Befektetés

Erste: látványos volt az emelkedés

Oszlay Péter
Erste Alapkezelő:

"A piacok az elmúlt hetekben látványosan ledolgozták a tavalyi utolsó negyedéves veszteségek egy jelentős részét. A fejlett részvénypiacok a decemberi mélypontokról mostanra már nagyjából a felét visszahozták a tavaly októbertől beinduló zuhanásnak, a feltörekvő részvénypiacok pedig - amelyek átlagban kevesebbet is estek - csaknem visszaértek a korábbi szintekre. A kötvénypiacokon a gyengébb hitelminősítésű vállalati kibocsátások teljesítményét tükröző globális index ugyancsak közel jár a tavaly szeptemberi szintjéhez, a feltörekvő piaci kötvények indexe pedig már jócskán fölé is került annak.

Erste: látványos volt az emelkedés
Érdekes módon minderre olyan környezetben került sor, ahol a megjelenő gazdasági adatok többsége inkább a pesszimista kilátásokat támasztotta alá. Az egyik legfontosabb előrejelző indikátornak tekintett beszerzési menedzserindexek - az USA kivételével - tovább süllyedtek, a kínai aktivitási adatok elmaradtak a várakozásoktól, a tőzsde cégek eredményére vonatkozó előrejelzések folyamatosan lejjebb jöttek, az amerikai gazdasággal kapcsolatos bizonytalanságot pedig a hosszan elnyúló szövetségi kormányzati leállás is növelte. Persze azért akadtak támogató tényezők is: az amerikai Fed vezetői türelmesebbnek mutatkoztak a kamatok további emelése kapcsán, a Trump-kormányzat optimistábban nyilatkozott a kínaiakkal folytatott vámtárgyalások ügyében, az olajárak pedig jelentős korrekciót mutattak a korábbi zuhanás után.

A portfólióinkban továbbra sem változtattunk részvénykitettségünkön, mivel jó esélyt látunk arra, hogy a december végén megindult korrekcióban van még tartalék. Európában az idei évre már csak 3 százalékos profitnövekedéssel számolnak az elemzők, amit nem tűnik nehéznek megugrani. De még ha ez nem is sikerül, a viszonylag alacsony értékeltségi szintek elég puffert biztosítanak. A gyenge makroadatokkal párhuzamosan az ECB idei kamatemelésére vonatkozó várakozások lassan eltűnnek és valószínűleg a bank vezetői is óvatosabb hangot fognak megütni a következő márciusi ülésen. A monetáris politika túlzott szigorításával kapcsolatos félelem az Egyesült Államokban is nagyrészt eltűnt, ami rövidtávon ugyancsak segítheti a részvényeket. További támogatást jelenthet az amerikai cégek masszív tőkerepatriálása és az ezzel összefüggő részvény-visszavásárlási aktivitás, mely várhatóan idén is jelentős tényező marad.

A kötvénypiacokon csökkentettük az amerikai high-yield vállalati kitettségünket, kihasználva, hogy a hozamfelárak meredeken csökkentek az elmúlt hetekben. Bár a piac továbbra is vonzó potenciállal rendelkezik, az átlagos lejáratig számolt hozam dollárban még mindig évi 7 százalék környékén mozog, a recessziós kockázatok esetleges további növekedésére valószínűleg elég kedvezőtlen reakciókat látnánk. Ehelyett kisebb pozíciót építettünk ki kelet-európai kötvényekben, mely egy defenzívebb eszközosztály, és a fejlett piaci kötvényekhez képest még mindig biztosít némi hozamelőnyt. A hazai kötvénypiacon az átlagnál kissé rövidebb futamidejű portfóliót tartunk, mert a kockázatok továbbra is aszimmetrikusnak tűnnek."

Erste: látványos volt az emelkedés
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
tozsde_getty