Borúsan látják a jövőt a profi befektetők - itt a hét szűk esztendő?
Befektetés

Borúsan látják a jövőt a profi befektetők - itt a hét szűk esztendő?

Portfolio
Borúsan látják a tőkepiacok jövőjét a Portfolio Investment, Wealth and Savings 2019 konferencián felszólaló profi befektetők; úgy vélik, komolyabb összeomlás jöhet az Egyesült Államokban, sőt, az is előfordulhat, hogy 10-20%-os sávban mozognak a részvényárfolyamok a következő 5-10 évben, így nem lehet majd hozamot elérni passzív alapok tartásával.
Bertrand Pujol, az Amundi egyik globális marketingvezetője a felelős befektetés (Responsible Investment, RI) koncepciójával kapcsolatban elmondta, hogy már évtizedek óta szó van a klímaváltozásról, a hatásai ma már viszont közvetlenül is érezhetők. Csak a német gazdaság GDP-je 0,2%-ot esett az esőhiány miatt 2018-ban. Egyre nagyobb az érdeklődés a felelős befektetés iránt: adatai szerint a lakossági befektetők 64%-a növelte kitettségét az elmúlt 5 évben a felelős befektetésekben.

A felelős befektetési megközelítés a befektetési időtávot is javítja: átlagosan 2,1 évvel tovább tartják ezeket a befektetéseket, amúgy az ügyfelek 82%-a hajlandó tovább tartani a fenntartható befektetéseket, mint egy hagyományos eszközt.

Az Amundi egyébként saját rendszert használ ahhoz, hogy elbírálja, egy adott befektetés mennyire felel meg az ESG (Environmental, Social, Governance) kritériumoknak, a vállalatirányítást 43%-os, a társadalmi felelősségvállalást 22%-os és a természettudatosságot 35%-os súllyal veszik figyelembe.

Al-Hilal István, a Fidelity International igazgatója az alapkezelői piac határon átnyúló (cross-border) értékesítési számairól elmondta, hogy 2014-től 2018 végéig több mint megduplázódott a kínai alapok iránti érdeklődés. Vagyonkezelési módszertant vizsgálva elmondható, hogy a legjobban a passzív részvényalapok vagyona nőtt, kb. 31,4 milliárd dollárral. A legjobban az aktív részvény- és aktív kötvényalapok szenvedtek. A változások oka jelentős részben az, hogy gazdasági ciklus végéhez közelítünk, így a befektetők preferenciái is változnak, most hatalmas az érdeklődés a passzív alapok iránt.

Az európai részvényekből a politikai kockázatok és a lassulás miatt kiáramlás volt tapasztalható, a tematikus és az ázsiai befektetések viszont inkább felszívták a pénzt. A tematikus alapokon belül a legjobban az IT, a technológia és az egészségügyet célozták a befektetők.

Eszköztípust vizsgálva elmondható, hogy a befektetők leginkább a kötvényalapokat dobálták, ezen a kategórián belül egyedül az alternatív kötvények és az eszközök által fedezett kötvényalapok (ABS) terén látszott beáramlás. Az alternatív befektetési alapok közül a részvénytúlsúlyos multi-asset alapokat kedvelték a befektetők.

Összességében 2018 nagyon hektikus volt mind vagyonáramlás, mind hozam szempontjából, jó eséllyel 2019 is hasonló lesz, az aktív befektetések továbbra is szenvednek, Al-Hilal úgy véli, manapság már nem lehet hatékonyan értékesíteni passzív alapok nélkül, ezért ezeket a Fidelity is bevette a portfóliójába.

Az előadásokat követő panelbeszélgetésben profi portfóliómenedzserek beszéltek a piacok kilátásairól, többek közt az alábbi kérdésekre adtak választ a szakemberek:

Miben jobb az alapkezelőjük, mint a versenytársak?

Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója magasabb volatilitást ígér, úgy gondolja, most ez kifizetődő lehet, hiszen most úgy lehet hozamot elérni, ha valaki mer kockázatot vállalni. Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a magyar tőzsde kezdete óta a piacon van, úgy véli, kortársainak többségét elpusztította a tőkepiaci turbulencia. Zsiday Viktor, a Citadella alap portfóliókezelője úgy véli, a magyar befektetési alap szektornak a kockázati szintjét növelnie kell, ha versenyképes akar maradni az állampapírokkal szemben.

Mi volt a tavalyi év volatilitásának nagy tanulsága?

Zsiday Viktor megjegyezte, hogy a nemzetközi hedge fundok alig 2%-a zárta pozitív hozammal az utolsó negyedévet, a teljes évet pedig alig 10%, ennél a magyar aktív alapok jobban teljesítettek. Ma már specializált alapok működnek nemzetközileg, a magyar alapok viszont inkább "mindenevők", ezért jobban tudnak reagálni kisebb-nagyobb sokkokra. A Citadella egyébként tavaly 3,7%-ot hozott, idén Zsiday megpróbál nagyobb kockázatot vállalni. Szabó László alapja 4-5% körüli pluszban zárta az évet, nem vár sokat a tőkepiacoktól a következő időszakra nézve. Büki András EMDA alapja közel 10%-os hozamot hozott tavaly, annak ellenére, hogy a török és argentin piacon nagy meglepetés érte, viszont maradt még puskapor, hogy bevásároljon a piac alján. Büki úgy véli, idén is lesznek a feltörekvő piacokon olyan lehetőségek, melyeket ki lehet aknázni.

Mennyire próbálnak egymástól ellesni ötleteket a portfóliómenedzserek?

Zsiday elárulta, hogy nincs ötletvadászat, de természetesen a hozam / volatilitási mutatókat és a vagyonáramlást figyelik. Szabó elmondta, hogy mindenkinek saját stratégiája van, de egyébként szereti, ha ellenérveket támasztanak vele szemben, még saját gondolataival szemben is ellenérveket támaszt. Büki úgy véli, a befektetők is figyelik, hogy az abszolút hozamú alapjuk hogy teljesített más alapokhoz képest, sőt, sokszor inkább ezt nézik a benchmark helyett. Sokan egyébként nem számítanak arra, hogy veszteni is fognak a befektetésükkel, ezeket pedig ki kell ülni.

Mikor láthatunk legközelebb 20% fölötti piaci visszaesést?

Zsiday szerint a jegybankok a kvantitatív easinggel a jövőbeli hozamok egy részét hozták előre a jelenbe, ezen kívül arra számít, hogy baloldali, kapitalizmusellenes fordulat lesz az angolszász piacokon. Ha ezt a kettőt összerakjuk, akár 10 évig is stagnálhatnak a részvénypiacok. Valószínű, hogy nem a szokásos, nagy esés lesz, amit majd gyors visszapattanás jellemez, hanem nagy volatilitás, amely miatt passzív alapokban ülve nem lehet hozamot elérni. Szabó úgy véli, már minden gazdaságstimulációs eszközt elégettünk, a gazdaságpolitika egyébként részben okolható a populizmus, szocializmus előretörése miatt is. Büki úgy véli, minél hosszabb tart a stabilitás, annál hosszabb lehet az instabil időszak is - most egy 10 éves bikapiacon vagyunk túl. Büki úgy gondolja, mind a politika, mind a gazdaságpolitika rossz úton halad az Egyesült Államokban. "Józan befektetőként nem biztos, hogy van értelme Amerikában tartani a pénzt, mert sok minden bekövetkezhet, ami nem következett be az elmúlt 100 évben" - fogalmazott. Büki szerint megvan a kockázata annak, hogy a jegybankok elfordulnak a dollártól, ezen kívül a technológiai szektor a kereskedelmi háború áldozata lehet. A szakember nem lenne meglepve, ha összeomlás következne az amerikai részvényekben, dollár árfolyamban.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street tőzsde