a többi régiós részvény és az alternatív befektetési formák súlyait egyelőre változatlanul hagyjuk."

Equilor: még egészséges a korrekció
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
BET
klíma
Balaton fejlesztes unios tamogatas1500
OTP
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
klíma