Befektetés

Erste: továbbra is mérsékelten optimisták vagyunk

Oszlay Péter
Erste Alapkezelő:

"Az elmúlt hetek jelentős piaci volatilitása és a bizonytalansági tényezők növekvő száma ellenére mi továbbra is egy mérsékelten optimista forgatókönyvet látunk a legvalószínűbbnek a következő évre. A világgazdaság növekedési üteme várhatóan lassulni fog, a munkanélküliségi ráták csökkenése megáll, az infláció enyhén gyorsulni fog, a jegybankok monetáris politikái szűkülnek, a költségvetési politikák pedig inkább expanzívak lesznek (főleg az Egyesült Államokban és Kínában). Ez a háttér lehetővé teszi, hogy a részvénypiacokon mérsékelt ütemben emelkedni tudjanak az árfolyamok, továbbá a kockázatosabb kötvény eszközosztályok (high-yield, feltörekvő piacok) is érdemi hozamot termelhetnek. Mivel az amerikai állampapíroknál nem számítunk további jelentős hozamemelkedésre, ezen a piacon szintén pozitív teljesítményt várnánk, bár ez valószínűleg nem fogja sokkal meghaladni a nullát. Az európai kötvénypiacokon továbbra sem látunk potenciált.

Erste: továbbra is mérsékelten optimisták vagyunk
A fentiekhez képest az egyik alternatív forgatókönyvet az jelentheti, ha az amerikai gazdaság tovább gyorsul, miközben Kína lassulása folytatódik. Ebben az esetben a kapacitások szűkössége jelentős inflációs nyomást gerjeszthet az Egyesült Államokban, a jegybanki kamatok további gyors emelésével kísérve. Kínában eközben a kapacitások kihasználatlansága és a deflációs kockázat okozhat gondokat, a kinnlévő hitelállomány minősége jelentősen romolhat, a jüan gyengül, a kereskedelmi háború pedig fokozódik. A részvénypiacokon talán még így is sikerülhet elkerülni egy mínuszos évet, de a kötvénypiacok döntő része ebben a szcenárióban garantáltan veszteséget hozna a befektetőknek.

Egy másik alternatív forgatókönyv még ennél is kedvezőtlenebb lehet. Ha a szép számmal jelenlévő gazdaságpolitikai bizonytalansági tényezők közül egy vagy több "rosszul sül el" (például: nem rendezett Brexit, totális kereskedelmi háború, monetáris politikai hibák), a világgazdaság növekedési üteme drasztikus mértékben visszaeshet, a munkanélküliség csökkenő trendje visszafordul, az inflációval és eladósodottsággal kapcsolatos kockázatok megnőnek, több régió is komoly piaci nyomás alá kerülhet. Ebben az esetben csak az amerikai és a német államkötvények jöhetnek szóba menedékként, a többi eszközosztály kisebb-nagyobb veszteségek elé néz.

Mivel a két utóbbi forgatókönyvnek egyelőre kisebb valószínűséget adunk, a portfólióinkban továbbra is kitartunk a kockázatosabb eszközök felülsúlyozása mellett. A részvények súlyozásán nem változtattunk, de növeltük az amerikai és az ázsiai feltörekvő piacok allokációját elsősorban az európai tőzsdék rovására. Az amerikai high-yield kötvénypiacon - ahol az olajárak zuhanásával és a dollárban számolt finanszírozási költségek emelkedésével kapcsolatos félelmek mintegy 100 bázispontos spread-tágulást eredményeztek október eleje óta - csökkentettük kitettségünket. Helyette a feltörekvő piaci államkötvényekre helyeztünk több hangsúlyt, ahol az eszközosztályt egész évben sújtó befektetői pesszimizmus viszonylag vonzó szinteket alakított ki. A hazai kötvénypiacon továbbra is semlegesek vagyunk, de a hozamok kitartó süllyedése esetén fokozatosan csökkentenénk pozícióinkat."

Erste: továbbra is mérsékelten optimisták vagyunk
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
olaj