Előfizetői tartalom

Aukción vásárolt Van Dyck-festményt a Szépművészeti Múzeum

Portfolio
Anthonis Van Dyck-festménnyel gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A rendkívül értékes alkotást az intézmény a kormány támogatásával vásárolta meg, méghozzá egy aukció során. A kép a Christie's 2018. december 6-i esti, Old Masters árverésén szerepelt, az aukciósház 5 millió és 8 millió font közé becsülte. A mű jutalékkal együtt 5 858 750 millió fontért kelt el - 2,1 milliárd forintért került a fővárosi múzeumhoz. Az MTI említi, hogy ez a vásárlás az intézmény utóbbi száz évének legmagasabb értékű műtárgybeszerzése. (Összevetésképpen: a magyar állam Munkácsy Golgota című festményét 3 milliárd forintért vásárolta meg nemrég.)

Anthonis Van Dyck: Stuart Mária Henrietta uralkodói portréja, 1641Anthonis Van Dyck a 17. században alkotó flamand művész. Rubens tanítványa és segítőtársa, majd I. Károly angol király udvari portréfestője volt. Korának kimagasló tehetségű alkotója. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében eddig két, ifjúkori műve, az Evangélista Szent János és a Házaspár képmása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés