Befektetés

Raiffeisen: divergencia jellemzi az idei évi mozgásokat

Pekár Dávid
Raiffeisen Alapkezelő:

"Novemberben viszonylag magasa volatilitás melletti oldalazás volt megfigyelhető a részvénypiacokon. Továbbra is erős divergencia jellemzi az idei évi mozgásokat, melyben az amerikai piac tudott relatíve erős maradni, jelenleg még a korrekciós szintnek titulált 10%-os esést sem érte el az S&P 500 Index. Az európai és fejlődő piaci indexek többsége azonban ennél jelentősebb mínuszban tartózkodik, melynek oka vélhetően a kereskedelmi háború, illetve a gyengébb növekedés. Továbbra is fontos faktor a tőkepiaci árazásokban, hogy az amerikai munkanélküliség közel 50 éves mélyponton van, maginfláció 2% fölé került, dollár hozamok emelkednek, és az árazások még az elmúlt hónapok esésével is kifeszítettnek tűnnek. A fentiekben érdemi változás, hogy Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke, a korábbinál enyhébb hangvételt ütött meg a várható kamatpályát illetően. Ebben szerepet játszhatott, hogy az elmúlt hónapokban az olaj árfolyam jelentősen esett, a dollár erősödött, a részvénypiacok korrigáltak, ami nem helyez különösebb nyomást a döntéshozókra rövidtávon. Ezek azonban inkább a headline számokra hatnak, hosszú távú kilátásokban kevésbé érdekesek.

Raiffeisen: divergencia jellemzi az idei évi mozgásokat
Az amerikai részvények esetén a következő 1-2 év profitkilátásai továbbra is erősek, amik alátámaszthatják a jelenlegi piaci árazásokat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a részvények esetén egy hosszú távú pénzáramot vásárolnak meg a piaci szereplők, ami egy esetlegesen 1-2 éven belül bekövetkező recesszió esetén már kevésbé attraktív.

Összességében továbbra is óvatos stratégiát tartunk célravezetőnek. A fejlett kötvénypiacok a ciklus késői szakaszára, a várható szigorodó monetáris politikára tekintettel nem attraktívak, míg a részvénypiacok érzékenyek a lassulás minden jelére. A hazai kötvényhozamok jelentősen lejjebb jöttek az elmúlt hónapban, melynek hatására csökkentjük a kitettségünket. Továbbra is a hazai hozamkörnyezet emelkedését várjuk, a feszített munkaerőpiac és ebből fakadó erős bérnövekedés hatására. Rövidtávon az inflációs számokat lejjebb húzhatják az olajárak, azonban középtávon nem ezek a faktorokat gondoljuk meghatározónak."

Raiffeisen: divergencia jellemzi az idei évi mozgásokat
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
olaj