Befektetés

Diófa: 2019: lassuló növekedés és törékeny hangulat. Tovább fékeződik vagy újra gázt kap a világgazdaság?

Miklós Csaba
Diófa Alapkezelő:

"November elején a G20-as találkozó alkalmával megtartott amerikai-kínai egyeztetésen tűzszünetet kötöttek a felek. A megállapodás, amely szerint a január elejétől esedékes importvám emeléseket 90 nappal elhalasztják átmenetileg meghozta a befektetők jókedvét. A kezdeti optimizmus viszont hamar elillant, a piaci szereplők hiányolták a konkrétumokat. Újból megugrott a volatilitás, az amerikai részvénypiacok az októberi mélypontok közelébe estek vissza, és az európai tőzsdéken is folytatódott a csökkenés.

Diófa: 2019: lassuló növekedés és törékeny hangulat. Tovább fékeződik vagy újra gázt kap a világgazdaság?
Néhány vártnál gyengébb makrogazdasági adat is rontotta az amúgy is negatív befektetői hangulatot. Kínával és az európai gazdasággal kapcsolatban is a konjunktúra gyengülését jelző mutatók érkeztek. Ebben a borúsabb piaci hangulatban került sor az Európai Központi Bank idei utolsó kamatdöntő ülésére, ahol Mario Draghi is beszélt az erősödő kockázatokról. Az EKB monetáris politikája közben mérföldkőhöz érkezett: január elsejétől leállítják a közel 4 éve tartó kötvényvásárlási programot (a lejáratokat továbbra is megújítják), viszont a kamatpolitikában továbbra sem várható változás.

Izgalmasabbnak ígérkezik az amerikai jegybank december 19-i kamatmeghatározó ülése. A FED több lépéssel az EKB előtt jár a szigorításban, de a gyengülő gazdasági mutatók megállásra késztethetik. Az amerikai munkaerőpiac továbbra is feszített, viszont a gazdasági ciklus már a kései érettség jeleit mutatja. Piaci várakozások szerint a decemberi emelést követően a FED módosíthatja a 2019-es kamatpályát, csökkentheti a jövő évi kamatemelések számát. Az ezzel kapcsolatos várakozások beárazódása már megmutatkozott a kötvénypiacokon is. Az USA hozamgörbe inverzzé vált, a 10 éves amerikai állampapír hozama 40 bázisponttal csökkent az októberi szintekhez képest. A német bund hozama is 20 bázisponttal esett, sőt a fejlődő piacokra is a hozamcsökkenés volt a jellemző.

A globális gazdasági kilátások továbbra is inkább pozitívak, viszont a kockázatok akkumulálódása miatt sérülékenyebb a helyzet, mint akár néhány évvel ezelőtt a korlátlan jegybanki pénzbőség idején. Hogy csak néhány fontosabb eseményt említsünk, amivel a világgazdaságnak szembe kell néznie: az amerikai-kínai kereskedelmi vita alakulása, az európai politikai folyamatok, a Brexit kimenetele és a FED kamatpálya alakulása.

A magyar gazdaság - hasonlóan a régió többi országához - egyelőre erős növekedési számokat produkál. A gyengülő globális konjunktúra viszont várhatóan itthon is éreztetheti majd hatását. Ebből adódóan viszont fennmaradhat a laza monetáris politika.

Kiegyensúlyozott portfóliónkban nem változtatunk az eszközallokáción. Az alternatív befektetések súlya - tekintettel az alacsony hozamkörnyezetre - továbbra is jelentős marad."

Diófa: 2019: lassuló növekedés és törékeny hangulat. Tovább fékeződik vagy újra gázt kap a világgazdaság?
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
tozsde_getty