Brókerbotrányok: elkeserítő a helyzet, csak kevés pénzt sikerült behajtani
Befektetés

Brókerbotrányok: elkeserítő a helyzet, csak kevés pénzt sikerült behajtani

Portfolio
Négy éve ment csődbe a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária, a három brókercég károsultjai azonban eddig csak minimális összeghez jutottak hozzá, és egyelőre az sem látszik, ez mikor fog változni. A legtöbb reménye a Hungária károsultjainak lehet.
A három csődbe ment brókercég közül a Buda-Cashnél haladnak a leglassabban a dolgok, a felszámolást végző PSFN tájékoztatása szerint a Buda-Cash által tulajdonolt társaságok és részvények eladásából még nem folyt be semmilyen összeg a felszámolási vagyonba, mivel először a hitelezőket kell kifizetni - írja a napi.hu. A felszámoló eddig csak a Buda-Cash tulajdonában lévő autókat tudta eladni 39,5 millió forintért, de ez még semmi ahhoz képest, hogy 105 milliárd forintos tartozásról beszélünk.

A Quaestor esetében még nagyobb, mintegy 195 milliárd forintot kellene előteremtenie a felszámolónak ahhoz, hogy mindenki a pénzéhez jusson. Csakhogy itt is az a probléma, ami a Buda-Cashnél, hogy a PSFN nem fér hozzá a cégcsoport vagyonához.

A három brókercég közül a Hungária az egyetlen, amelynél komolyabb eredményeket sikerült elérni, ez esetben a hitelezői igény közel 5 milliárd forint, azonban a behajtott pénzből csak a brókercég ügyfelei kaphatják majd meg a pénzüket, a hitelezői igényekre ugyanis már nem lesz fedezet.

Azt érdemes a fentiekhez hozzátenni, hogy a három brókercég károsultjainak a Befektető-védelmi Alap 105,6 milliárd forintot, míg a 2016-ban létrejött Kárrendezési Alap 40,3 milliárd forintot fizetett ki. A brókercégek károsultjai tehát közel 145 milliárd forinthoz jutottak hozzá a két kártalanítási alaptól. Természetesen maradtak fenn hitelezői követelések, de a felszámolásokban a legjelentősebb hitelezők már ezek az alapok.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gazdag nyaralás_getty_stock