Lekapcsolták a Magyarországon is terjedő, milliárdos piramisjáték vezérét
Befektetés

Lekapcsolták a Magyarországon is terjedő, milliárdos piramisjáték vezérét

Portfolio
Letartóztatták az Egyesült Államokban Konstantin Ignatovot, a OneCoin nevű kriptopénzes csalás jelenlegi vezetőjét, a korábbi vezér, Ruja Ignatova testvérét. A két svindler ellen vádat is emelt a manhattani törvényszék, bár Ruja Ignatovát még mindig nem kapták el - írja az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma sajtóközleményben.
Március 6-án tartóztatták le Konstantin Ignatovot a Los Angeles-i nemzetközi reptéren, március 7-én pedig nyilvánosságra hozták, hogy már korábban vádat emeltek Ruja Ignatova, a OneCoin alapítója ellen.

"Az alperesek egy több milliárd dolláros, állítólagos kriptodevizás vállalatot építettek teljes egészében hazugságokra és megtévesztésre. Hatalmas hozamokat és minimális kockázatot ígértek, de az üzlet egy piramisjáték volt, amit szemfényvesztésre építettek a számok helyett. A befektetők áldozatul estek, miközben az alperesek meggazdagodtak" - fogalmazott Geoffrey S. Berman, manhattani ügyész.

A OneCoint Cyrus R. Vance New York-i ügyész úgy jellemezte, mint egy "régi piramisjáték egy új platformon," míg az IRS különleges ügynöke, John R. Tafur elmondása szerint ez egy "régi csalás egy virtuális csavarral." Az adóhivatal embere hozzátette: "a OneCoin egyetlen célja az volt, hogy átverjék a befektetőket." Az FBI igazgatóhelyettese, William Sweeney, Jr. szerint a "OneCoin egy olyan kriptodeviza volt, ami csak a séma feltalálóinak és társainak fejében létezett." Elárulta azt is, hogy a OneCoinnak nincs semmilyen értéke és nem kriptodeviza.

A nyomozati anyagból kiderül, hogy a OneCoin állítólag 3 millió taggal rendelkezett világszerte, csak 2014 negyedik negyedéve és 2016 harmadik negyedéve közt 3,353 milliárd eurónyi bevételre tett szert a séma, míg az üzemeltetők nyeresége 2,232 milliárd euró volt.

A vizsgálat során bebizonyosodott, amit régóta sejteni lehetett a sémáról és többek közt a Portfolio is részletesen írt róla: a OneCoin nem egy kriptodeviza, nincs mögötte blockchain. Semmilyen bányászati tevékenység és belső tőzsde nem létezett, a virtuális pénz értékét az üzemeltetők hasraütés-szerűen határozták meg, így növekedhetett 0,5 euróról 29,95 euróra az "értéke" 2019 januárjáig. A 2015 márciusa után allokált "devizák" egy részére ráadásul még az üzemeltető, Ruja Ignatova is úgy hivatkozott, mint a "hamis érmék."

A törvényszék megvizsgálta Ignatováék levelezését is, ebből kiderül többek közt az is, hogy Ignatova azt írta testvérének, hogy "vigyük a pénzt és fussunk, majd vádoljunk valaki mást az egészért." Ignatova így is tett, megpróbálta a sajtóra kenni a balhét, majd eltűnt, a mai napig nem találják, állítólag hamis személyazonossággal, ukrán papírokkal bujkál valahol:Ignatovát az amerikai törvényszék hálózatban elkövetett csalással, összeesküvéssel, értékpapírcsalással, pénzmosással vádolja, négy vádpontban 20 év a maximum kiszabható börtönbüntetés, egy vádpontban öt év. Ignatovot hálózatban elkövetett csalással vádolják, 20 évet kaphat.

A OneCoin Magyarországon is rendkívül népszerű volt, vélhetően több ezer ember volt tagja a sémának. A piramisjátékot célzó összhatósági vizsgálat 2017 óta tart, nincs információnk arról, hogy bármilyen előrelépés született volna az ügyben:
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
gazdagok_jacht_shutter