Itt vannak a részletek az ÁKK új állampapírtervéről!
Befektetés

Itt vannak a részletek az ÁKK új állampapírtervéről!

Portfolio
Egy új, kedvezményes kisbefektetői számlacsomagon gondolkodik az ÁKK, amellyel havonta rendszeres összegű megtakarításokat igyekezne becsatornázni elsősorban a lakossági állampapírok piacára - mondta Barcza György a Portfolio mai Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. A készülő nyugdíjkötvény kamata infláció + 1,7-3% között lehet majd, havi 10-40 ezer forintot lehetne befektetni. Az ÁKK vezére kitért arra is, hogy a lakáspiaci boom lassulásakor hatalmas pénzvagyon keres majd helyet magának, ez akár 1000 milliárd forintnyi vagyont is jelenthet, és ez lehet az állampapírok aranykora.
Barcza György előadásában az alábbiakra tért ki:
 • A lakossági állampapírpiac állománya Magyarországon a legmagasabb a világon, mindeközben folyamatosan csökken a devizaadósság aránya a teljes adósságon belül: ezzel a léptékkel 2025-re érnénk el a nullát.
 • A lakossági állampapírok iránti felfutott kereslet részben oka, hogy a bankbetétek kamata jelentősen csökkent az utóbbi években, emiatt a bankbetétekben lévő pénz is más, magasabb hozamot biztosító befektetésben kereste a helyét.
 • Meglepetés volt, hogy nem a forgalomban lévő készpénz a legtöbb, hanem a látra szóló forintbetétek állománya a magyar piacon.
 • Barcza elmondása szerint lakáspiaci boom esetén szükség van a nagyobb készpénzállományra. A lakáshitelezés felfutásával együtt a látra szóló betétállomány emelkedik, mert mind a vásárlás, mind az eladás időpontja bizonytalan. Ez a folyamat van a készpénz és a látra szóló betétállomány felfutása mögött.
 • A befektetési szegmensben (1 év és felette) ma az állampapírok gyakorlatilag egyeduralkodók. Olyan piacokat érdemes megcélozni, ahol befektetési lehetőség van. Ilyen a hosszú távú nyugdíjmegtakarítások piaca és ilyen lehet a rövid távú "átmeneti" befektetések piaca.
 • A nyugdíjkötvény kamata infláció + 1,7-3% közötti lesz, nyugdíjba vonuláskor lehet majd hozzáférni és még idén elindítanák. Azt még hozzáteszi, hogy várhatóan lassú lesz az állomány felépülése, mert az emberek a hosszú távú befektetésekkel óvatosabban bánnak.
 • A lakáspiaci boom lassulásakor hatalmas pénzvagyon keres majd helyet magának, ez akár 1000 milliárd forintnyi vagyont is jelenthet, és ez lehet az állampapírok aranykora - hangsúlyozza.
 • Kifejtette, hogy szeretnének kialakítani egy kisbefektetői számlacsomagot a bankokkal karöltve, amely egy állampapír befektetéssel egybekötött kedvező feltételű számlacsomag. Havonta rendszeres (10-40 ezer forint) összeg állampapírba fektetése esetén lehetne ezt a konstrukciót igénybe venni.
 • Példaként hozza fel előadásában Svédországot, ahol sikerült jelentős mértékben csökkenteni a készpénzhasználatot, mert áttértek a mobilfizetésre. Olaszország pedig most azzal küzd, hogy visszaépítse a lakossági állampapírpiacot.
 • A februári lakossági állampapírpiacon volt egy nagyobb, 200 milliárd forint körüli visszaesés, ami az ÁKK visszavásárlásainak volt köszönhető. Ennek köszönhetően tovább nő az aránya a lakossági állampapírokon belül a háztartások kezében lévő állományénak - mondta el Barcza György a Portfolio kérdésére válaszolva.
 • Kitért arra is, hogy nem gondolja, hogy a nyugdíjkötvény elindulása érdemi vagyonokat csatornázna el az önkéntes nyugdíjpénztáraktól.

Barcza György előadása után Kuti Zsolt, az MNB monetáris politika és pénzpiaci elemzések igazgatóságának igazgatója beszélt a magyar háztartásoknál lévő készpénzről és ennek hatékony becsatornázási lehetőségeiről:
 • A háztartások új pénzügyi megtakarításain belül növekedett a készpénz tavaly, az MNB előrejelzése szerint a háztartások pénzügyi megtakarításának mostani szintje nagyjából fennmarad a következő három évben is.
 • Előadásában kitért arra is, hogy a forgalomban lévő készpénz 75%-a a lakosságnál van, ennek mindössze 20%-át használják tranzaktálásra és 80%-át csak tartják.
 • Kifejti, hogy a magas készpénzállomány számos költséggel jár, ilyen, hogy kedvez a fekete gazdaságnak és az adóelkerülésnek, illetve az állam adóbevételektől esik el. Szerinte különféle intézkedéssel lehet hatni a tranzakciós és vagyontartás célú készpénzre is. Ez utóbbihoz tartozik például, hogy lakossági állampapírokba tereljék azt.
 • A lakossági állampapírok majdnem fele a budapesti régióban koncentrálódik a háztartásoknál, tehát a vidéki lakosságot hatékonyabb csatornákon keresztül kellene megszólítani.


Itt vannak a részletek az ÁKK új állampapírtervéről!
Fotó: Stiller Ákos
bika
mnb shutter
Kaderják Péter
parlament
Munkanélküli
kinaamerika
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Megrohamozták a babavárók a Takarékot is