Befektetés

Pénzt adtál U. Attilának? A segítségedet kéri az MNB

Portfolio
Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti U. Attila magánszemélynek, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási - betét vagy más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére vonatkozó - tevékenységet végezzen. A jegybank büntető feljelentést tett és az ügyben érintett bankszámla zárolását is elrendelte.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti U. Attila tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja megállapítani, hogy a magánszemély végzett vagy végez-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött - betétgyűjtési és más visszafizetendő pénzügyi eszközök nyilvánosságtól történő elfogadására vonatkozó pénzügyi tevékenységet.

Az MNB munkatársai 2019. március 21. napján előzetes bejelentés nélkül több, másnap hajnalig tartó helyszíni ellenőrzést foganatosítottak az ügyfél tevékenységéhez kapcsolódó budapesti ingatlanokban. Az MNB munkatársai nyilatkoztatták U. Attilát, tanúkat hallgattak meg, továbbá a helyszíni ellenőrzések során fellelt informatikai eszközöket és több száz millió forint, illetve több tízezer euró készpénzt vettek zár alá.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint U. Attila a Fireflies elnevezésű nemzetközi szállásközvetítői értékesítési rendszerre hivatkozva vett át több magyarországi befektetőtől pénzeszközöket, azokra mindössze 2-3 hónap alatt 18 százalékos hozammal megnövelt garantált visszafizetést ígérve. A magánszemély ugyanakkor nem rendelkezik az MNB tevékenységi engedélyével betét vagy más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére, elfogadására vonatkozóan.

A jegybank ezért ma közzétett végzésében piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig, ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta U. Attilának, hogy jogosulatlanul bármely, az MNB engedélyéhez, regisztrációjához kötött tevékenységet végezzen. Az MNB a magánszemélyre vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában a fogyasztóknak, a befektetők érdekeinek megóvása végett zárolta az ügyben érintett bankszámlát, valamint több bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen. A nyomozás elrendelése esetén az MNB a zár alá vett pénzeszközöket - a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján - átadja a nyomozó hatóság részére.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás elősegítése érdekében ezúton kéri azon befektetők jelentkezését, akik U. Attila fent ismertetett tevékenységéről információval rendelkeznek, különösen, ha befektetési céllal a fentiek szerinti konstrukcióban pénzt adtak át a részére.

Az MNB ma közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az ügyfél befektetőkkel szemben fennálló, a már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
wall street_shutterstock