Befektetés

Equilor: a mikulás rali várat még magára

Győry Péter
Equilor Alapkezelő:

"Az októberi esést követően november elején egy felpattanás volt tapasztalható a piacokon, ám ez az amerikai időközi választásokig tartott csupán. A legvalószínűbb forgatókönyv következett be, mely alapján a republikánusoké lett a Szenátus és a Demokraták nyerték meg a Képviselőházat. A legjobb kimenet a piacnak, az lett volna, ha mindkettő republikánus lesz, ekkor a Trump által beígért további adókedvezmények bevezetése, illetve az infrastruktúra fejlesztések véghezvitele lett volna várható. Természetesen Kínára is visszakerült volna ekkor a nyomás egyből. Vélhetően a tárgyalások egy visszafogottabb ütembe kapcsolhatnak, ezt az elmúlt pár hétben a kereskedelmet korlátozó szankciók bejelentéseinek ritkulása is jelezheti. A november utolsó napján kezdődő G20-as találkozót kiemelt figyelem fogja övezni, ugyanis ennek keretei között fog ismét találkozni a két vezető egymással.

Equilor: a mikulás rali várat még magára
Az olasz kormány ellen november 21-én túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett az előző ajánlónkban is említett költségvetési tervezet miatt az Európai Bizottság. Ez szintén nem kedvez az nemzetközi befektetői hangulatnak; továbbá a Brexit tárgyalások lassan már megszokottá vált egymást követő pozitív és negatív hírei sem maradtak el.

Összességében sok a bizonytalanság, amit a piacok nem szeretnek. A kínai adatok is felemásak lettek, a harmadik negyedéves GDP növekedés 6,5 százalékra mérséklődött, az export ellenben várakozásokat felülmúlva bővült, mely előre jelezhet egy erős szezont a kiskereskedelemben. Ennek a szektornak a bevétele erősen koncentrálódik az év végére, mely a "Black Friday"-al indította a vásárlási hullámot. Várakozások szerint az idei számok ismét csúcsot döntöttek, ami katalizátorként hathat egy év végi emelkedésre.

Az amerikai hozamok a hó eleji szinteken tartózkodtak november második felében. A piac jelenleg valamivel több, mint 70 százalékos valószínűséggel számít arra, hogy a Fed emelni fog a december 19-i ülésén a korábbiakhoz hasonló 25 bázispont mértékkel. A hozamemelkedési tendenciák változatlanok, ennek ellenére az európai kötvényhozamok valamelyest csökkentek, köztük a magyar is novemberben. Ezt az alkalmat kihasználjuk a nemzetközi kötvényállomány csökkentésére.

Az olajár tovább folytatta októberi lejtmenetét és mintegy 30 százalékkal került lentebb a jegyzése az októberi éves csúcshoz képest. Fejlett piaci részvény kitettségünkön enyhén növelünk bízva egy pozitív korrekcióban az évzárásra. Az energiaszektor felülsúlyozásának csökkentése jó döntésnek bizonyult, a technológia ugyan szintén nem teljesített jól, de itt továbbra is megtartjuk a felülsúlyozást a fogyasztói szektorhoz hasonlóan.

A hónapban publikált hazai harmadik negyedéves GDP adat 4,8 százalékos bővülésről adott számot. A forint a régiós devizákkal együtt tudott erősödni novemberben, egyedül a cseh korona volt relatíve gyenge. A novemberi hazai részvénykitettség növelést beigazolták az összességében pozitív blue chip gyorsjelentések. A MOL és az OTP kedvezőt jelentett, míg a Telekomnak csak bevétel soron sikerült vernie a konszenzust, az eredmények a vártnál enyhén gyengébben alakultak. A Richter eredményei rendre elmaradtak a tavalyi bázisértékektől is. A rubel értékvesztése, az Esmya és a romániai nagyker kiesése is rontotta a bevételt, míg a Vraylar ismételten remekelt. A hazai és régiós részvény arányokat változatlanul hagyjuk.

A portfólióban az alternatív befektetési formák közül az ingatlan és a Hedge fund/abszolút hozam arányait továbbra is változatlanul hagyjuk."

Equilor: a mikulás rali várat még magára
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bitcoin automata shutter