Hárommilliárdért megvette a kormány a Golgotát
Befektetés

Hárommilliárdért megvette a kormány a Golgotát

MTI
Portfolio
Gulyás Gergely szerdán bejelentette, hogy a kormány 3 milliárd forintért megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. Ez azt jelenti, hogy a bíróság májusi döntése után (amivel fontos csatát bukott el a magyar állam a védetté nyilvánítás eljárásban) a kormány meghátrált és elfogadta a Pákh Imre műgyűjtő által meghatározott árat. Ezzel a Munkácsy Trilógia mindhárom darabja állami kézbe került.

Beadta a derekát a kormány

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől. Korábban az állam 1,6 milliárd forintot, hatmillió dollárt ajánlott a kivételes képért és nem volt hajlandó kifizetni a magasabb árat.Hárommilliárdért megvette a kormány a Golgotát
Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (b), Ecce Homo (k) és Golgota című festménye a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 31-én. Ezen a napon letakarták a Golgota című festményt, mivel tulajdonosa, Pákh Imre megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nyilván nem lehet közvetlenül összevetni egymással, de érdemes a 3 milliárd forintos ár mellé idetenni a 2018-ban legdrágábban eladott festmények árait.
  • Rippl-Rónai József: Cyniák fehér vázában, 1910 körül 170 millió forint - Virág Judit Galéria
  • Vaszary János: A pesti Duna-korzó, 1934 körül 140 millió forint - Virág Judit Galéria
  • Perlrott Csaba Vilmos: Önarckép szoborral 140 millió forint - Kieselbach Galéria
  • Rippl-Rónai József: Pihenő Fenella, 1911 85 millió forint - Virág Judit Galéria
  • Kádár Béla: Zenészek, 1928 80 millió forint - Virág Judit Galéria
  • Reigl Judit: A semmi szétzúzása, 1954 65 millió forint - Virág Judit Galéria
  • Rippl-Rónai József: Kékruhás lány virágos kalapban, 1910-es évek 63 millió forint - BÁV
  • Bortnyik Sándor: Vörös palack, 1923 60 millió forint - Virág Judit Galéria
  • Reigl Judit: Robbanás 60 millió forint - Kieselbach Galéria
  • Perlrott Csaba Vilmos: Őszi utca Nagybányán, 1909 52 millió forint - Virág Judit Galéria

Közben a Magyar Nemzeti Bank is vásárol műkincseket az Értéktár Program keretében. Ennek során vásárolta meg 4 évvel ezelőtt a jegybank a Munkácsy Trilógia másik darabját, a Krisztus Pilátus előtt című művet 5,7 millió dollárért (akkori árfolyamon számolva 1,6 milliárd forintért) a kanadai Art Gallery of Hamilton intézettől.

A trilógia másik darabja, az Ecce Homo már a magyar állam tulajdonában van (pontosabban Debrecen város tulajdona, miután 1920-ban Déri Frigyes a városnak ajándékozta akkori gyűjteményét).

Hárommilliárdért megvette a kormány a Golgotát
A trilógia a debreceni Déri Múzeumban. Balra: Krisztus Pilátus előtt, középen: Ecce Homo, jobb oldalon: Golgota.

Nem véletlen alakult ki ez az ár

Legutóbb nyár elején került a figyelem középpontjába a Golgota, miután Gulyás Gergely egy akkori kormányinfón azt mondta: hajlandó az állam 3 milliárd forintot fizetni Pákh Imrének Munkácsy Golgotájáért. Ezt követően már a műgyűjtő is jelezte: ennyiért hajlandó eladni a festményt a kormánynak.

A magyar állam és a műgyűjtő között évekig húzódott az egyeztetés az esetleges tranzakcióról, ezek azonban nem vezettek eredményre. Az elsőfokú kulturális örökségvédelmi hatóság 2015. június 8-án hivatalból védetté nyilvánítási eljárást indított, miután Pákh Imre előző nap bejelentette, hogy a festményt elszállíttatja a múzeumból. Az elsőfokú hatóság határozatában a Golgotát védetté nyilvánította és rögzítette, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről. A hatóság indoklásában kiemelte, hogy a mű tekintetében nem volt megállapítható visszaviteli kötelezettség, amely kizárhatná a védetté nyilvánítást. A Pákh Imre fellebbezése alapján eljárt hatóság másodfokú határozatában szintén helybenhagyta az elsőfokú határozatot.

Végül 2018 májusában fontos csatát veszített az állam az ügyben, ez pedig fordulatot hozott és megváltoztatta az erőviszonyokat. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte azt a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította Munkácsy Mihály Golgota című festményét.Hárommilliárdért megvette a kormány a Golgotát
Pákh Imre amerikai műgyűjtő távozik a tárgyalóteremből a közte és a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ közötti polgári per első tárgyalási napján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2016. július 7-én. A per Munkácsy Mihály Golgota című, a műgyűjtő tulajdonában levő festménye védettségének elrendelése miatt indult. MTI Fotó: Bruzák Noémi
European parliament building, Brussels, Belgium
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
India merriage