A biztosításokat is felforgatná az MNB új csomagja
Befektetés

A biztosításokat is felforgatná az MNB új csomagja

Portfolio
Kiterjesztené a biztosításoknál használatos Teljes Költségmutatót a nyugdíjpénztárakra is az MNB, ezen kívül összehangolná ennek számítását az EU-s módszertannal. A felügyelet többek közt a nem életbiztosítási szektorban is növelné a versenyt, melynek olcsóbb és ügyfélbarátabb termékek lehetnek az eredményei és korábban bejelentett, megtakarítási termékekre járó, 30 milliós garancialapjuk összerakását is elkezdenék.
Az MNB versenyképességi csomagjáról a Portfolio Biztosítás 2019 Konferencián is szó lesz. Regisztráljon Ön is!


Jelentős reformokat ígért ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György az MKIK hagyományos gazdasági évnyitóján, ezekről egy átfogó tanulmányt is kiadtak. A biztosítókkal kapcsolatosan hat intézkedést javasolt az MNB:
  • A nem-életbiztosítási termékek ügyfélértékének növelése az etikus életbiztosítási koncepció tapasztalatainak alapján. Megfontolják a Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek egyes paramétereinek kiterjesztését is a szektorra.
  • Megfontolandónak tartják a biztosítások negyedéves díjhirdetésének bevezetését és egy biztosítás-nyilvántartó rendszer kiépítését is a biztosítóváltás segítése érdekében.
  • Továbbfejlesztenék és kiterjesztenék a Teljes Költségmutató (TKM) rendszerét más termékekre, elsősorban nyugdíjpénztárakra is és összehangolná ezt az európai KID-számításokkal. Ezen kívül a TKM számítási módszertanát is "egyénesítenék," vagyis egy modellszámítás helyett egyéni paraméterek figyelembevételével készülne kimutatásra az életbiztosítások költsége.
  • Fejlesztené a bankok és biztosítók közti digitális kapcsolatrendszert.
  • Növelnék a casco-penetrációt, fontolóra vennék az adóterhek módosítását erre a termékre.
  • Az OBA-hoz és a BEVA-hoz hasonló, 30 millió forintig védelmet kínáló garanciarendszert fejlesztenének.

Ezeknek a javaslatoknak egy részéről már korábban is volt szó, a garanciarendszerről először az MNB a Portfolio-nak juttatott el hivatalos információkat ennek várható kinézetéről:A jelenlegi intézkedések oka a nem-élet szektorban részben a gyenge verseny és a magas piaci koncentráció, mely miatt alacsony kárhányad mellett viszonylag drágák a biztosítások. A lakásbiztosítási piacon például a top5 biztosítónak közel 90%-os részesedése van - világít rá az MNB.

Az életbiztosítási szektorban az etikus életbiztosítási koncepció viszonylag olcsóvá és átláthatóvá tette a megtakarítási célú életbiztosításokat, ennek része volt többek közt a korábban használatos TKM kötelezővé tétele minden termékre. Egyes versenytárs termékeknél, mint a nyugdíjpénztárak, viszont nem volt meg ez a transzparencia, így a kettő közt egy laikus ügyfél lényegesen nehezebben tudott dönteni. Az EU ugyan a lényeget három oldalban összefoglaló KID-dokumentumokkal növelte a termékek transzparenciáját, a benne található számítások viszont nem a TKM-en alapultak, ami nem segítette az összehasonlítást.

A program további részleteiről itt írtunk:
Az MNB versenyképességi csomagjáról a Portfolio Biztosítás 2019 Konferencián is szó lesz. Regisztráljon Ön is!


Címlapkép: Todoroff Lázár
Találd meg a neked való befektetési alapot!
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint zuhanás euró árfolyam