2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Befektetés

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Portfolio
Az új év kapujában itt az idő, hogy felidézzük 2018 legkiemelkedőbb aukciós pillanatait, a hazai után ezúttal a nemzetközi piacról. Bár az idei év nem tudta felülmúlni a tavalyit (ez leginkább a Salvator Mundi mindent elsöprő sikerének köszönhető), azért most is bőven van mire visszaemlékeznünk. Több rekord is megdőlt, például a legdrágább élő női és férfi művész kategóriájában is új első helyezettünk lett, Jenny Saville és David Hockney (előbbi ennek ellenére nem került be a top 100-as listába sem). Az idei év nagy szenzációja volt Peggy és David Rockefeller gyűjteményének elárverezése, amely végül 832,6 millió dollárért kelt el a Christie's aukcióin, így ez lett minden idők legdrágábban értékesített gyűjteménye.
A 2018-as évre visszatekintve az Artsy szerint egy egészséges piacot láthatunk, amely egyre magasabb árakat képes biztosítani a legnagyobbak számára. Szintén az Artsy említi meg azt a tendenciát is, hogy az ázsiai gyűjtők egyre meghatározóbb tényezővé válnak az aukciós világban. Most pedig nézzük meg a tíz legdrágábban értékesített műtárgyat!

10.Pablo Picasso, Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter), 1937

Picasso festményei már februárban jó eredményeket hoztak, köszönhetően Harry Smith-nek, a Gurr Johns tanácsadójának, aki két nap alatt 13 Picasso-művet vásárolt meg Londonban, 112,7 millió fontért (155,2 millió dollár). A legdrágább tétel a Marie-Thérése Waltert ábrázoló kép volt, amely jutalékokkal együtt 49,8 millió fontért (69,4 millió dollár) kelt el, jóval a 32 millió fontos becsült ár fölött.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Pablo Picasso, Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter), 1937 (forrás: The New York Times)

9. Willem de Kooning, Woman as landscape, 1954-55 k.

A 61 millió dolláros leütési árral a Christie's új aukciós rekordot állított fel a művész számára, azonban ez még mindig távol marad de Kooning privát eladási áraitól, így ugyanis már 300 millió dollárért is gazdát cserélt egy festménye. A Woman as landscape jutalékokkal együtt 68,9 millió dollárért kelt el novemberben.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Willem de Kooning, Woman as landscape, 1954-55 k. (forrás: artnet)

8. Constantin Brâncuși, La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard), 1932

Habár a becsült 70 millió dolláros ár alatt ütötték le, a plasztika új rekordot állított be az életműben. Jutalékokkal együtt 71,1 millió dollárért vásárolták meg a Christie's New York-i árverésén májusban.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Constantin Brâncuși, La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard), 1932

7. Henri Matisse, Odalisque couchée aux magnolias, 1923

A Rockefeller-gyűjtemény egyik kiemelt tétele Matisse festménye volt, amelyről a Christie's azt állította, hogy az egyik legjobb Matisse-mű, ami valaha aukcióra került. A kép jutalékokkal együtt 80,75 millió dollárért kelt el, új aukciós rekordot állítva be a művész számára.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Henri Matisse, Odalisque couchée aux magnolias, 1923 (forrás: Rockefeller Center)

6. Claude Monet: Nymphéas en fleur, 1914-17 k.

Az utóbbi években az ázsiai gyűjtők kitüntetett figyelmét élvezik a Monet-festmények, itt sem volt ez másként, a régióból származó egyik vásárló jutalékokkal együtt 84,6 millió dollárt fizetett a Nymphéas en fleur c. festményért, ami új aukciós rekord Monet esetében.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Claude Monet: Nymphéas en fleur, 1914-17 k. (forrás: Christie's)

5. Kasimir Malevich, Suprematist Composition, 1916

Malevich festményét a Christie's korábbi háború utáni részlegének elnöke, Brett Gorvy vásárolta meg a Christie's májusi aukcióján, 85,8 millió dollárért (jutalékokkal együtt), így ez lett az orosz művész legdrágábban elárverezett alkotása. Brett Gorvy jelenleg a Lévy Gorvy galéria társtulajdonosa.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Kasimir Malevich, Suprematist Composition, 1916 (forrás: Christie's)

4. David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), 1972

A 81 éves David Hockney nagyméretű festményének eladását óriási hírverés és várakozás előzte meg. A kép beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 90,3 millió dollárért kelt el jutalékokkal együtt, megfosztva trónjától Jeff Koonst, aki novemberig a legdrágább élő művész címet viselte. Hockney forgalma 225%-os emelkedést mutat, az alkotó népszerűbb, mint valaha.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), 1972 (forrás: Christie's)

3. Edward Hopper, Chop Suey, 1929

A dobogó harmadik helyezettje egy ikonikus mű, Hopper éttermi képeinek egyik legkitűnőbb, magánkézben maradt példánya. Kétség sem fért hozzá, hogy nagyot fog menni a Christie's New York-i aukcióján, egyesek azt várták, hogy 100 millió dollár felett fogják leütni. Ez nem sikerült, a kép 85 millió dollárnál került leütésre, jutalékokkal együtt 91,8 millió dollárért kelt el novemberben.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Edward Hopper, Chop Suey, 1929 (forrás: Christie's)

2. Pablo Picasso, Fillette à la corbeille fleurie, 1905

A listán másodszor szerepel a töretlen népszerűségnek örvendő Picasso, aki ezúttal az ezüstérmet zsebelhette be, Fillette à la corbeille fleurie c. festményével, ami a Rockefeller-gyűjtemény sztártétele volt. A kép jutalékokkal együtt 115 millió dollárért kelt el. A művész rózsaszín korszakából származó kép eredetileg Gertrude Stein tulajdonában volt. A rendkívül jó proveniencia és a rózsaszín korszakból származó képek ritkasága ellenére nem bontakozott ki nagy licitharc a mű körül, egyesek szerint azért, mert a kép egy meztelen tinédzser lányt ábrázol, aki minden bizonnyal egy prostituált lehetett. A New York Times később felfedte, hogy a vásárló a prominens gyűjtő-kereskedő Nahmad család egyik tagja volt. A képet már ősszel kölcsön is adták a Musée d'Orsay kiállítására.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Pablo Picasso, Fillette à la corbeille fleurie c. festménye a Stein-gyűjteményben (forrás: pinterest)

1. Amadeo Modigliani, Nu Couché (sur le côté gauche), 1917

Sok "leg" kapcsolódik Modigliani remekművéhez, azon túl, hogy ez lett 2018 legdrágábban elárverezett műve. Mivel a festő rendkívül népszerű aktjai ritkán kerülnek aukcióra, amikor az ír lótenyésztő, John Magnier megkereste a Sotheby's-t a Nu Couché c. 1917-es festménnyel, ami ráadásul a festő legnagyobb aktja, a Sotheby's magabiztosan 150 millió dollárra becsülte a képet, ez az aukciós történelem eddigi legmagasabb előzetesen becsült ára. A mű egy telefonos vásárlóé lett, aki még az aukció előtt tett ajánlatot a festmény megvásárlására, ami jutalékokkal együtt 157,1 millió dollárért kelt el. Ez a legdrágább festmény, ami a Sotheby's-nél kelt el és a negyedik legdrágább festmény, ami valaha elkelt aukción.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai
Amadeo Modigliani, Nu Couché (sur le côté gauche), 1917 (forrás: Apollo Magazine)
Az áttekintés után leszögezhetjük: kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a következő év!

Szerző: műtárgy.com
Forrás: Artsy
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bitcoin automata shutter