Nagy bajban lesz a befektetési szakma, ha megvalósul az ÁKK terve
Befektetés

Nagy bajban lesz a befektetési szakma, ha megvalósul az ÁKK terve

Portfolio
Nagy bajban lesz a befektetési piac, ha megvalósul az ÁKK terve a lakossági állampapírok duplázására vonatkozóan. A Portfolio mai IWS konferenciáján a délelőtti szekció panelrésztvevői szerint a lakossági papírok jelentősen torzítják nemcsak a megtakarítási piacot, hanem az emberek pénzügyi tudatosságát is. A jóléti alapok kapcsán elhangzott, hogy amennyiben a lengyel modellre hajaz majd az elképzelés, akkor komoly löketet kaphat a pénztári szektor.
Benczédi Balázs, az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója szerint nem is maga a termék, hanem a jutalék volt az, amivel nehéz volt versenyezni a lakossági állampapírok esetében. Ugyanakkor nem olyan pesszimista a jövőt nézve, szerinte a nyugdíjkötvényt a tudatosabb befektetők fogják majd vásárolni. Kérdés, hogy az MNB hogyan alakítja majd a forgalmazóknak fizetett jutalékok rendszerét, mert ez az egész piacra hatni fog.

Kadocsa Péter, az Aegon Alapkezelő vezérigazgatója úgy véli, hogy az ÁKK ragaszkodik ahhoz a tervéhez, hogy megduplázza a lakossági állampapírok állományát, akkor nagyobb kihívás vár a piaci szereplőkre. Pozitív, hogy a teljesen passzív pénzeket is igyekeznek behozni az aktív piacra, ugyanakkor az irreálisan magas kockázatmentes kamatok nem hatnak jól a pénzügyi tudatosságra. A forgalmazói jutalékok esetében a tranzakció alapú díjazás szerinte nagyon rossz irány.

Hardy Ilona, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár elnöke nem nagyon érti, miért olyan fontos az államnak a lakossági állampapírok felfuttatása, mert van ennél költséghatékonyabb opciója is az államadósság finanszírozására. A lakossági állampapírok összességében torzítják a megtakarítási piacot, a befektetői tudatosság szempontjából is - teszi hozzá. A jóléti alapokkal kapcsolatban elmondta, hogy az MNB javaslata hajaz a lengyel modellre, és mindenképp pozitív, hogy a javaslat hatására jelentősen tudna bővülni a pénztári taglétszám. Nem beszélve arról, hogy a mostani tagok átlagéletkora a pénztáraknál folyamatosan emelkedik.

Máté-Tóth István, a BÉT kereskedésért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese szerint alapvetően jó dolog, hogy ennyi készpénz van a háztartásoknál. Nem az lesz, hogy az összes pénz egy helyre megy, szerinte ebből a megtakarítási piaci szereplők mindegyike profitálni fog. Úgy véli, hogy a háztartásoknak nagyobb szerepet kellene vállalniuk a hazai vállalatok finanszírozásában is, ezért is fontosak a belengetett és már működő tőzsdefejlesztési tervek.

Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint a piactorzító intézkedések jó ideje léteznek, ez a mostani állampapíros folyamat se új keletű, csak ez most nagyobb visszhangot kapott. Mindez persze komoly dolgokat jelez előre. A brókerpiacon az ügyfelek sokkal tudatosabbak, a befektetéseknek mindenben megvan a helye és szerepe. A szabályozói környezet és egyéb kiszorító hatások közepette szerinte nagy dolog, hogy a magyar tőzsde ott tart, ahol van, a mostani állami oldali támogatása a tőzsdefejlesztésnek mindenképpen pozitív hatásként értékelhető.
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
shutterstock_564998512