Befektetés

Equilor: a mikulás rali várat még magára

Győry Péter
Equilor Alapkezelő:

"Az októberi esést követően november elején egy felpattanás volt tapasztalható a piacokon, ám ez az amerikai időközi választásokig tartott csupán. A legvalószínűbb forgatókönyv következett be, mely alapján a republikánusoké lett a Szenátus és a Demokraták nyerték meg a Képviselőházat. A legjobb kimenet a piacnak, az lett volna, ha mindkettő republikánus lesz, ekkor a Trump által beígért további adókedvezmények bevezetése, illetve az infrastruktúra fejlesztések véghezvitele lett volna várható. Természetesen Kínára is visszakerült volna ekkor a nyomás egyből. Vélhetően a tárgyalások egy visszafogottabb ütembe kapcsolhatnak, ezt az elmúlt pár hétben a kereskedelmet korlátozó szankciók bejelentéseinek ritkulása is jelezheti. A november utolsó napján kezdődő G20-as találkozót kiemelt figyelem fogja övezni, ugyanis ennek keretei között fog ismét találkozni a két vezető egymással.

Equilor: a mikulás rali várat még magára
Az olasz kormány ellen november 21-én túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett az előző ajánlónkban is említett költségvetési tervezet miatt az Európai Bizottság. Ez szintén nem kedvez az nemzetközi befektetői hangulatnak; továbbá a Brexit tárgyalások lassan már megszokottá vált egymást követő pozitív és negatív hírei sem maradtak el.

Összességében sok a bizonytalanság, amit a piacok nem szeretnek. A kínai adatok is felemásak lettek, a harmadik negyedéves GDP növekedés 6,5 százalékra mérséklődött, az export ellenben várakozásokat felülmúlva bővült, mely előre jelezhet egy erős szezont a kiskereskedelemben. Ennek a szektornak a bevétele erősen koncentrálódik az év végére, mely a "Black Friday"-al indította a vásárlási hullámot. Várakozások szerint az idei számok ismét csúcsot döntöttek, ami katalizátorként hathat egy év végi emelkedésre.

Az amerikai hozamok a hó eleji szinteken tartózkodtak november második felében. A piac jelenleg valamivel több, mint 70 százalékos valószínűséggel számít arra, hogy a Fed emelni fog a december 19-i ülésén a korábbiakhoz hasonló 25 bázispont mértékkel. A hozamemelkedési tendenciák változatlanok, ennek ellenére az európai kötvényhozamok valamelyest csökkentek, köztük a magyar is novemberben. Ezt az alkalmat kihasználjuk a nemzetközi kötvényállomány csökkentésére.

Az olajár tovább folytatta októberi lejtmenetét és mintegy 30 százalékkal került lentebb a jegyzése az októberi éves csúcshoz képest. Fejlett piaci részvény kitettségünkön enyhén növelünk bízva egy pozitív korrekcióban az évzárásra. Az energiaszektor felülsúlyozásának csökkentése jó döntésnek bizonyult, a technológia ugyan szintén nem teljesített jól, de itt továbbra is megtartjuk a felülsúlyozást a fogyasztói szektorhoz hasonlóan.

A hónapban publikált hazai harmadik negyedéves GDP adat 4,8 százalékos bővülésről adott számot. A forint a régiós devizákkal együtt tudott erősödni novemberben, egyedül a cseh korona volt relatíve gyenge. A novemberi hazai részvénykitettség növelést beigazolták az összességében pozitív blue chip gyorsjelentések. A MOL és az OTP kedvezőt jelentett, míg a Telekomnak csak bevétel soron sikerült vernie a konszenzust, az eredmények a vártnál enyhén gyengébben alakultak. A Richter eredményei rendre elmaradtak a tavalyi bázisértékektől is. A rubel értékvesztése, az Esmya és a romániai nagyker kiesése is rontotta a bevételt, míg a Vraylar ismételten remekelt. A hazai és régiós részvény arányokat változatlanul hagyjuk.

A portfólióban az alternatív befektetési formák közül az ingatlan és a Hedge fund/abszolút hozam arányait továbbra is változatlanul hagyjuk."

Equilor: a mikulás rali várat még magára
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
wall street_shutterstock