Döntött a kormány: átláthatóbbak lesznek az életbiztosítások
Befektetés

Döntött a kormány: átláthatóbbak lesznek az életbiztosítások

Portfolio
A unit-linked, vagyis a befektetési egységhez kötött életbiztosításokkal kapcsolatos pénzügyminisztériumi rendelet jelent meg a minap a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében július 1-jétől új előírások vonatkoznak a biztosítók tájékoztatási kötelezettségére e megtakarítási célú biztosítások esetében.
A 2/2019. (III. 28.) PM rendelet a 33/2002. (XI. 16.) PM rendeletet felváltva többek között az alábbiakat írja elő a biztosítóknak 2019. július 1-jétől. A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetén a biztosító a szerződő részére évente legalább egy alkalommal - azonos naptári napra vonatkoztatva - díjmentesen, az ügyféllel kötött megállapodása szerinti tartós adathordozón tájékoztatást nyújt
  • a biztosítási szerződés számlájának helyzetéről,
  • a biztosítási szerződésre beérkezett biztosítási díjakról,
  • a biztosítási szerződéssel kapcsolatos költségekről,
  • a szerződő által a biztosítási szerződés keretében igénybe vett szolgáltatások és maradékjogok értékéről,
  • az eszközalapok között a szerződő utasítására végrehajtott átcsoportosítás időpontjáról és arányáról, a befektetési egységek árfolyamáról,
  • a biztosítási szerződés szolgáltatási értékéről (értékeiről) és visszavásárlási értékéről; abban az esetben, ha a szerződés többlethozam-visszatérítést is tartalmaz, ennek értékéről,
  • tájékoztatási lehetőségről,
  • a szerződő által választott, a szerződéshez kapcsolódó eszközalapok nevéről,
  • nyilvános tájékoztatások elérhetőségéről és
  • a szerződő biztosításközvetítőjének nevéről és elérhetőségéről, vagy a biztosító azon egységének megnevezéséről és elérhetőségéről, amelytől a szerződő a biztosítási szerződésével kapcsolatban részletes tájékoztatást kaphat. A biztosítónak a tájékoztatást az alkalmazott naptári napot követő 15 napon belül kell megküldenie a szerződőnek.

A fenti rendszeres tájékoztatáson kívül a szerződő írásban vagy egyéb azonosításra alkalmas módon benyújtott kérelmére a biztosító 15 napon belül a fenti részletezettséggel, az ügyféllel kötött megállapodása szerinti formában kell tájékoztatnia a szerződőt.

A biztosítónak a számla helyzetét úgy kell részleteznie, hogy a befektetési egységek számát eszközalaponként külön feltünteti, és a befektetési egységek értékét a meghatározott nap árfolyamai, valamint egyéb véglegesített adatai alapján mutatja be.

A biztosítási díjak ismertetésekor a biztosítónak elkülönítve kell kimutatnia a beérkezett rendszeres és eseti díjakat, valamint ezek beérkezési és befektetési dátumát. A biztosító a biztosítási szerződést terhelő valamennyi, előjegyzett vagy ténylegesen érvényesített költséget, illetve levonást jogcímenként részletezve mutatja be, a biztosítási szerződés alapján a biztosító által teljesített kifizetéseket a tájékoztatásban a biztosító jogcímenként részletezve tünteti fel.

A kifizetések értéke mellett a biztosítónak ki kell mutatnia a kifizetés teljesítése során levont költségeket. Ha a szerződés részét képező általános szerződési feltételek vételi árfolyam meghatározását tartalmazzák, a biztosító az e rendelet szerinti valamennyi tájékoztatást ennek figyelembevételével teljesíti. A biztosítónak a szerződő által igénybe vett kötvénykölcsön - ha van ilyen - értékét mint a szerződő számláját terhelő adósságot kell kimutatnia.

A biztosítóknak minden munkanapon nyilvános tájékoztatást kell adniuk a befektetési egységekhez kötött életbiztosításaihoz kapcsolódó befektetési egységek árfolyamáról és az eszközalapok nettó eszközértékéről a) a biztosító internetes honlapján napi frissítéssel történő megjelentetéssel, b) a biztosító telefonszámán munkaidőben elérhető információszolgáltatással és c) a biztosító ügyfélszolgálati irodáiban, munkaidőben elérhető információszolgáltatással. A biztosítónak eszközalapjainak összetételét a befektetési formák (részvény, kötvény, készpénz, egyéb) arányaiban a tájékoztatási formák mindegyikén havi frissítéssel ismertetnie kell.
uzemanyag0920
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_getty