Befektetés

Megvédik a nyugdíjpénzünket - A betétbiztosító kezelheti az új alapot

MTI
Portfolio
A pénzügyi garanciarendszer kiterjesztése esetén az OBA hatékony alapkezelő lehetne - mondta Windisch László az OBA alapításának 25. évfordulója alkalmából tartott eseményen. Ezzel értelmezésünk szerint arra utalt, az OBA kezelhetné azt az új alapot, amelyet a nyugdíjpénztári befizetésekből állítanának fel a nyugdíjpénztári vagyon garantálására.
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az elmúlt 25 évben 17 hitelintézet fizetésképtelenségét követően több mint 180 ezer betétest kártalanított, a kártalanítás összege 2018-ig meghaladta a 263 milliárd forintot - ismertette Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) igazgatótanácsának elnöke.

Hangsúlyozta, Magyarországon a lakossági bankbetétek 99,5 százaléka OBA által garantált, a bankbetétek 100 ezer euróig, 30 millió forintig teljes biztonságban vannak.

Egy hitelintézet fizetésképtelensége esetén az alapnak a jelenlegi 20 nap helyett 2019. január 1-től 15 munkanapon belül kell kártalanítani a betéteseket. 2021. elejétől ez 10 munkanapra, 2024. év elejétől pedig 7 munkanapra csökken.

Windisch László elmondta, az Országos Betétbiztosítási Alap már most sem jár ettől nagyon távol. A kifejlesztett, innovatív kártalanítási módszerek - mint például az OBA betétbiztosítási kártya - segítenek abban, hogy valóban néhány napot vegyen igénybe a kártalanítás - jegyezte meg.

Szavai szerint a pénzügyi garanciarendszer kiterjesztése esetén az OBA hatékony alapkezelő lehetne.

Mint korábban írtuk, az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett az összes pénztári és biztosítási termékre is garanciaalapot hozna létre a Magyar Nemzeti Bank, itt valószínűleg erre gondolt Windisch László.

A garanciaalapok maximum 100 ezer eurós védelmet nyújtanának tagonként, ügyfelenként. Az alapok felállítása nem járna plusz költségekkel a megtakarítókra nézve, pénztárak esetén a befizetett vagyonból történő 0,8%-os költségelvonás egy részét fordítanák erre a célra.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
forint zuhanás euró árfolyam