Befektetés

CIB: 2019 végén még akár Fed-kamatcsökkentés is jöhet

CIB Alapkezelő:

"Január végén már utaltunk rá, hogy az USA állampapírpiac-Fed párharcban hogyan kerekedik felül szép lassan az állampapírpiac. A Fed 2019-re korábban tervezett három kamatemeléséből lehet, hogy egy sem fog összejönni. Sőt, a kamat derivatívákba árazott valószínűségek alapján 2019 végén - 2020 elején már mintegy 30 százalékra nőtt az esélye egy dollár alapkamat csökkentésnek. A kommentárok alapján jelenleg két táborra oszlott a Fed, és a két tábor közötti tűzharcban egyelőre középen áll - és fedezékbe vonult - Jerome Powell elnök. A Williams-Clarida tábor tulajdonképp az állampapírpiac oldalán áll, egyértelműen nem emelne tovább a kamatokon addig, amíg egy erőteljesebb inflációs nyomás nem kényszeríti erre. Az úgynevezett "Mester tábor″, Loretta Mester vezetésével a piaci turbulenciák elmúlásával tovább emelné az alapkamatot, hiszen az USA elérte a teljes foglalkoztatottságot és az inflációs célértéket is. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Williams-Clarida tábor véleménye erősödik, a januári Fed kommentárban érezhető eltolódás volt megfigyelhető ebbe az irányba. A Fed új módszertana alapján az infláció tartósan lehet, hogy mégsem érte el a célértéket. Az EKB berkein belül hasonlóan skizofrén a helyzet. Minden piaci szereplő felkészült a 2019-es kamatemelésre, ehelyett ez elmaradhat, és jelenleg további mennyiségi lazítást vár a piac a bankoknak nyújtott kedvezményes hitel, a TLTRO program folytatódásának formájában. Ennek megfelelően sem az állampapír-, sem a vállalatikötvény- piacot nem adták el, a német 10 éves alacsony szinten, 15 bázisponton áll.

CIB: 2019 végén még akár Fed-kamatcsökkentés is jöhet
A jegybanki környezet tehát egyértelműen támogatóba fordult, a részvénypiacokkal kapcsolatos álláspontunk mégis vegyes, mivel a világgazdaság nyilvánvalóan lassul a kereskedelmi konfliktusok miatt. Az országok érintettsége más és más, ezért szelektíven érdemes súlyozni az egyes országok, régiók között. A kínai lassulás elsősorban Németországra és Olaszországra hat, a magas frekvenciájú indikátorokon (IFO, PMI) ezek a hatások már egyértelműen látszanak, de már a tavalyi negyedik negyedéves végső növekedési adatokban is tetten érhetők (Németország 0 százalék, Olaszország -0,2 százalék). Ezeket az országokat illetve a teljes euró övezetet is célszerű elkerülni addig, amíg a főbb előrejelző indikátorokban el nem érjük a mélypontokat.

Összességében részvénysúlyt egyelőre nem növelünk, de a fejlett régión belül egyértelműen az USÁ-t preferáljuk. Kötvénysúlyozást növeltünk a pénzpiac rovására mind hazai, mind nemzetközi szinten. Ennek indoka a már leírtakon túl az, hogy hazánkban a februári felminősítések után (S&P, Fitch) idén még további felminősítéseket is elképzelhetőnek tartunk. Az MNB "normalizáció″ pedig várhatóan nagyon visszafogott lesz az év első felében, hiszen az év közepén épp további lazítást várunk az EKB-tól: a TLTRO program folytatásának bejelentését.


Jelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. marketingközelménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás."

CIB: 2019 végén még akár Fed-kamatcsökkentés is jöhet
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
hősök tere_getty