Befektetés

Az olajpiacot is felforgatja a világ legcsóróbb országa?

Portfolio
A Venezuelában tapasztalt áramszünet komoly fennakadásokat okozhat az olajpiacon is, mivel az ipar az utóbbi napokban szinte teljesen leállt az országban, mely a világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik - figyelmeztet pénteken megjelent elemzésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Az áramellátás lassan talán helyreáll, de a szakértők szerint akár hónapokig rányomhatja a bélyegét az olaj piacára a mostani kiesés.
Venezuela a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, ennek ellenére évek óta anyagi gondokkal küszködik, mivel a nyersanyag csak drágán termelhető ki, ráadásul az USA komoly gazdasági szankciókat léptetett életbe Venezuela ellen. Az elmúlt napokban az ország egyik vízerőműve hibásodott meg, ami miatt szinte teljesen sötétségbe borult a dél-amerikai állam. A hét közepén arról lehetett olvasni, hogy lassan javul a helyzet, de az IEA szerint kérdéses, mennyire lesz tartós az áramellátás helyreállása.

Az Energiaügynökség szerint ha folytatódnak a fennakadások, az az olaj piacán is komoly károkat okozhat, a héten ugyanis az ipar szinte teljesen leállt az áramhiány miatt. A mostani kiesés pedig akár hetekre-hónapokra is nyomást helyezhet a piacra.

A venezuelai olajtermelés az utóbbi években meredeken zuhant, mostanra napi 1,2 millió körül stabilizálódott. Persze a kieső termelést könnyen pótolhatja a többi OPEC-ország, az olajtermelő államok ugyanis az utóbbi hónapokban termeléscsökkentésről egyeztek meg, ami miatt jelenleg napi 2,8 millió hordós felesleges kapacitásuk van, amiből tudják kompenzálni a venezuelai kiesést, ha akarják.

Az olajpiacot is felforgatja a világ legcsóróbb országa?
Pénteken egyébként minimálisan változott a nyersanyag ára, a WTI jegyzése stagnál, a Brent pedig 0,2 százalékos gyengülésben van.

(CNBC)
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
wall street_shutterstock