Befektetés

Raiffeisen: feltörekvő piacokba érdemes fektetni

Lencsés Gyula
Raiffeisen Alapkezelő

"Igen hektikusan alakul az év vége a tőkepiacokon. Az októberben indult részvénypiaci esés nagyobb volatilitású kereskedést eredményezett, aminek legutóbbi lefelé tartó ágát tapasztalhattuk meg december első felében mind az amerikai, mind az európai fejlett részvénypiacokon. A kötvénypiacok is ehhez hasonlóan, kockázatkerülő üzemmódban működtek. A két legfontosabb kamatozó eszköz, a dollár és az euró benchmark hozamnak tekinthető tízéves amerikai és német állampapírok esetében is csökkentek a hozamok, azaz árfolyamuk emelkedett. Emögött alapvetően két makro trend húzódik meg. Egyrészt a geopolitikai kockázatok, illetve az erre való befektetői érzékenység növekedése, másrészt a makrogazdasági adatok - ideértve a hard és soft mutatókat is - romlása. Nyilván ez a kettő nem független egymástól, míg a kereskedelmi háború indulásakor csak találgatni lehetett, hogy milyen hatással lesz a gazdasági döntéshozók gondolkodására, illetve a gazdasági teljesítményre, mostmár az idő múlásával az adatokon is látszik a változás. A kérdés persze az, hogy a piaci árazások tényleg jól tükrözik-e a jövőt. Historikus tapasztalatok alapján a jelenlegi árszintek viszonylag hamar és viszonylag nagy valószínűséggel bekövetkező recessziót jeleznek előre, ami egyelőre a még romló adatok mellett is kevéssé tűnik valószínűnek, bár nem kizárható. Ha viszont nem lesz recesszió, akkor a részvénypiaci árazások sokkal kedvezőbbé váltak, mint az októberi esés előtt voltak. A bináris kimenetek miatt óvatos allokáció lehet indokolt, de érdemes lehet relatíve felülsúlyozni a feltörekvő piacokat. Ezeket különösen erősen sújtották a kereskedelmi háborús félelmek, így attraktívabb árazásokat látunk, jó kimenetel esetén erősebb emelkedési potenciállal.

Raiffeisen: feltörekvő piacokba érdemes fektetni
A magyar piac szép természetét mutatta az elmúlt időszakban. A kötvénypiac tudott profitálni a fejlett piacok jó teljesítményéből, viszont a részvénypiac nem mozgott együtt az eséssel, a december eleji kisebb korrekciótól eltekintve erős emelkedést mutatott, mindezt ráadásul a forint árfolyam stabilitása mellett. Az MNB decemberi ülése fontos lehet a kötvénypiac és a forint árfolyama szempontjából, a piac várja a jeleket a szigorítás elindításával kapcsolatban, ezek elmaradása vagy megjelenése érdemben befolyásolhatja az árakat.

Fontos eseménye volt az elmúlt időszaknak az olaj jelentős áresése, az október eleji csúcsról bő 35%-ot csökkent az árfolyam. Az olaj jelentős hatással van az inflációra globálisan, ami pedig a jegybankok viselkedésének fő mozgatórugója. A fenti hatások összességében pedig már elegendőek lehetnek arra, hogy megváltoztassák a jegybanki kamatpályákkal kapcsolatos várakozásokat.

Az új allokációban csökkentettük a hazai kötvény és részvény súlyt, és növeltük a nemzetközi kötvény és a fejlődő piaci részvény súlyt, valamint csökkentettük a hedge fund/abszolút hozam arányát."

Raiffeisen: feltörekvő piacokba érdemes fektetni
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Gyorgy Matolcsy, Governor of the Magyar Nemzeti Bank
Frankfurti tőzsde
Budapesti utca
GettyImages-1180080525
shutterstock_712267579
cimlap_kep_decker-attila_es_szalma_csaba
önkormányzati választás
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
WeWork