Varga elárulta: így néz majd ki a kormány új nyugdíjfegyvere
Befektetés

Varga elárulta: így néz majd ki a kormány új nyugdíjfegyvere

Portfolio
Ahogy az már korábban is elhangzott, az állam új nyugdíjkötvénnyel lépne ki a piacra, ezzel bővítve a már elérhető nyugdíj-előtakarékossági termékek körét. A nyugdíjkötvény részleteiről Varga Mihály a Reutersnek adott interjúban beszélt.
Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek adott nyilatkozatában az alábbi részleteket ismertette a nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban:
  • Az új, hosszú futamidejű nyugdíjkötvény akkor jár majd le, amikor tulajdonosa eléri a nyugdíjkorhatárt.
  • A kifizetést lehet kérni egy összegben (kamattal együtt), illetve havi járadékként is.
  • Varga elmondása szerint az új kötvény hasonló lesz a Babakötvényhez, amelyek az infláció felett 3%-os prémiumot adnak. Azt viszont hozzátette, hogy a prémium mértéke az életkor függvényében változna.
  • Az új nyugdíjkötvényt csak a lakosság veheti, az intézményi szereplők ki lesznek zárva a vásárlói körből.

Az, hogy a kamatprémium az életkor függvényében változna, kétféle lehetőséget vetít előre. Egyrészről elindulhat a kormány abba az irányba, hogy az életkor növekedésével csökkenti a prémiumot, amellyel arra ösztönözne, hogy minél fiatalabban kezdjék el az emberek a nyugdíjra való öngondoskodást. Ez az irány egyébként összhangban lenne a nyugdíjpénztárak és nyugdíjbiztosítások stratégiájával is.

A másik iránynak, tehát az életkor növekedésével párhuzamosan a prémium növelésének is van létjogosultsága: így rövidebb idő alatt lehetne elérni értékelhető hozamot, emellett a kereslet az ilyen típusú termékekért is inkább a nyugdíj előtt a legnagyobb.

Az állam szemszögéből nézve nyilván olcsóbb megoldás lenne, ha az életkorral együtt nőne a kamat, mivel ellenkező esetben a régi ügyfeleknek jelentősebb kifizetést kellene teljesíteni a végén a felhalmozott kamatok miatt.

Kérdés az is, hogy a nyugdíjkötvény esetén is jár-e majd a 20%-os állami adójóváírás, mint azt megszoktuk a nyugdíjcélú megtakarításoknál. Lehet, hogy ezt végül a garantált magasabb hozammal "helyettesítenék".

Varga Mihály az új konstrukcióról a MABISZ mai konferenciáján is beszélt, ahol kitért arra, hogy a nyugdíj-előtakarékossági kötvénytől azt várja a kormány, hogy vonzó hozamú ajánlattal bővíti az öngondoskodási termékek körét:A kötvénnyel kapcsolatos fejtegetésünk pedig itt olvasható:Címlapkép: AFP/Dieter Nagl
Masterplast_ Tibor Dávid 9944_pp fotó_Leskó Tamás
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
wall street tőzsde_getty