Befektetés

Amundi: koncentráljunk a fundamentumokra!

Kósa Endre
Amundi Alapkezelő:

"Az év végi piaci turbulenciát követően fellendülés jellemezte a világ tőzsdéit az újév első heteiben, ami alapvetően a "piacbarátabb" Fed-hangnemnek, illetve az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos álláspontok közeledésének volt köszönhető. A kibontakozó optimizmus ellenére úgy véljük, hogy 2018-hoz hasonlóan 2019-ben is komoly kihívások elé nézhetnek a befektetők, akiknek igen komoly fegyelemre lesz szükségük, hogy kiszűrjék a rövid távú piaci zajokat a hosszú távú értékek keresésekor. Véleményünk szerint néhány tényezőt mindenképp érdemes lehet szem előtt tartani az elkövetkezendő hónapokban: gazdasági kilátások, Fed szigorítás, vállalati eredmények, illetve a kereskedelmi viták.

Amundi: koncentráljunk a fundamentumokra!
A globális lassulásnak egyre határozottabb jeleit látjuk, immár nem csak a várakozásokban, hanem a tényadatokban is érzékelhető a változás. Habár a lassulás önmagában kedvezőtlen hír, piaci szempontból pozitív olvasata is van. A növekedés lanyhulása ugyanis alaposan lehűtené az inflációs várakozásokat, ráadásul emiatt a jegybankok részéről is "piacbarátabb" hozzáállásra lehet számítani. A Fed a további szigorítás szükségességét illetően várakozásaink szerint elbizonytalanodhat, azon sem csodálkoznánk, ha a piac hamarosan az esetleges kamatcsökkentés esélyeit kezdené el latolgatni. Emiatt a hazai kötvények súlyát 5%-ra, míg a nemzetközi kötvényekét 10%-ra módosítjuk.

Meglátásunk szerint komoly kihívásokkal nézhetnek szembe a nyugat-európai részvényindexek, ami javarészt az elmaradozó reformoknak, valamint a továbbra is terítéken lévő politikai kockázatoknak (Brexit, EP-választások) tudható be. Ráadásul pesszimizmusunkat erősíti, hogy egyelőre a vállalati fundamentumok, valamint a makrogazdasági fronton érkező negatív meglepetések estében sem látni érdemi javulásra utaló jeleket. Eközben a tengerentúli kilátások jóval kedvezőbbek, igaz a tavalyi 20% körüli profitboomhoz képest idén mérsékeltebb ütemű, mintegy 6%-os nyereségnövekedés várhat az amerikai cégekre (javarészt a világgazdaság lassulása és a társasági adócsökkentések hatásának elhalványulása miatt). Ehhez képest a 19-szeres értékről 15-szörös érték közelébe süllyedő előretekintő P/E alapján közel sem tekinthető túlárazottnak az amerikai részvénypiac, aminek következtében nem változtatunk a fejlett piaci részvények súlyán.

Véleményünk szerint az USA-nak és Kínának sem kimondott érdeke a kereskedelmi háború elhúzódása, így döntő jelentőségű lehet, hogy február végéig sikerül el-e eredményeket elérni a tárgyalások során. Komoly megkönnyebbülést jelenthetne a fejlődő piacok számára egy megállapodás, amit ráadásul a hosszú távú átlag alatt tartózkodó előretekintő P/E árazás is nagyban támogatna. Az egyes országok között a kimagasló növekedési kilátások alapján (Kína, India), valamint az attraktív értékeltségi szintek (Oroszország) figyelembe vétele mellett lehet célszerű szelektálni, míg a drága, vagy magas politikai kockázattal bíró (Törökország) piacokat inkább elkerülnénk. Tulajdonképpen egy felpattanás lehetősége miatt emeljük 15%-ra a fejlődő piaci részvénysúlyunkat.

Mindeközben Közép-Európa, Magyarországot is beleértve a stabilitás szigete lehet abban az esetben, ha a német lassulás mértéke nem lesz jelentős. Bár a növekedés a várakozásunk szerint a régiónkban is lassulni fog, de a főbb országok esetében egyelőre vélhetően nem esik drasztikusan 3% alá. Ehhez képest az előretekintő P/E értékek nem sokkal, de a hosszú távú átlag alatt mozognak, tehát túlárazottság egyelőre nem fenyegeti a régiós részvénypiacokat 2019-ben, ezért továbbra is kitartunk a régiós kitettség mellett, igaz a korábbihoz képest alacsonyabb súlyok mellett.

A pénzpiaci eszközök súlyán egyelőre nem változtatunk, mert úgy gondoljuk, hogy néhány kockázati tényező tisztulásával, további kedvező beszállási lehetőségek adódhatnak, amire érdemes némi puskaport félretenni."

Amundi: koncentráljunk a fundamentumokra!
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Európai Autópiac
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
franklin templeton_getty_editorial